Μπάρα

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ταινία: Η Μάχη της Ιντσόν: Επιχείρηση Χρωμίτης (2017)

Η ταινία αυτή έρχεται από τη Νότια Κορέα και τη θεωρούμε μία πολύ καλή ιστορικού περιεχομένου ταινία δράσης που δεν είναι πολύ γνωστή. Η ταινία παρουσιάζει μία αθέατη πλευρά της μάχης της Ιντσόν του 1950. Μία αμφίβια επιχείρηση που έγινε το 1950 και έπαιξε στρατηγικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου της Κορέας. Ολόκληρη αυτή η ταινία βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζει ένα μέρος αυτού του πολέμου για το οποίο δεν ακούμε συχνά.

Πηγή: Forums.Soompi.com

Ένα από τα σημεία κλειδιά για την επιτυχία της «Επιχείρησης Χρωμίτης», όπως ήταν το όνομα αυτής της επιχείρησης από τον διοικητή του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) Στρατηγό Ντάγκλας ΜακΆρθρουρ, απαιτούσε να γνωρίζουν τα μέτρα προστασίας που είχε η Βόρεια Κορέα στο καναλί του Ιντσόν. Βλέπετε παρακάτω μία φωτογραφία του αληθινού Στρατηγού Ντάγκλας ΜακΆρθρουρ στα αριστερά, και μία του ηθοποιού κυρίου Λίαμ Νίσον όπως τον υποδύεται σε αυτή τη ταινία.


Πηγή: Wikipedia.org & Stripes.com

Για να το καταφέρει αυτό ο ΟΗΕ, σε συνεργασία με τα δίκτυα πληροφοριών της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) αλλά και άλλων συμμαχικών υπηρεσιών, έφτιαξε ένα δίκτυο από εθελοντές πράκτορες της Νότιας Κορέας και τους ανέθεσε μία πολύ δύσκολη αποστολή, να εισχωρήσουν στη στρατιωτική διοίκηση της Βόρειας Κορέας και να υποκλέψουν τα αμυντικά μέτρα της βάσης του Ιντσόν, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από αμφίβιες επιχειρήσεις όπως θαλάσσιες νάρκες, εκμετάλλευση της μεγάλης καθημερινής παλίρροιας, κ.α.


Πηγή: NBCNews.com

Η ταινία παρουσιάζει αυτό το κομμάτι της επιχείρησης. Το πως η ομάδα αυτή των Νοτιο-Κορεατών πρακτόρων κατάφερε να εισχωρήσει στη στρατιωτική διοίκηση της Βόρειας Κορέας και να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στο Στρατηγό Ντάγκλας ΜακΆρθρουρ ώστε η «Επιχείρηση Χρωμίτης» να ολοκληρωθεί με επιτυχία.


Πηγή: GoldenGlobes.com

Αυτή ήταν η πρώτη Νοτιο-Κορεάτικη ταινία του σκηνοθέτη κυρίου Τζον Λι έπειτα από έξι χρόνια και η πρώτη σύγχρονη ταινία για το πόλεμο της Κορέας. Η αμέσως πιο πρόσφατη είναι από το 1981. Αυτά πιστεύουμε ότι ήδη δίνουν μία ιδέα του γιατί τη θεωρούμε αξιόλογη αλλά δεν είναι τα μοναδικά. Είναι μία πάρα πολύ καλά γυρισμένη ταινία με αρκετά υψηλό επίπεδο ρεαλισμού, αν και δε λείπουν και κάποιες τυπικές υπερβολές, και περιγράφει ένα αληθινό ιστορικό γεγονός. Στη ταινία η «Επιχείρηση X-Ray» που είναι η συλλογή πληροφοριών για την απόβαση (Επιχείρηση Χρωμίτης) βασίζεται στη πραγματική «Επιχείρηση Τρούντι Τζάκσον». Μετά τη κυκλοφορία της ταινίας, ο εκπρόσωπος τύπου της Βόρειας Κορέας δήλωσε «είναι ένας γελοίος ψευτοπαληκαρισμός από ανίδεους τρελούς».


Πηγή: MovieMansGuide.com

Η ταινία δείχνει το πως η Κίνα και η Σοβιετική Ένωση έπαιξαν ρόλο κλειδί στο πόλεμο της Κορέας, τα όπλα και κάποιες από τις τακτικές μάχης της εποχής, το πεδίο της μάχης, και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα που σχετίζονται με τη θεματολογία μας. Στη Νότια Κορέα η ταινία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που ξεπέρασε τα επτά εκατομμύρια εισιτήρια και ήταν η πρώτη ταινία σε προβολές για το έτος 2017.


Πηγή: IMDB.com

Κλείνοντας, με δεδομένο ότι και η Ελλάδα προσέφερε αρκετά στη νίκη των συμμάχων στο πόλεμο της Κορέας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίνουμε όσο περισσότερα γίνεται και μία τόσο ποιοτική και καλογυρισμένη ταινία προσφέρει ένα ευχάριστο μέσο για το θεατή με πολλές λεπτομέρειες βασισμένες σε μία πραγματική επιχείρηση που άλλαξε την ιστορία. Εξαιρετική ταινία από την οποία μπορεί να μάθει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα κανείς. Όπως κάνουμε κάθε φορά, παρακάτω είναι το επίσημο τρέιλερ της ταινίας ώστε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.




Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου