Μπάρα

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Σχέδιο Καλλέργη

 

 


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Το Σχέδιο Καλλέργη είναι θεωρία που υποστηρίζει την ύπαρξη ενός σχεδίου που φέρεται να εξυφάνθη από τον Αυστρο-Ιάπωνα πολιτικό Ρίχαρντ Κουντενχόβε-Καλέργκι και προωθήθηκε σε αριστοκρατικούς ευρωπαϊκούς κοινωνικούς κύκλους.

Επί της ουσίας, ο Καλέργκι οραματίζεται μια ενωμένη Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης των συνόρων και της πολιτισμικής και φυλετικής ώσμωσης των ευρωπαϊκών λαών μεταξύ τους αλλά και με άλλους. 
Από πολλούς θεωρείται πως το όραμα του Καλέργκι είναι στην πραγματικότητα η εσκεμμένη μίξη των Ευρωπαίων με άλλες φυλές, μέσω της μαζικής μετανάστευσης, με σκοπό την αποδυνάμωση των εθνών-κρατών και την προώθηση της παγκοσμιοποίησης, πράγμα που εγείρει ανησυχία στους θιασώτες των εθνοκεντρικών κρατών και της αποκέντρωμενης διοίκησης. 
Για αυτό το λόγο, επικαλούνται τη θεωρία, στηλιτεύοντάς την εντόνως, στον δεξιό, συντηρητικό, πατριωτικό/εθνικιστικό και ενίοτε στον κλασικώς φιλελεύθερο/λιμπερταριανό (κυρίως λόγω της κεντρικώς ασκούμενης εξουσίας που προτείνεται) χώρο. 
Αντίθετα η μαζική μετανάστευση ως μέσο προώθησης της πολυπολιτισμικότητας και της αλληλεγγύης βρίσκει απήχηση στον αριστερό και ενίοτε στον κεντρώο χώρο, που απορρίπτουν την ύπαρξη κεντρικώς σχεδιασμένης συνωμοσίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, η μαζική μετανάστευση ενορχηστρώνεται από το σύστημα, με την επίφαση του πολυπολιτισμού, και συνεπώς δεν συνιστά αυθόρμητο φαινόμενο, αλλά αποτελεί εργαλείο εξασθένησης των κοινωνικών δεσμών της Γηραιάς Ηπείρου, διασάλευσης της εθνικής ασφάλειας, παραγκωνισμού των γηγενών πληθυσμών και αντικατάστασης των Ευρωπαίων με ευκολότερα χειραγωγήσιμους μετανάστες, λόγω της χαμηλότερης μόρφωσής τους, του θρησκευτικού τους φονταμεταλισμού και των μικρότερων προσδοκιών τους για τις δυτικές αξίες της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων που εκλείπουν στις χώρες, από όπου προέρχονται.

Δείγμα του σχεδίου Καλλέργη φέρεται να εμφανίζεται τόσο στο βιβλίο του Καλέργκι με τίτλο "Praktischer Idealismus", όπου αναφέρεται χαρακτηριστικα: «Ο Ευρωπαίος άνθρωπος του μέλλοντος θα είναι μικτής φυλής. 
Οι σημερινές φυλές και τάξεις θα εξαφανιστούν λόγω της εξαφάνισης των εθνών, του χρόνου και της προκατάληψης. 
 
Η Ευρασιατική-Νεγροειδής φυλή του μέλλοντος, παρόμοια στην εξωτερική της εμφάνιση με τους Αρχαίους Αιγυπτίους, θα αντικαταστήσει την ποικιλία των λαών με μια ποικιλία ατόμων», όσο και στο βιβλίο με τίτλο "Πανευρωπη", όπου αναφέρεται: «Οι Ευρωπαίοι οφείλουν επιτέλους να κατανοήσουν ότι η απαίτησή τους για δίκαια σύνορα είναι ανεφάρμοστη, ενώ μόνιμα σύνορα είναι αδύνατον να βρεθούν. 
Η πανευρωπαϊκή προστασία των μειονοτήτων αφαιρεί τη σημασία των κρατικών συνόρων των εθνών».

 

Ο Ρίχαρντ Κουντενχόβε-Καλέργκι γεννήθηκε την 16η Νοεμβρίου 1894 και πέθανε την 27η Ιουλίου 1972 ήταν Αυστριακός-Ιάπωνας πολιτικός, φιλόσοφος και κόμης. 

Πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπηρέτησε ως ιδρυτικός πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για 49 χρόνια. 
Οι γονείς του ήταν ο Χάινριχ Κουντενχόβε-Καλέργκι, Αυστρο-Ούγγρος διπλωμάτης, και η Μιτσούκο Αγιοάμα, κόρη ενός εμπόρου πετρελαίου, αρχαιοκαπήλου και γαιοκτήμονος στο Τόκυο. 
Γεννήθηκε στην Ιαπωνία με το όνομα Αογιάμα Εϊγίρο. 
Έγινε Τσεχοσλοβακός πολίτης το 1919 και στη συνέχεια πήρε τη Γαλλική υπηκοότητα από το 1939 την οποία κράτησε μέχρι τον θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου