Μπάρα

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Πυροβολισμός στο πόδι και αρτηριακή αιμορραγία

Συχνά άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με το χώρο των όπλων λένε φράσεις όπως «γιατί δε τον πυροβόλησε στο πόδι» και άλλα σχετικά. Εδώ θα δούμε με στοιχεία γιατί ένας πυροβολισμός στο πόδι είναι εξίσου επικίνδυνος με έναν πυροβολισμό οπουδήποτε αλλού. Άρα καλύτερα να πυροβολούμε στο κορμό που είναι και ο πιο μεγάλος, και κατ’επέκταση εύκολος, στόχος σε ένα κρίσιμο περιστατικό. Το περιεχόμενο του άρθρου μας βασίζεται σε ένα βίντεο ένοπλης συμπλοκής αστυνομικών που δημοσιεύτηκε στη σελίδα Full30 και μπορείτε να το δείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.


Πηγή: Full30.com (επεξεργασμένη)

Στο περιστατικό βλέπετε έναν αστυνομικό με πολιτικά ρούχα που προσπαθεί να σταματήσει ένα ληστή τράπεζας οπλισμένο με μαχαίρι στο Ιράν. Ένα πλήθος πολιτών έχει μαζευτεί γύρω και υπάρχουν διερχόμενα οχήματα που κάνει το έργο του αστυνομικού πολύ δύσκολο. Εν τέλει, μία στιγμή που ο αστυνομικός έχει καθαρό πεδίο πίσω από το στόχο του (4ος κανόνας ασφαλούς χειρισμού όπλων) πυροβολεί τον εγκληματία στο δεξί πόδι. Βλέπετε τη στιγμή του πυροβολισμού παρακάτω.

Πηγή: Full30.com (επεξεργασμένη)

Όπως μπορεί πολύ γρήγορα να αντιληφθεί κανείς, το τραύμα οδήγησε σε αρτηριακή αιμορραγία. Στα πόδια μας υπάρχουν οι μηριαίες αρτηριες οι οποίες έχουν περίπου τη διάμετρο του αντίχειρα μας και αν κοπούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο από απώλεια αίματος σε λιγότερο από 3 λεπτά. Βάσει του βίντεο υποθέτουμε ότι η σφαίρα πέτυχε τον εγκληματία περίπου στο σημείο που βλέπετε εδώ μέσα στο κόκκινο κύκλο.

Πηγή: Kenhub.com (επεξεργασμένη)

Κυριολεκτικά εντός 9 δευτερολέπτων βλέπουμε κάτω από το πόδι του εγκληματία να δημιουργείται μία λίμνη αίματος. Μία σημαντική ένδειξη αρτηριακής αιμορραγίας. Βλέπετε καλύτερα το στιγμιότυπο αυτό στη συνέχεια καθώς ο εγκληματίας συνεχίζει να προσπαθεί να διφύγει χωρίς να αφήνει το μαχαίρι από τα χέρια του. Με κάθε βήμα του ο εγκληματίας αφήνει πίσω του μεγάλο όγκο αίματος όπως βλέπετε και μόνοι σας στο κόκκινο πλαίσιο.

Πηγή: Full30.com (επεξεργασμένη)

Αυτή τη στιγμή το ρολόι μετράει αντίστροφα για τον εγκληματία καθώς σε περίπου 1-1.5 λεπτό από σοβαρό τραυματισμό μίας μεγάλης αρτηρίας (όπως η μηριαία) θα έχει χάσει τη μισή ποσότητα αίματος του σώματος του. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα του θα είναι σε κατάσταση καταπληξίας (σοκ), δηλαδή θα σταματάει να στέλνει αίμα σε μη ζωτικά όργανα για να μπορέσει να επιβιώσει (π.χ. πεπτικό σύστημα, μεγάλες μϋικές ομάδες, δέρμα, κτλ.) και καθώς η πίεση του αίματος θα μειώνεται, δε θα είναι αρκετά υψηλή για να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με οξυγόνο και έτσι θα χάσει τις αισθήσεις του. Βλέπετε παρακάτω τη κατάσταση του εγκληματία μόλις 14 δευτερόλεπτα μετά το πυροβολισμό.

Πηγή: Full30.com

Όπως βλέπετε ήδη οι μεγάλες μϋικές ομάδες του τον εγκατέλειψαν και δε μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια του. Σε ένα τέτοιο περιστατικό ένας ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης ψηλά στο δεξί πόδι του εγκληματία θα είχε σταματήσει την ακατάσχετη απώλεια αίματος και θα του είχε σώσει τη ζωή. Γι’αυτό είναι πάντα καλό να τοποθετούμε ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης σε σοβαρές αιμορραγίες των άκρων, ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι. Ο χρόνος που έχει κάποιος για να μπορέσει να το κάνει όπως βλέπετε στη πράξη είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα προτού χάσει τις δυνάμεις του από τη καταπληξία, και εν συνεχεία χάσει και τις αισθήσεις του από την υπερβολικά χαμηλή πίεση του αίματος. Κάτι το οποίο συμβαίνει στον εγκληματία περίπου 1 λεπτό μετά τον αρχικό τραυματισμό. Βλέπετε τη στιγμή που λιποθυμάει λόγω της χαμηλής πίεσης παρακάτω. Παρατηρήστε και πως λόγω της καταπληξίας έχει αλλάξει το χρώμα του δέρματος του καθώς ο οργανισμός του στέλνει το αίμα στα ζωτικά όργανα και όχι στο δέρμα για να τον κρατήσει ζωντανό.

Πηγή: Full30.com

Τελικά ο εγκληματίας έχασε τη ζωή του αλλά έχει ενδιαφέρον και κάτι ακόμα που βλέπουμε σε αυτό το βίντεο. Παρότι κανείς δε του παρείχε τις πρώτες βοήθειες, όταν χάνει τις αισθήσεις του ένας περαστικός βγάζει τη ζώνη του και επιχειρεί να κατασκευάσει ένα αυτοσχέδιο ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης (κάτι σχεδόν αδύνατο με ζώνη μέσης). Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω πιθανότατα της ψυχολογικής κατάστασης του (πίεση, στρες, ένταση, πανικός, άγχος, κτλ.) από το περιστατικό ο περαστικός προσπαθεί να τοποθετήσει τον ιμάντα στο αριστερό πόδι του εγκληματία, όχι στο δεξί που δέχθηκε το πυροβολισμό. Κάτι που μας δείχνει ακόμα μία φορά ότι χωρίς πάρα πολύ εξάσκηση και εκπαίδευση όσο καλές προθέσεις και να έχουμε, δε θα τα καταφέρουμε. Επιπρόσθετα, δείχνει γιατί ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι τόσο σημαντικός όσο και η εκπαίδευση μας με αυτόν.

Πηγή: Full30.com

Παραπάνω βλέπετε ένα ακόμα χαρακτηριστικό της αρτηριακής αιμορραγίας, τη φωτεινότητα του αίματος. Καθώς οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα που περιέχει οξυγόνο είναι πιο ανοιχτόχρωμο από αυτό των φλεβών που δε περιέχει οξυγόνο και έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Πολλά μαθήματα από αυτό το περιστατικό, από αποστάσεις πραγματικών ένοπλων συμπλοκών, χειρισμό όπλων, «μη θανατηφόρους» πυροβολισμούς, πρώτες βοήθειες, διαχείριση πλήθους, και πολλά άλλα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου