Μπάρα

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Τούρκοι κομάντος στα Ίμια: «Τη νύχτα της απόβασης στοχοποιήσαμε το ελληνικό ελικόπτερο ΠΝ21 και...»

 
Για πρώτη φορά μέλη των Τούρκων κομάντος SAT μιλούν για την δραματική νύχτα των Ιμίων και αποκαλύπτουν πως τη νύχτα της απόβασης είχαν στοχοποιήσει το ελληνικό ελικόπτερο ΠΝ21 που ερχόταν κατά πάνω τους...
Παράλληλα αναφέρουν πως ήταν διάχυτος ο φόβος τους μήπως η ελληνική σημαία ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά ενώ αποκαλύπτυν πως πέρασαν τα αγριοκάτσικα για Ελληνες ΟΥΚάδες!
"Έτοιμοι και να πεθάνουν", δηλώνουν εκ των υστέρων ότι ήταν οι Τούρκοι κομάντος που ανέβηκαν στα Ίμια πριν 23 χρόνια, το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996 σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Μιλλιέτ», η οποία δημοσιεύει πρωτοσέλιδα το επετειακό αυτό αφιέρωμά της με τίτλο “Τα Ίμια είναι ψυχή”.
Η εφημερίδα γράφει ότι η κρίση τελείωσε υπέρ της Τουρκίας έπειτα από τις μακρές συνομιλίες που είχε ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με την Τουρκάλα Πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ εκείνο το βράδυ.
Ο Πλοίαρχος Κεμάλ Κεσέν, μέλος της ομάδας κομάντος SAT, λέει στη «Μιλιέτ» ότι «στις 26 Ιανουαρίου μαζί με τον πλωτάρχη Ιζ Μετίν εξηγήσαμε στο Γενικό Επιτελείο και το Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού πώς θα μπορούσε να γίνει μία επιχείρηση με κομάντος» και στη συνέχεια ακολούθησε διαταγή μέσω τηλεφώνου να πάνε κατευθείαν στις μονάδες τους.
«Τα πρώτα σχέδια για την έξοδο των κομάντος τα κάναμε επί χάρτου.
Το προσωπικό, τα όπλα και τα πυρομαχικά ετοιμάστηκαν πολύ γρήγορα και πήγαμε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης», δηλώνει και αναφέρει ότι υπήρχαν δύο σχέδια, «το ένα να ανέβουμε στο νησί που βρίσκονταν οι ΟΥΚ και το άλλο να ανέβουμε χωρίς στρατό».
Όπως σημειώνει, «αν ανεβαίναμε στρατιωτικά στο νησί, τότε η ένοπλη σύρραξη δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Γνωρίζαμε ότι οι Έλληνες κομάντος ήταν σε νησί κοντά στην Τουρκία, ξέραμε ότι εκείνοι δεν ήταν εκεί αλλά αποφασίσαμε να ανέβουμε στα δυτικά του νησιού όπου είχε αναρτηθεί η ελληνική σημαία. Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν για αντιπερισπασμό. Όλη η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία», αναφέρει.
Ο εν αποστρατεία, σήμερα, πλοίαρχος της φρεγάτας Γιαβούζ εκείνο το βράδυ Σενέρ Κιρ, λέει ότι «στις 29 Ιανουαρίου ενθουσιάστηκα από το τηλεφώνημα που ήρθε από την Άγκυρα και μέσα σε λίγη ώρα, μπήκαν στη φρεγάτα Γιαβούζ. Λίγες ώρες μετά έφτασαν και κομάντος SAT σε δύο φουσκωτά».


Προσθέτει ότι «ο ‘Πυρπολητής’ προσπάθησε να τους εμποδίσει κατευθυνόμενος προς το μέρος τους με ταχύτητα. Εκείνη τη στιγμή δόθηκε άλλη μία ιστορική εντολή. Δόθηκε εντολή η φρεγάτα ‘Φουρτούνα’ να χτυπήσει με την πλώρη της τον ‘Πυρπολητή’. Υπό τη φρούρηση της Φουρτούνας η ελληνική τορπιλάκατος επέστρεψε πίσω», ανέφερε.
Τελικά ο υπολοχαγός Αλί Τουρσκέν κατέβασε την ελληνική σημαία και ανάρτησε την τουρκική, κάτι που μας έδωσε μεγάλη χαρά, όπως είπε.
«Τα Ίμια ήταν μία επιτυχία των κομάντος που εξέπληξε όλον τον κόσμο και κατέληξε χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα. Είμαι περήφανος που έλαβα μέρος στην επιχείρηση και που είδα αυτή την επιχείρηση», ανέφερε.
Ο Πλοίαρχος Χακάν Γκιουρκάν, επίσης κομάντος SAT, αναφέρει ότι η επιχείρηση που έγινε στα Ίμια, σε μία από τις 150 βραχονησίδες του Αιγαίου, «αποτελεί ένα σύμβολο μεγάλης επιτυχίας» και ότι η επιχείρηση στα Ίμια, «κατά την οποία δεν έπεσε ούτε μία σφαίρα, αποκάλυψε την αναγκαιότητα μίας ετοιμοπόλεμης και αποτρεπτικής δύναμης κομάντος».
Ο Υποπλοίαρχος Αλί Τουρκέν, διοικητής ομάδας κομάντος SAT, ανέφερε στις 29 Ιανουαρίου η διαταγή να πάνε στα Ίμια ήρθε στις 23:00 με ένα τηλεφώνημα.
«Σαράντα συνάδελφοι που ξεκουράζονταν στα σπίτια τους, αμέσως ήρθαν στη μονάδα. Ήμασταν έτοιμοι για μάχη και μάλιστα να πεθάνουμε», ανέφερε.
Ο ίδιος κατέβασε την ελληνική σημαία με μεγάλη προσοχή και έστησε την τουρκική σημαία.
«Η ανακοίνωση "Αστραπή 3" που έλεγε ότι κυματίζει πλέον η σημαία μας έδωσε χαρμόσυνο νέο. Τα Ίμια είναι ένα εθνικό πνεύμα, ένα μέρος που βρήκε νόημα η έννοια της προστασία των εδαφών της πατρίδας. Δεν είναι μόνο μία βραχονησίδα στο Αιγαίο, δεν έχουμε ούτε μια σταγόνα νερό να χάσουμε», ανέφερε.
Ο Πλοίαρχος Χακάν Τσαλισκάν ο οποίος βρισκόταν στην ομάδα 1 που ανέβηκε στα Ίμια, αναφέρει ότι «στην πραγματικότητα τα Ίμια ήταν μία πολύ απλή επιχείρηση σε σχέση με αυτά που είχαμε διδαχθεί. Κάθε κομάντος ήθελε να ανέβει σε κάποιο νησί και εμείς ήμασταν 12 τυχεροί άνθρωποι που ανεβήκαμε. Κανένας δεν φοβόταν το θάνατο».
Ο ίδιος εξηγεί πως όταν ανέβηκε στα Ίμια είχε σκεφτεί ότι μπορεί να είχαν παγιδεύσει το κοντάρι της σημαίας.
«Δηλαδή, μπορεί να τον είχαν παγιδεύσει με ένα εκρηκτικό μηχανισμό. Με ένα μακρύ σχοινί έλεγξα και τις δύο πλευρές του.
Ο υποπλοίαρχος Αλί Τουρκσέν έστησε την ένδοξη σημαία μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι «τα Ίμια είναι η ενσάρκωση του θάρρους και της αγάπης για την πατρίδα του Τούρκου στρατιώτη».
Έτοιμος να ανοίξω πυρ, δηλώνει ο κελευστής
Ο κελευστής Σαλίχ Τσορεκτσίογλου, ο οποίος ήταν στην ομάδα 1 που ανέβηκε στα Ίμια, είπε ότι ως χειριστής όπλων «ανέβηκα στο νησί με 40 κιλά βάρος».
Ανέφερε ότι στο σκάφος του διοικητή Αλί Τουρκσέν ήταν μπροστά μπροστά και «σε περίπτωση που ερχόμασταν αντιμέτωποι με τους Έλληνες ΟΥΚάδες, θα άνοιγα πυρ».
Όταν, πρόσθεσε, «είδαμε τα αγριοκάτσικα, έμοιαζαν με στρατιώτες που άλλαζαν θέσεις, αλλά διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας. Γιατί αν από ατύχημα ανοίγαμε πυρ, θα ξεκινούσε τουρκο-ελληνικός πόλεμος. Μόλις ο υποπλοίαρχος Τουρκσέν μας είπε ότι έστησε την τουρκική σημαία, ηρεμήσαμε».
Όπως είπε, περίμεναν μέχρι το πρωί που ήρθε ένα ελληνικό ελικόπτερο να ελέγξει τη σημαία. Το "στοχοποιήσαμε" λέει ο Τούρκος.
«Έριξαν φως στη σημαία μας. Εγώ έστρεψα το όπλο μου προς αυτούς.
Αν έκαναν απόβαση στο νησί, ήμουν έτοιμος να ανοίξω πυρ.
Είδε τη σημαία και έφυγε κι εμποδίστηκε ο πόλεμος.
Πήγαμε και βάλαμε τη σημαία μας», ανέφερε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου