Μπάρα

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Sig Sauer P220 CPO

Το P220 είναι το πρώτο πιστόλι που κατασκευάστηκε από τη Sig Sauer και έχει μία ιστορία που ξεκινάει το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι ένα διαχρονικό 45άρι που έχει υπηρετήσει πολλά κράτη αλλά είναι εξίσου πολύ διαδεδομένο και στο χώρο της λιανικής αγοράς για αυτοάμυνα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα CPO (Certified Pre-Owned, Πιστοποιημένο Μεταχειρισμένο) πιστόλι κατασκευής του 2001. Τα CPO είναι πιστόλια που επιστρέφονται στη Sig Sauer από κρατικές υπηρεσίες για απόσυρση και η εταιρία τα επιδιορθώνει, και τα πουλάει με νέα εγγύηση ενός έτους για οποιαδήποτε βλάβη στη λιανική αγορά υπό την ένδειξη CPO. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: ArmsList.com

Το 1975 η ελβετική εταιρία SIG (Schweizerische Industrie Gesellschaft, Ελβετική Βιομηχανία Κατασκευών) ανέλαβε να σχεδιάσει το νέο πιστόλι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελβετίας. Τελικά το σχέδιο το ολοκλήρωσαν οι σχεδιαστές της εταιρίας Βάλτερ Λούντβιχ, Χανσπέτερ Σιγκ, και Έντουαρντ Μπρόντμπεκ. Ωστόσο, η κατασκευή του δόθηκε σε μία γειτονική εταιρία, στη γερμανική εταιρία J. P. Sauer & Sohn. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο όπλο υπό τη νέα επωνυμία Sig Sauer. Ήταν το μοντέλο P220. Μέχρι και σήμερα το P220 ανανεώνεται και κατασκευάζεται καθώς είναι υπηρεσιακό όπλο στις ένοπλες δυνάμεις της Ελβετίας, του Βατικανού, της στρατονομίας του Καναδά, της Ουρουγουάης, των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, και πολλών ακόμα κρατών και υπηρεσιών.

Πηγή: Yahoo.com

Προσωπικά, για περίοδο λίγων μηνών χρησιμοποιούσαμε ένα P220 διαμετρήματος .45 ACP που ανήκει στη σειρά CPO κατασκευής του 2001. Με αυτό το όπλο, που το βλέπετε και στη συνέχεια, έχουμε ρίξει λίγο παραπάνω από 2000 φυσίγγια σε διάφορες συνθήκες και βάσει αυτής της εμπειρίας θα γράψουμε τη κριτική μας σε αυτό το άρθρο. Καθώς τα CPO είναι επισκευασμένα μπορεί να δείτε μικρές διαφορές από το ένα στο άλλο όπως διαφορετικά κουμπιά, λαβές, κτλ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Καθότι μεταχειρισμένο, σίγουρα αμέσως θα αναρρωτηθεί κανείς για τη τιμή του αλλά και την αξιοπιστία του. Η τιμή του σήμερα κυμαίνεται στα $500 και όσον αφορά την αξιοπιστία του, δεν έχουμε τίποτα το αρνητικό να γράψουμε. Ακόμα και με ελάχιστη συντήρηση το πιστόλι ήταν εντυπωσιακά αξιόπιστο και εύστοχο. Όλα τα του εξαρτήματα είναι υψηλής αντοχής και από τη πρώτη επαφή σου αφήνει αυτή την αίσθηση ότι είναι κατασκευασμένο για πάρα πολύ σκληρή χρήση.

Πηγή: TheFirearmsForum.com

Για να το δείξουμε και λίγο πιο τεχνικά το παραπάνω, όλα τα εξαρτήματα του είναι μεταλλικά με επίστρωση προστασίας από διάβρωση, έχει ράγες ολισθητήρα σε όλο το μήκος του κορμού, και διαθέτει και ένα πάρα πολύ ανθεκτικό επανατατικό ελατήριο με εξίσου υψηλής ποιότητας ατσάλινο οδηγό ελατηρίου. Βλέπετε στη συνέχεια αριστερά το επανατατικό ελατήριο, και δεξιά τις ράγες του ολισθητήρα που είναι σε όλο το μήκος του κορμού.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCA_QoEK7PQx-Qlbkv-OSPjA

Βέβαια, αυτά όλα έχουν ως αποτέλεσμα και τα μειονεκτήματα του όπλου. Δηλαδή, είναι αρκετά ογκώδες, έχει βάρος 862 γραμμάρια, και έχει αρκετά απαρχαιωμένα συστήματα. Συγκεκριμένα, λειτουργεί με εξωτερική σφύρα που σημαίνει ότι είναι ευπαθές σε περισσότερες εμπλοκές, αλλά έχει και σκανδάλη DA/SA (Double Action/Single Action, Διπλής Ενέργειας/Μονής Ενέργειας). Μάλιστα, ήταν το πρώτο όπλο της Sig Sauer με σκανδάλη DA/SA. Για όσους δε γνωρίζουν τον όρο, το πιστόλι προτείνεται να φέρεται με τη σφύρα ασφαλισμένη. Έτσι η πρώτη βολή έχει μία μεγάλη διαδρομή σκανδάλης που οπλίζει τη σφύρα και έπειτα την απελευθερώνει, δηλαδή σκανδάλη DA. Ωστόσο, όταν ο ολισθητήρας απορρίψει το πρώτο κάλυκα θα οπλίσει και τη σφύρα άρα όλες οι επόμενες βολές έχουν μία πολύ μικρή διαδρομή καθώς η σφύρα είναι οπλισμένη, δηλαδή σκανδάλη SA. Αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας έπειτα από αίτημα των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας για αποφυγή ακούσιας εκπυρσοκρότησης καθώς πλέον η πρώτη βολή απαιτεί αρκετά μεγάλη πίεση, και ακόμα και με πτώση δε κινδυνεύει κανείς καθώς η σφύρα δεν είναι οπλισμένη. Αυτό σημαίνει ότι το πιστόλι απαιτεί και μεγάλο βαθμό εξοικείωσης για εύστοχες βολές.

Πηγή: GunsAmerica.com

Ένα ακόμα σημαντικό μειονέκτημα του P220 στο διαμέτρημα .45 ACP είναι ότι παρότι ογκώδες όπλο έχει γεμιστήρες μονής στοίβας που σημαίνει ότι η χωρητικότητα του περιορίζεται στα 8 φυσίγγια ανά γεμιστήρα, συν ένα στη θαλάμη. Σχετικά μικρή χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

Πηγή: SportsmansOutdoorSuperstore.com

Επιπρόσθετα, το παραπάνω σημαίνει ότι το πιστόλι διαθέτει και ένα νέο διακόπτη για ασφάλιση της σφύρας, το γνωστό με τον αγγλικό όρο «decocker» (αφοπλισμός). Όλα αυτά αυξάνουν το βάρος, τον όγκο, αλλά και την απαιτούμενη εκπαίδευση για το σωστό χειρισμό του. Τέλος, ένα σημαντικό κατά τη γνώμη μας μειονέκτημα του είναι η διαφορά ύψους από το σημείο της λαβής έως τη κάννη του όπλου. Καθώς υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση, και σε συνδυασμό με το διαμέτρημα .45 ACP κάνει της γρήγορες εύστοχες βολές πιο δύσκολες καθώς το όπλο έχει μεγαλύτερη μετακίνηση με κάθε βολή.

Πηγή: GATDaily.com

Αντίστοιχα βεβαίως, το βάρος του βοηθάει στη καλύτερη διαχείριση του διαμετρήματος .45 ACP και το ύψος του επιτρέπει πιο γρήγορη απόκτηση σκοπευτικής εικόνας από το στόχαστρο του όπλου. Άρα, ναι, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα σε αυτό το πιστόλι.

Πηγή: CrossbreedHolsters.com

Άρα θα προτείναμε σε κάποιον να το αγοράσει; Εξαρτάται πολύ από τη χρήση για την οποία το θέλετε. Για κάποιον ένστολο με αρκετούς εφεδρικούς γεμιστήρες και συστηματική εξάσκηση ναι, είναι ένα πάρα πολύ αξιόπιστο όπλο που όταν θα το χρειαστείτε θα είναι εκεί. Για τον μέσο οπλοφόρο που έχει κρυμμένη θήκη και το έχει για λόγους αυτοάμυνας, τότε όχι. Είναι ογκώδες, βαρύ, έχει μικρή χωρητικότητα και απαιτεί μεγάλη εξοικείωση και εμπειρία στο χειρισμό. Από την άλλη πλευρά, για άμυνα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, κτλ. δεν θα το αποκλείαμε αλλά καλύτερα να βρείτε κάτι με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου