Μπάρα

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ψηφιακή Στολή Παραλλαγής Π.Ν. των ΗΠΑ (NWU Τύπου Ι)

Πριν μερικά χρόνια, ακολουθώντας τη μετάβαση στις ψηφιακές παραλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είδαμε αυτή την αρκετά περίεργη παραλλαγή. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο τη παραλλαγή ως σχέδιο και ιστορία αλλά και το πως είναι κατασκευασμένες οι επίσημες στολές και τι ακριβώς καινοτομίες προσφέρουν στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.


Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Ξεκινώντας από τον Καναδά το 2002 είδαμε τις λεγόμενες ψηφιακές παραλλαγές. Αυτές είναι παραλλαγές που χρησιμοποιούν μικρά τετράγωνα με πολλές αποχρώσεις των χρωμάτων του επιχειρησιακού περιβάλλοντος δημιουργώντας μία αίσθηση ψηφιακής εικόνας από όπου πήραν και το ανεπίσημο αυτό όνομα τους. Βλέπετε παρακάτω τη πρώτη ψηφιακή παραλλαγή, τη καναδική CADPAT (Canadian Disruptive Pattern, Καναδικό Διασπαστικό Μοτίβο) από την οποία γεννήθηκαν πολλές άλλες.

Πηγή: ArmyUniverse.tumblr.com
Πηγή: ArmyUniverse.tumblr.com

Στις ΗΠΑ το Σώμα Πεζοναυτών ήταν το πρώτο που υιοθέτησε κάτι παρόμοιο και το ονόμασε MARPAT (Marine Pattern, Μοτίβο Πεζοναυτών) τη περίοδο 2002-2004. Σύντομα όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ακολούθησαν το ίδιο μονοπάτι. Τα τέλη του 2008 το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αντίστοιχη παραλλαγή που είχε το σχεδιασμό της στολής MARPAT αλλά, καθαρά για αισθητικούς λόγους, μπλε αποχρώσεις. Από το 2010 και έπειτα ξεκίνησε επίσημα η χρήση της νέας στολής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με το όνομα NWU (Navy Working Uniform, Στολή Εργασίας Ναυτικού).

Πηγή: Armaholic.com
Πηγή: Armaholic.com

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι δεν είναι η μοναδική έκδοση της NWU. Είναι μόλις μία από τις τρεις διαθέσιμες παραλλαγές. Η πρώτη είναι η Τύπου Ι που έχει τη μπλε απόχρωση που φαίνεται παραπάνω και ήταν για όλο το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Η Τύπου ΙΙ είναι για προσωπικό που υπάγεται στο Naval Special Warfare Units (Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων Ναυτικού) και τη βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: Mulpix.com
Πηγή: Mulpix.com

Τέλος, υπάρχει η παραλλαγή NWU Τύπου ΙΙΙ ήταν αρχικά για όλα τα στελέχη που επιχειρούν σε περιβάλλοντα με βλάστηση αλλά από τον Αύγουστο του 2016 ξεκίνησε η χρήση της για πλήρη αντικατάσταση της Τύπου Ι που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο. Βλέπετε πως είναι η παραλλαγή Τύπου ΙΙΙ καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: OneSixthWarriors.com
Πηγή: OneSixthWarriors.com

Και τώρα που κάναμε αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή, πάμε να δούμε τι ακριβώς σχεδιαστικά χαρακτηριστικά προσφέρει η παραλλαγή NWU Τύπου Ι που φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της σύντομης ζωής της. Η στολή έχει αυτή την απόχρωση τόσο γιατί είναι τα χρώματα του Π.Ν. όσο και για πρακτικούς λόγους. Τα χρώματα αυτά κρύβουν λεκέδες από λάδια αλλά και από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο των πλοίων. Χάρη σε αυτό η αντικατάσταση τους δε γίνονταν τόσο συχνά όσο στις παραδοσιακές χακί παραλλαγές. Επίσης, είναι κατασκευασμένη κατά 50% μάλλινη και 50% νάιλον για μεγαλύτερη αντοχή και ευκολότερο πλύσιμο όμως αυτό δημιούργησε προβλήματα διότι την έκανε πιο εύφλεκτη από τις απλές παραλλαγές που ήταν είτε 100% μάλλινες είτε πυρίμαχες.

Πηγή: DefenseMediaNetwork.com
Πηγή: DefenseMediaNetwork.com

Μετά από την εισαγωγή στη παραλλαγή, μπορούμε να περάσουμε στο σχεδιασμό της στολής. Θα ξεκινήσουμε από το παντελόνι όπου θα το περιγράψουμε από επάνω προς τα κάτω. Η μέση του παντελονιού έχει διπλή επένδυση και στις άκρες τις έχει λάστιχα για καλύτερο κράτημα. Στο μπροστινό μέρος ασφαλίζει με ένα απλό μαύρο κουμπί και ένα φερμουάρ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη πίσω πλευρά έχει δύο τσέπες που κλείνουν με δύο μαύρα κουμπιά η κάθε μία. Ο κανονισμός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ορίζει επίσης ότι τα στελέχη μπορούν να ράβουν ακριβώς επάνω από το κάλυμμα της πίσω δεξιάς τσέπης το όνομα τους όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: LongBeach-SeaCadets.org
Πηγή: LongBeach-SeaCadets.org

Παραπάνω φαίνεται η επιπρόσθετη μεγάλη επένδυση υφάσματος που καλύπτει το καβάλο για μεγαλύτερη αντοχή. Η ενίσχυση αυτή έχει διπλή ραφή και προσφέρει πραγματικά εξελιγμένη αντοχή στο παντελόνι. Κάτι που δε φαίνεται καθαρά από τις παραπάνω φωτογραφίες είναι ότι σε διάφορα σημεία τόσο στο παντελόνι όσο και στο χιτώνιο το ύφασμα έχει τις ενδείξεις USN (United States Navy, Πολεμικό Ναυτικών των ΗΠΑ) μαζί με το έμβλημα του Π.Ν. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δεξιά και αριστερά το παντελόνι διαθέτει δύο συνηθισμένες τσέπες παντελονιού αλλά όπως λένε και στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ «οι τσέπες είναι για αντικείμενα, όχι για τα χέρια» καθώς τα χέρια στις τσέπες είναι παραβίαση του κανόνα ευπρεπούς εμφάνισης και συμπεριφοράς (όπως και σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα). Προχωρώντας παρακάτω έχουμε τις δύο πλαϊνές τσέπες, οι τσέπες αυτές ασφαλίζουν και πάλι με ένα κουμπί αλλά έχουν δύο έξυπνες μικρές βελτιώσεις από τις παραδοσιακές στολές. Πρώτον, έχουν λάστιχο που κρατάει τα αντικείμενα στη θέση τους ακόμα και αν δεν είναι ασφαλισμένη η τσέπη, και δεύτερον, η μία πλευρά του καλύμματος τους είναι ραμμένη άρα ποτέ το κάλυμμα δε θα είναι ανοιγμένο τελείως προς τα επάνω, ακόμα και αν η τσέπη δεν είναι ασφαλισμένη με το κουμπί.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στα γόνατα το παντελόνι έχει αντίστοιχη επένδυση ενίσχυσης όπως είχε στο καβάλο, και πάλι με διπλή ραφή, ενώ τα μπατζάκια καταλήγουν σε απλές ραφές χωρίς τα κορδόνια για σφίξιμο που είχαν τα παλαιότερα μοντέλα παραλλαγής. Βλέπετε πως είναι το μπατζάκι το τελείωμα του και παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και έτσι κάπως ολοκληρώσαμε το παντελόνι και πάμε στο χιτώνιο. Το χιτώνιο έχει πέντε κουμπιά για ασφάλιση και ένα εσωτερικό ως εφεδρικό και διαθέτει δύο τσέπες στο ύψος του στήθους που ασφαλίζουν με δύο κουμπιά η κάθε μία. Στην αριστερή τσέπη υπάρχει από το εργοστάσιο το επίραμμα που αναγράφει «U.S. NAVY» (Πολεμικό Ναυτικό ΗΠΑ) και από κάτω υπάρχει κεντημένο το έμβλημα του Π.Ν των ΗΠΑ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το χιτώνιο δεν έχει πλαϊνές τσέπες έχει όμως δύο διαγώνιες τσέπες στους ώμους που ασφαλίζουν με τον ίδιο τρόπο (δύο κουμπιά) όπως φαίνεται και από τη προηγούμενη φωτογραφία. Στο ύψος του αγκώνα και μέχρι το καρπό υπάρχει επένδυση ενίσχυσης όπως ήταν και αυτές που είδαμε στο παντελόνι. Τέλος, στην άκρη από το μανίκι υπάρχει ιμάντας σύσφιξης με τρεις θέσεις που ασφαλίζουν επίσης με κουμπιά όπως μπορείτε να δείτε και από τη παρακάτω φωτογραφία. Πέρα από αυτά το χιτώνιο δεν έχει κάτι άλλο όπως για παράδειγμα ιμάντες ρύθμισης μέσης ή Velcro για τοποθέτηση διακριτικών, σύμφωνα με το κανονισμό, όλα τα διακριτικά πρέπει να είναι ραμμένα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, παρότι δε θεωρούμε τη παραλλαγή αυτή κάτι το αξιόλογο μας άρεσαν κάποιες λεπτομέρειες της. Για την ακρίβεια, τα λάστιχα και το ραμμένο κάλυμμα στις πλαϊνές τσέπες του παντελονιού, οι δύο μικρές τσέπες ώμου, και τέλος, η προσοχή στη λεπτομέρεια με το έμβλημα κρυμμένο παντού μέσα στη παραλλαγή αλλά και το όμορφα κεντημένο έμβλημα στο στήθος στο χιτώνιο.

Πηγή: NavyLive.DoDLive.mil
Πηγή: NavyLive.DoDLive.mil

Πηγή: Wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου