Μπάρα

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Steyr M9 A1

Με το πιστόλι αυτό της αυστριακής Steyr δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία, αλλά θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση να εκφέρουμε κάποια βασική άποψη/κριτική. Θα δούμε το πιο γνωστό μοντέλο του πιστολιού M9 στο διαμέτρημα 9×19mm αλλά από τη δεύτερη γενιά του, τη γενιά A1, που ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 2004. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: GunPrime.com

Από το 1999 η εταιρία Steyr κατασκευάζει τα πιστόλια M9. Το κίνητρο πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό τους ήταν η χρήση τους από τις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους. Σήμερα όμως έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή και σε πολίτες της Αυστρίας. Τα πιστόλια αυτής της σειράς συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και από επαγγελματίες όπως οι Αυστριακοί Spezialeinsatzkräfte (Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις), η PÖH (Polis Özel Harekât Dairesi, Τμήμα Ειδικών Αστυνομικών Επιχειρήσεων) της Τουρκίας, κ.α. διάφορες υπηρεσίες.

Πηγή: GunsAndAmmo.com

Όπως προείπαμε, η προσωπική μας εμπειρία με αυτό το πιστόλι είναι αρκετά περιορισμένη. Πρακτικά η μόνη μας επαφή με αυτό το πιστόλι ήταν για 150 βολές πριν από μερικά χρόνια σε μία επίσκεψη μας στο σκοπευτήριο ΕΛΙΤ στον Ασπρόπυργο Αττικής στην Ελλάδα. Πέρα από αυτό έχουμε μελετήσει κάποια πράγματα για αυτό το πιστόλι αλλά δεν έχουμε καμία άλλη πρακτική εμπειρία μαζί του. Κατ’επέκταση, περιμένουμε τα σχόλια σας εάν θεωρείτε ότι κάτι σημαντικό μας διέφυγε ή ότι κάνουμε λάθος σε κάτι από τα όσα αναφέρουμε. Στη συνέχεια βλέπετε μία φωτογραφία από το πιστόλι με το οποίο έχουμε αυτή τη πολύ μικρή εμπειρία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η σειρά M αποτελεί τα πιστόλια πλήρους μεγέθους, δηλαδή συνολικό μήκος 17.6 εκατοστά, ύψος 13.6 εκατοστά, με κάννη μήκους 4″ (10.2 εκατοστά), και βάρος 766 γραμμάρια. Η δεύτερη γενιά, η γενιά A1, διαφέρει από τη πρώτη όσον αφορά τις χαραγές στην επιφάνεια της, το άνοιγμα στο στόμιο του γεμιστήρα για πιο εύκολες αλλαγές γεμιστήρα, τη νέα λαβή με αντιολισθητικές επιφάνειες, προστέθηκε ράγα Picatinny στο μπροστινό μέρος, και πλέον βγαίνει σε δύο εκδόσεις. Μία με εξωτερικό επιλογέα ασφαλείας, και μία χωρίς. Στο εσωτερικό του η μόνη αλλαγή από τη πρώτη γενιά ήταν ο νέος εξολκέας για πιο αποτελεσματική απόρριψη καλύκων. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η πρώτη γενιά είχε λάβει πολλές αρνητικές κριτικές περί αξιοπιστίας λόγω του ελαττωματικού εξολκέα που προκαλούσε συχνά εμπλοκές. Ωστόσο, η γενιά A1 φαίνεται πως έλυσε όλα αυτά τα προβλήματα.

Πηγή: Flickr.com/photos/cqdoan

Προσωπικά σε αυτή τη πολύ μικρή μας εμπειρία με αυτό το πιστόλι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας. Το πιστόλι έχει αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως ένδειξη εάν είναι γεμάτο στο πίσω μέρος του, κλειδί με το οποίο μπορούμε να «απενεργοποιήσουμε» το μηχανισμό του για μακροχρόνια αποθήκευση, και ένα πάρα πολύ περίεργο τριγωνικό σκοπευτικό σύστημα που παρότι μοιάζει περίεργο, προσωπικά μας άρεσε αρκετά καθώς σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το είχαμε συνηθίσει και προσέφερε αρκετά γρήγορη απόκτηση σκοπευτικής εικόνας.

Πηγή: Range365.com

Το πιο δυνατό του σημείο όμως θεωρούμε πως είναι με διαφορά η σκανδάλη του. Έχει μία εξαιρετική σκανδάλη με πολύ ξεκάθαρα στάδια και σημείο πυροδότησης, και κατά την επαναφορά έχει μικρή απόσταση και πολύ χαρακτηριστική αίσθηση με εύκολα αναγνωρίσιμο «κλικ». Συγκεκριμένα, η απόσταση από το «τοίχο» έως τη πυροδότηση είναι 4 χιλιοστά και απαιτεί πίεση 25 N (2.55 κιλά). Σε γενικές γραμμές έχει παρόμοιες διαστάσεις και βάρος με το Glock 19 και έρχεται με δύο γεμιστήρες χωρητικότητας 15 φυσιγγίων ενώ υπάρχουν και γεμιστήρες χωρητικότητας 17 φυσιγγίων στην αγορά.

Πηγή: ArmsList.com

Στο θέμα της εργονομίας έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα. Η λαβή του έχει πάρα πολύ ωραία κλίση και επιτρέπει πολύ καλό κράτημα. Ωστόσο, όλο το πιστόλι είναι ιδιαίτερα λείο χωρίς αρκετές αντιολισθητικές επιφάνειες και χαραγές. Είναι θα λέγαμε λεπτομέρεια αλλά ίσως κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (βροχή, χρήση με γάντια, αίμα στα χέρια, κτλ.) να είναι κάποιο σημαντικό μειονέκτημα. Προσωπικά δεν έχουμε δοκιμάσει το πιστόλι σε τέτοιες συνθήκες άρα δε ξέρουμε την αποτελεσματικότητα του στη πράξη για αυτό το θέμα.

Πηγή: TheOutdoorsTrader.com

Η τιμή του σήμερα είναι γύρω στα $450 και το θεωρούμε μία πάρα πολύ καλή επιλογή. Στα πλεονεκτήματα του έχουμε την αξιοπιστία του, διαστάσεις & βάρος, χωρητικότητα, εργονομία, και πάνω απ’όλα τη σκανδάλη του που είναι μία από τις καλύτερες από όσες έχουμε δοκιμάσει σε σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια. Άρα με απλά λόγια, είναι ένα πιστόλι που το αγοράζεις και μαζί με μία θήκη (και ίσως κάποιο φακό) έχεις όλα όσα χρειάζεσαι. Σε αντίθεση με άλλα σύγχρονα πιστόλια που θέλουν αλλαγές σε σκοπευτικά και σκανδάλες για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο.

Πηγή: M4Carbine.net

Στα μειονεκτήματα τώρα, έχει αρκετά πιο ογκώδες μπροστινό μέρος, δεν υπάρχουν πολλά αξεσουάρ στην αγορά, και δεν έχει πολύ «άγριες» αντιολισθητικές επιφάνειες. Επίσης, δεν είναι και το καλύτερο όπλο για μεταπώληση καθώς η φήμη της πρώτης γενιάς με τη κακή αξιοπιστία λόγω του εξολκέα το στοιχειώνει, παρότι δεν έχει το ίδιο πρόβλημα.

Πηγή: ArmsList.com

Οπότε κλείνοντας, θα το προτείναμε για αγορά σε κάποιον σήμερα; Βασιζόμενοι στη πολύ μικρή εμπειρία που έχουμε μαζί του, και τη μελέτη που κάναμε, θα λέγαμε «ναι» για όπλο αυτοάμυνας γιατί υστερεί σε αξεσουάρ αλλά προσφέρει καλύτερη σκανδάλη και κατά τ’άλλα ίδια χαρακτηριστικά με το βασιλιά της κατηγορίας σήμερα, το Glock 19. Για αγωνιστική χρήση σίγουρα είναι μία αξιόλογη επιλογή αλλά τα περιορισμένα αξεσουάρ ίσως να αποτελέσουν σημαντικότερο πρόβλημα εκεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πολύ αξιόλογο όπλο που δυστυχώς το στοιχειώνει η ιστορία του. Ελπίζουμε να δούμε μεγαλύτερη αποδοχή του στο μέλλον.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου