Μπάρα

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Πατέντα Μάχης: Φορώντας Ανάποδα το Ρολόι

Αρκετές φορές βλέπουμε επαγγελματίες του χώρου να φέρουν το ρολόι ανάποδα στο καρπό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε που χρησιμεύει αυτό το κόλπο και γιατί είναι τόσο διαδεδομένο στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, και περισσότερο στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, σήμερα.


Πηγή: Pinterest.com

Η ιστορία με το ρολόι να φοριέται ανάποδα ξεκινάει αρκετές δεκαετίες πριν με μία μεγάλη άνοδο κατά τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε τα ρολόγια δεν ήταν ούτε τόσο ανθεκτικά αλλά ούτε και τόσο διαδεδομένα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης όσο είναι σήμερα. Οι στρατιώτες ήθελαν να τα προστατέψουν και το πιο συνηθισμένο πρόβλημα ήταν να σπάει το κρύσταλλο τους όταν χτυπούσε σε κάποια επιφάνεια. Έτσι, η πιο πρακτική λύση ήταν να τα φοράνε με το κρύσταλλο προς τα μέσα. Στις μέρες μας, αυτή η πατέντα έχει επιστρέψει παρότι τα ρολόγια είναι πολύ πιο ανθεκτικά. Εδώ βλέπετε μία παλιά διαφήμηση της εταιρίας Omega που δείχνει το ρολόι να φέρεται στην ανάποδη πλευρά, δηλαδή εσωτερικά του καρπού.

Πηγή: Forums.watchuseek.com

Τα σύγχρονα ρολόγια είναι συνήθως ογκώδη αλλά και πολύ ανθεκτικά. Όσοι έχετε φορέσει θα έχετε παρατηρήσει ότι συχνά χτυπάνε σε διάφορα αντικείμενα, τουλάχιστον μέχρι να το συνηθίσει κανείς. Λόγω της αντοχής τους αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά με τη μεταφορά ανάποδα προστατεύεται και το ρολόι από γρατσουνιές και δε χτυπάει. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος, αλλά υπάρχουν και άλλοι.

Πηγή: Facebook.com/glockfantasy

Το δεύτερο είναι το θέμα της πρακτικότητας, δοκιμάστε να περάσετε το χέρι σας μέσα από τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου σας με το ρολόι σας προς τα έξω (δηλαδή όπως το φοράμε κανονικά). Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κολλήσει διότι εξέχει αρκετά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με εξαρτήσεις, σακίδια, αορτήρες, τσέπες, κτλ. Μεταφέροντας το ρολόι ανάποδα όλα αυτά τα πιθανά θανατηφόρα προβλήματα εξαλείφονται.

Πηγή: SDTacticalArms.com (επεξεργασμένη)

Οι παραπάνω δύο λόγοι είναι οι πιο σημαντικοί αλλά υπάρχουν και άλλοι που είναι άξιοι αναφοράς. Συχνά θα δείτε άτομα που εργάζονται σε χώρους όπου απαιτείται τεράστια προσοχή για ακούσια λάθη να φορούν κατά αυτό το τρόπο τα ρολόγια τους. Το πιο χαρακτηριστικό είναι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και οι διασώστες μάχης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δε θέλεις ποτέ να μετακινηθεί οτιδήποτε κατά λάθος, και έτσι η ασφαλέστερη μέθοδος είναι να φοράει κανείς το ρολόι του κατά αυτό το τρόπο. Μία ακόμα υπαρκτή αιτία είναι η αποφυγή της λάμψης από το κρύσταλλο που ίσως να προδώσει τη θέση του μαχητή. Μεταφέροντας το ρολόι ανάποδα οι πιθανότητες το κρύσταλλο του ρολογιού να στραφεί προς τον εχθρό είναι πολύ λιγότερες απ’ότι όταν φέρεται κανονικά.

Πηγή: DailyMail.co.uk (επεξεργασμένη)

Εάν η επιχειρησιακή ασφάλεια είναι μέγιστη προτεραιότητα σας τότε μπορείτε να ακολουθήσετε την αρχή του «δεξιά και ανάποδα» για τους δεξιόχειρες ή «αριστερά και ανάποδα» για τους αριστερόχειρες. Εάν το ρολόι σας βρίσκεται στο κυρίαρχο χέρι, τότε η έκθεση του σε οποιοδήποτε από τους παραπάνω κινδύνους μειώνεται δραματικά. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι θα είναι ανάποδα το κάνει τη καλύτερη λύση για επιχειρησιακή ασφάλεια.

Πηγή: Pinterest.com

Η μεταφορά του ρολογιού ανάποδα έχει κάποια πρακτική αξία τόσο για επαγγελματίες όσο και για απλούς πολίτες, ειδικά εάν οπλοφορούν. Η καλύτερη πρακτική από πλευράς επιχειρησιακής ασφάλειας είναι το ρολόι να βρίσκεται στο κυρίαρχο χέρι και γυρισμένο ανάποδα όπως περιγράψαμε αλλά όπως και σε όλους τους τομείς της ασφάλειας, πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σε χρηστικότητα και ασφάλεια. Η ισορροπία αυτή διαφέρει για κάθε άνθρωπο αλλά είναι σημαντικό να τη βρούμε προτού βρεθούμε σε κατάσταση κινδύνου.

Πηγή: Reddit.com

 

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου