Μπάρα

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Αραβίδα ADC M5 Basic

Ώρα να δούμε μία αραβίδα τύπου AR-15 από την ιταλική εταιρία όπλων ADC (Armi Dallera Custom). Είναι το μοντέλο «M5 Basic» με το οποίο έχουμε κάποια εμπειρία αλλά όχι υπερβολικά εκτενή. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ευρωπαϊκό ημιαυτόματο όπλο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στους πολίτες της Ιταλίας. Εδώ θα δούμε το μοντέλο με κάννη μήκους 12.5″ (31.75 εκατοστά) αλλά η ίδια αραβίδα είναι επίσης διαθέσιμη με μήκος κάννης 14.5″ (36.83 εκατοστά). Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: ADCCustom.com

Ανάμεσα από το Μιλάνο και τη Βενετία στα Βόρεια της Ιταλίας βρίσκεται η εταιρία ADC (Armi Dallera Custom), μία μικρή εταιρία που ειδικεύεται στη κατασκευή όπλων τύπου AR-15 με κύριο αγοραστικό κοινό τους πολίτες της Ιταλίας. Ένας από τους γνωστούς πελάτες της ADC είναι και ο κύριος Instructor Zero, ίσως ο πιο γνωστός Ιταλός εκπαιδευτής ένοπλης μάχης. Παρακάτω τον βλέπετε με τη προσωπική του αραβίδα ADC M5 Basic.

Πηγή: Facebook.com/InstructorZero

Η εμπειρία μας είναι ακριβώς με αυτή την αραβίδα. Μέχρι σήμερα έχουμε συμμετάσχει σε μερικές εκπαιδεύσεις του κυρίου Instructor Zero σε διάφορες χώρες και πέρα από τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε δίπλα του, είχαμε επίσης και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την αραβίδα του. Συνολικά δεν έχουμε πολλές βολές με αυτό το όπλο (λιγότερες από 100) αλλά έχουμε κάνει πολλές διαφορετικές χρήσεις όπως βολές από περίεργες βολές, σε χαμηλό φωτισμό, αλλαγές γεμιστήρα, ταχεία επίλυση εμπλοκών, κ.α. Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπετε την αραβίδα του κυρίου Instructor Zero σε μία άσκηση επίλυσης εμπλοκών. Όπως βλέπετε η αραβίδα έχει την εμπλοκή που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Εμπλοκή: Αδυναμία Απόρριψης (καμινάδα)». Θα παρατηρήσατε ότι εκείνο το διάστημα δοκίμαζε μία νέα διόπτρα ερυθρής κουκκίδας, τη διόπτρα ερυθρής κουκκίδας MEPro 21M.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πάμε στα τεχνικά τώρα, αρχικά δεν είναι ένα όπλο της σειράς. Είναι ένα όπλο με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Γι’αυτό άλλωστε και η τιμή του αγγίζει τα €1200. Είναι σχεδιασμένο για το διαμέτρημα .223 Remington με το κορμό του να είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο στρατιωτικών προδιαγραφών 7075-T6. Η κάννη του είναι από σφυρήλατο ατσάλι και ελεύθερης ταλάντωσης για μέγιστη ευστοχία. Το όπλο χρησιμοποιεί το κλασικό σχεδιασμό των AR-15 με μηχανισμό άμεσης τροφοδότησης αερίων, όπως επίσης και των στρατιωτικών προδιαγραφών σκανδάλη και κοντάκιο.

Πηγή: ADCCustom.com

Ο χειροφυλακτήρας του, επίσης κατασκευασμένος από αλουμίνιο, πέρα από τις επάνω ράγες τύπου Picantiny, στο πλάι του έχει και ράγες συστήματος Keymode ώστε να ταιριάζει και με τα δύο είδη εξοπλισμού. Το βάρος του όπλου είναι 3.2 κιλά και με συμπτυγμένο το κοντάκιο το συνολικό μήκος του είναι μόλις 72 εκατοστά. Από το εργοστάσιο η αραβίδα έρχεται με φλογοκρύπτη A2 (περισσότερα γι’αυτό στο άρθρο μας «Φλογοκρύπτης Colt Α1 και Α2»).

Πηγή: ADCCustom.com

Αναφορικά με το διαμέτρημα του, .223 Remington, έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς (εάν δε γνωρίζετε τι εννοούμε δείτε το άρθρο μας «Διαφορά .223 και 5.56×45») το ADC M5 Basic είναι πιστοποιημένο και για φυσίγγια διαμετρήματος 5.56×45mm NATO. Ο λόγος που αναγράφει .223 Remington είναι γιατί στην Ιταλία η νομοθεσία κατηγοριοποιεί τα όπλα διαμετρήματος 5.56×45mm NATO ως «στρατιωτικά όπλα», ενώ τα όπλα διαμετρήματος .223 Remington είναι ελεύθερα για όλους τους πολίτες. Έτσι εταιρίες όπως η ADC παράγουν όπλα ικανά να βάλλουν και με τα δύο διαμετρήματα αλλά το δηλωμένο διαμέτρημα τους είναι το .223 Remington.

Πηγή: GunAfrica.co.za

Και πάμε στο ερώτημα με το οποίο κλείνουμε πάντα τα άρθρα αυτής της σειράς μας, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Είτε ως όπλο άμυνας (για το σπίτι, το αυτοκίνητο, κτλ.) είτε ως όπλο αγωνιστικής χρήσης, το θεωρούμε μία αξιόλογη επιλογή. Για κυνηγούς και γενικότερα βολές μεγάλων αποστάσεων, δε μπορούμε να εκφέρουμε κάποια άποψη καθώς δεν έχουμε δει την απόδοση του σε μακρινές βολές. Βάσει των χαρακτηριστικών του θα πρέπει να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε αυτό. Προσωπικά μας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις αν και θα αλλάζαμε το φλογοκρύπτη και τη σκανδάλη εάν ήταν δικό μας. Πέρα από αυτές τις δύο λεπτομέρειες, το θεωρούμε μία αρκετά ποιοτική επιλογή που έχει λογική αναλογία τιμής και απόδοσης.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου