Μπάρα

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Η ΥΙΝ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της συνεισφοράς της στα τεκταινόμενα στη ναυτική επιστήμη και τη γνώση ,έχει τη χαρά και την τιμή να αποτελεί και επίσημα πλέον το όγδοο μέλος του Δικτύου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ) ή Maritime Library Network (MarLiNet).

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 η ΥΙΝ συμμετείχε ως επίσημο πλέον μέλος του Δικτύου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ), σε ημερίδα με θέμα ‘’ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ :Συμμαχία Γνώσης στο ναυτιλιακό Χώρο’’, η οποία έλαβε χώρα στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν Πρόεδροι-Πρυτάνεις-Διευθυντές των ιδρυμάτων και φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών, καθώς και προϊστάμενοι /αρμόδιοι των βιβλιοθηκών των εν λόγω ιδρυμάτων και φορέων.

Την ημερίδα χαιρέτησαν:
Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δρ. Γιώργος Πατέρας, ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης –Ευγενίδης, Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, ο κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Καθηγήτρια κα Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου , ο Καθηγητής κ. Άγγελος Κότιος , Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Καθηγητής κ. Μαρίνος Κάβουρας, Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ε.Μ.Π., η κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη ,Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Κούκος, Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και ο Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης Π.Ν, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού. 


Ο Διευθυντής της ΥΙΝ κατά τον χαιρετισμό του, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει περιληπτικά στους συμμετέχοντες, το έργο ,την αποστολή και τις δραστηριότητες του νέου μέλους της Συμμαχίας της Γνώσης,που είναι η ΥΙΝ .


Στη συνέχεια ο επιτελής της ΥΙΝ και ιστορικός, Υποπλοίαρχος (Ο) Α. Παπαδημητρόπουλος Π.Ν, παρουσίασε το σκοπό, τις δυνατότητες, τη δομή και την εν γένει λειτουργία της βιβλιοθήκης της ΥΙΝ.


 Η ΥΙΝ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της συνεισφοράς της στα τεκταινόμενα στη ναυτική επιστήμη και τη γνώση ,έχει τη χαρά και την τιμή να αποτελεί και επίσημα πλέον το όγδοο μέλος του Δικτύου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ) ή Maritime Library Network (MarLiNet).
Το Δίκτυο αυτό μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά ως μια Συμμαχία Γνώσης στο Ναυτιλιακό Χώρο.
Η απαίτηση δημιουργίας της εν λόγω Συμμαχίας, προέκυψε από την απουσία οργανωμένης /συγκεντρωμένης πηγής ή δικτύου πληροφορίας μέσω βιβλιογραφίας, στο πλαίσιο απόκτησης γνώσης στο ναυτιλιακό τομέα -ένα τομέα που αποτελεί ναυτική και ναυτιλιακή πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας-, ώστε να υπάρχει εύκολη και πολύπλευρη πρόσβαση σε αυτήν, από κάθε ερευνητή/αναγνώστη. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της συνεργασίας μεταξύ βιβλιοθηκών φορέων και ιδρυμάτων που διαθέτουν συλλογές σχετικές με τη ναυτιλία και τη ναυτική επιστήμη.
Στο ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ. συμμετέχουν οι βιβλιοθήκες των ακόλουθων φορέων:
1. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
2. Ίδρυμα Ευγενίδη
3. Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
4. Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
5. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
6. Πανεπιστήμιο Πειραιά
7. Πανεπιστήμιο Αιγαίου
8. Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού
Κύρια επιδίωξη του Δικτύου είναι να συμβάλει στη λειτουργία σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, μιας ελκυστικής ενιαίας πύλης πληροφόρησης, με σκοπό την εγγύτερη αλληλεπίδραση και την άμεση τροφοδότηση της πληροφορίας ανάμεσα σε ακαδημαϊκές, επιστημονικές και επαγγελματικές κοινότητες στον τομέα της ναυτιλίας, ενισχύοντας τη γνώση σχετικά με τις εξελίξεις στην έρευνα και τις καινοτομίες στο ναυτικό και ναυτιλιακό τομέα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου