Μπάρα

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Περίστροφο Smith & Wesson Model 17-4

Ξεκινώντας από το 1947 η αμερικανική εταιρία Smith & Wesson άρχισε τη κατασκευή του «Model 17». Ένα εξάσφαιρο περίστροφο διαμετρήματος .22LR για το μεσαίου διαστάσεων πλαίσιο της εταιρίας, το πλαίσιο K. Το 4 στο μοντέλο του αναφέρεται στη γενιά του. Η τέταρτη γενιά του κυκλοφόρησε τη περίοδο 1977-1982 και είναι το μοντέλο με το οποίο έχουμε προσωπική εμπειρία. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: ArmsList.com

Καθώς το πιστόλι αυτό βασίζεται στο πλαίσιο K αλλά είναι για το διαμέτρημα .22LR, είναι επίσης γνωστό και ως K-22. Για τη τέταρτη γενιά του για την οποία βλέπουμε εμείς εδώ, υπάρχουν και κάποιες σημαντικές βελτιώσεις συγκριτικά με τα παλαιότερα μοντέλα. Το 1959 άλλαξε ο οδηγός απόρριψης καλύκων από δεξιόστροφο σε αριστερόστροφο σπείρωμα για να μη ξεβιδώνει, το 1961 άλλαξε ο μηχανισμός φρεναρίσματος του μύλου, το 1967 άλλαξε το κλισιοσκόπιο ώστε να είναι ρυθμιζόμενο, και τέλος, το 1977 με την ανακοίνωση της τέταρτης γενιάς, μεταφέρθηκε η φλάντζα αερίων από το κορμό του μύλου, επάνω στο μύλο.

Πηγή: Classic.GunAuction.com

Η προσωπική μας εμπειρία με το περίστροφο Smith & Wesson Model 17-4 είναι αρκετά εκτενής και πολυετής, με μερικές χιλιάδες βολές σε αρκετές διαφορετικές συνθήκες. Σίγουρα δεν είναι από τα περίστροφα που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, αλλά συνολικά έχουμε μία σφαιρική εικόνα για όσα προσφέρει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το πιστόλι έχει κάννη μήκους 6″ (15 εκατοστά) και αρκετοί το αποκαλούν το καλύτερο περίστροφο διαμετρήματος .22LR. Μάλιστα, η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρία Smith & Wesson σταμάτησε τη παραγωγή του το 1998 αλλά λόγω της τεράστιας ζήτησης, ξεκίνησε και πάλι τη παραγωγή του το 2009 υπό τη κατηγορία «Classics» με την επωνυμία «Masterpiece». Ενδεικτικά, η τιμή του καινούργιο σήμερα είναι λίγο λιγότερο από $1000.

Πηγή: XavierThoughts.blogspot.com

Στα τεχνικά τώρα, είναι ένα περίστροφο βάρους 1131 γραμμαρίων που σε συνδυασμό με το μικρό του διαμέτρημα το κάνει πιο εύκολο και σταθερό στις βολές και από αεροβόλο. Η σκανδάλη του έχει εξαιρετική αίσθηση με πολύ καθαρά στάδια πριν τη πυροδότηση, και παρότι χρησιμοποιεί ένα διαμέτρημα περιμετρικής πυροδότησης, το Model 17-4 παραμένει αρκετά αξιόπιστο.

Πηγή: GunsAmerica.com

Η ευστοχία του Model 17 είναι τόσο εξαιρετική που σήμερα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα περίστροφα σκοποβολής στο κόσμο. Επίσης, το ρυθμιζόμενο σκοπευτικό του και η πολύ εργονομική λαβή του βοηθάνε ακόμα περισσότερο σε αυτή τη κατεύθυνση. Πέρα από τον αγωνιστικό χώρο όμως, αποτελεί και ένα κλασικό περίστροφο για συλλεκτικούς λόγους.

Πηγή: iCollector.com

Οπότε αξίζει να το αγοράσει κανείς; Για αυτοάμυνα ασφαλώς και όχι. Είναι ένα μεγάλο και βαρύ περίστροφο, με μικρή χωρητικότητα, πάρα πολύ μικρό διαμέτρημα, και κοστίζει το διπλάσιο απ’ότι ένα σύγχρονο ημιαυτόματο πιστόλι μεγάλου διαμετρήματος. Άρα δε τίθεται ερώτημα στο χώρο της αυτοάμυνας. Για συλλεκτικούς, αγωνιστικούς, ή ψυχαγωγικούς λόγους είναι μία από τις καλύτερες επιλογές σε περίστροφα διαμετρήματος .22LR κατά τη προσωπική μας άποψη. Ωστόσο, θα σας προτείναμε να βρείτε κάποιο μεταχειρισμένο παλιάς κατασκευής και όχι ένα καινούργιο. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα παλαιότερα μοντέλα είναι πολύ ανώτερα ποιοτικά καθώς η συναρμολόγηση και ρύθμιση γίνονταν με το χέρι, όλες οι κοπές και χαραγές είναι με μηχανικά μέσα (και όχι με λέιζερ όπως τα νεώτερα μοντέλα), κτλ. Αν βάλετε ένα καινούργιο Model 17 δίπλα από ένα παλιό, αμέσως θα δείτε τη διαφορά στη ποιότητα κατασκευής. Αν σας περισσεύουν $1000 και θέλετε ένα πολύ ξεχωριστό περίστροφο διαμετρήματος .22LR ακολουθείστε τη συμβουλή μας και δε θα χάσετε.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου