Μπάρα

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Javelin: Το αντιαρματικό όπλο που κοστίζει 78.000 δολάρια το κάθε βλήμα - Ο λόγος που σχεδιάστηκε

Το αμερικανικής κατασκευής Javelin ( Ακόντιο ) που χρησιμοποιούνται ευρέως και με επιτυχία στην Ουκρανία- είναι ένα από τα κορυφαία φορητά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα

 

Το αμερικανικής κατασκευής FGM-148 Javelin -που χρησιμοποιούνται ευρέως και με επιτυχία στην Ουκρανία είναι ένα από τα κορυφαία φορητά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα στον κόσμο. Είναι επίσης ένα ακριβό κομμάτι, με κάθε βλήμα να κοστίζει συνήθως περισσότερο από τους στόχους που καταστρέφει.

Κατασκευασμένο από τις αμερικανικές εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin, το Javelin κοστίζει 178.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εκτόξευσης και του πυραύλου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2021.  
 
Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου $78,000.

Το Javelin δεν φαίνεται τόσο κομψό και θανατηφόρο όσο δείχνει το όνομά του - μοιάζει με έναν βαρύ αλτήρα σε μήκος λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο. Ωστόσο δεν είναι η εμφάνιση που μετράει. Ένα Javelin εκτοξεύει προς τα εμπρός οριζόντια για ένα δευτερόλεπτο προτού ο κινητήρας του πυραύλου του αναφλεγεί και σκαρφαλώσει 150 μέτρα στον αέρα, προτού κάνει βουτιά προς το έδαφος έχοντας κλειδώσει τον στόχο του.

Ο λόγος που σχεδιάστηκε

Το Javelin σχεδιάστηκε στις δεκαετίες του '70 και του '80, όταν οι ηγέτες του στρατού των ΗΠΑ έβλεπαν εφιάλτες ότι κατακλύζονται από ατελείωτες ορδές σοβιετικών τανκς  ένας φόβος που επιδεινώθηκε από τη γενικά κακή απόδοση του πυραύλου M47 Dragon εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, το Javelin τέθηκε τελικά σε υπηρεσία στον στρατό των ΗΠΑ το 1996 μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και είδε για πρώτη φορά δράση το 2003 κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η ειρωνεία της χρήσης Javelins για την καταστροφή φορτηγών και πολυβόλων είναι ότι οι πύραυλοι των 80.000 δολαρίων περίπου κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα οπλικά συστήματα που καταστρέφουν. 
Αυτό φέρεται να οδήγησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να περιορίσουν κατά καιρούς τη χρήση του όπλου στη συνέχεια στο Αφγανιστάν.

Javelin: Το αντιαρματικό όπλο που κοστίζει 78.000 δολάρια το κάθε βλήμα - Ο λόγος που σχεδιάστηκε 
Πηγή:thetoc
 
 
Πόσο ισχυρός είναι ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου