Μπάρα

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Μετά από 75 χρόνια στο βυθό «αναδύεται» το θρυλικό υποβρύχιο Υ1 – «Κατσώνης» (βίντεο)





Προπολεμική φωτογραφία του υποβρυχίου Υ1 «Λάμπρος Κατσώνης». Από το Αρχείο Ηλία Τσουκαλά με την άδεια της κόρης του, Μπήλιως Τσουκαλά. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
ΑΘΗΝΑ. Μετά από 75 χρόνια στο βυθό του Αιγαίου, το θρυλικό υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Υ1 – «Κατσώνης», «αναδύεται» ξανά, μέσα από το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ «Υ1: Στη Σιωπή του Βυθού».
Για την ολοκλήρωση της ταινίας, έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια μικρο-χρηματοδότησης (crowdfunding) στη δημοφιλή πλατφόρμα Indiegogo, όπως δήλωσε στον «Ε.Κ» ο κ. Θέμος Ρίζος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Συντονιστής Εκστρατείας για το «Υ1: Στη Σιωπή του Βυθού».
Οπως ανέφερε ο ίδιος, μία έρευνα για το υποβρύχιο Υ1-«Κατσώνης» που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016, κατέληξε σε μία σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα, επιχείρηση εντοπισμού και υποβρύχιας κινηματογράφησης.


 Τον περασμένο Μάιο, η ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής Team Faos κατάφερε να καταγράψει για πρώτη φορά στην κάμερα το ναυάγιο του υποβρυχίου, βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρων, με την πολύτιμη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν ρομποτικά τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) με κάμερες και φώτα, ώστε να καταστεί δυνατή η κινηματογράφηση στο απόλυτο σκοτάδι του βυθού.
Επί σχεδόν δύο χρόνια πριν την επιχείρηση, η ομάδα παραγωγής ερευνούσε αρχεία, συγκέντρωνε υλικό, έπαιρνε συνεντεύξεις από ιστορικούς και αναζητούσε συγγενείς των μελών του πληρώματος, αντλώντας έμπνευση από το βραβευμένο βιβλίο του Ηλία Τσουκαλά, «Υποβρύχιον Υ1 – Λάμπρος Κατσώνης».
Δύο συγγενείς – «κλειδιά», συμπεριλαμβανομένης της γνωστής δημοσιογράφου Μπήλιως Τσουκαλά, κόρης του Υπαρχου Ηλία Τσουκαλά, συμφώνησαν να συμπράξουν ως πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ, καθώς η κάμερα ακολουθούσε τη διαδρομή που έκαναν τα ηρωικά μέλη του πληρώματος του Υ1 πριν 75 χρόνια.

 
Ετσι, εκτός από τις μοναδικές εικόνες του ναυαγίου, θα αναδειχθεί και η σχετικά άγνωστη ιστορία του ηρωικού πληρώματος του «Κατσώνης», που στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς και ρίχτηκε σε μία επική, απέλπιδα ναυμαχία ενάντια σε ένα πάνοπλο ανθυποβρυχιακό: 32 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του υποβρυχίου έχασαν τη ζωή τους, 17 αιχμαλωτίστηκαν.
Μόνο ο Υπαρχος Τσουκαλάς και άλλα δύο μέλη του πληρώματος διέφυγαν, κολυμπώντας επί 9 ώρες για να φτάσουν στις ακτές της Σκιάθου.
H Team Faos έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το 90% των γυρισμάτων με ίδιους πόρους, έχοντας χρησιμοποιήσει, πέραν του εξειδικευμένου υποβρύχιου εξοπλισμού, δύο κινηματογραφικά συνεργεία, ξεχωριστή κάμερα για το «making of» καθώς και drone για εναέριες λήψεις.


Πλέον, πρέπει να χρηματοδοτηθεί το μοντάζ και οι υπόλοιπες εργασίες αποπεράτωσης του ντοκιμαντέρ (post-production), συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού 3D animation της ναυμαχίας με πιστά ψηφιακά μοντέλα του «Κατσώνης» και του γερμανικού πλοίου.
Το απολύτως απαραίτητο ποσό για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ είναι 36.000 €. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αμοιβή για τους βασικούς συντελεστές, παρά μόνο για εξωτερικούς συνεργάτες (μοντέρ, animator, sound design κλπ.).
Για τη συγκέντρωση αυτού του ποσού, η ομάδα του «Υ1» αποφάσισε να στραφεί στο κοινό με μία καμπάνια μικρο-χρηματοδότησης (crowdfunding) μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Indiegogo.
Η εκστρατεία, που ξεκίνησε πολύ δυναμικά, θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στόχος της Team Faos είναι το «Υ1: Στη Σιωπή του Βυθού» να κάνει πρεμιέρα εντός του 2019.


«Κατ’ αρχάς, με την ελληνική οικονομία σε αυτή την κατάσταση, το να επενδύει κανείς σε ένα οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους χρειάζεται μία δόση ‘τρέλας’. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία ταινία που απαιτούσε, μεταξύ άλλων, υποβρύχια κινηματογράφιση σε βάθος 250 μέτρων! Μόνο η επιχείριση εντοπισμού και κινηματογράφισης του ναυαγίου κόστισε περίπου 30.000 €, ένα ποσό που σε κάποια άλλη ελληνική παραγωγή μπορεί να κάλυπτε όλα τα έξοδα», επεσήμανε στον «Ε.Κ.» ο κ. Ρίζος.
Υπογράμμισε ότι «παρόλες τις δυσκολίες, αποκλειστικά με ίδιους πόρους, η ομάδα έχει καταφέρει να φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των γυρισμάτων για το ‘Υ1: Στη Σιωπή του Βυθού’, μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια σκληρής δουλειάς. Προσδοκούμε ότι μέρος των μέχρι τώρα εξόδων θα καλυφθούν από την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ωστόσο απαιτείται ακόμη ένα σημαντικό ποσό για την αποπεράτωση του ντοκιμαντέρ (post-production), δηλαδή το μοντάζ, το μιξάζ, τη χρωματική διόρθωση/διαβάθμιση, τη δημιουργία ψηφιακής κόπιας κλπ. Για τη συγκέντρωση αυτού του ποσού, η ομάδα αποφάσισε να στραφεί στο κοινό, κυρίως τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, μέσω μίας καμπάνιας crowdfunding στο Indiegogo».

Από τις πρώτες εικόνες του ναυαγίου του «Υ1-Κατσώνης», που βρέθηκε 6 μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
«Ο στόχος είναι φιλόδοξος (36.000 €), αλλά όχι ανέφικτος. Αρκεί λίγες εκατοντάδες άνθρωποι να πιστέψουν στο εγχείρημα και να προσφέρουν ο καθένας ό,τι μπορεί από το υστέρημά του. Ήδη, σχεδόν 100 υποστηρικτές από 15 χώρες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 7.000 €, γεγονός που μας γεμίζει ευγνωμοσύνη αλλά και πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μέχρι τις 16/1 που λήγει η εκστρατεία», πρόσθεσε ο κ. Ρίζος, αναφέροντας πως:
«Είναι σημαντικό να αναφερθεί μια απόφαση της ομάδας: τα ονόματα όλων των δωρητών, ακόμη και όσων συνεισφέρουν 1 ή 2 €, θα συμπεριληφθούν στους τίτλους τέλους της ταινίας. Φυσικά, όπως συνηθίζεται στο crowdfunding, υψηλότερες συνεισφορές λαμβάνουν επιπλέον ορισμένα δώρα από εμάς, όπως τη δυνατότητα να ‘κατεβάσουν’ την ταινία και το soundtrack, να λάβουν ταχυδρομικά την αφίσα ή το σενάριο υπογεγραμμένα από τους συντελεστές, και άλλα».
Καταλήγοντας σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η ιστορία του υποβρυχίου ‘Υ1-Κατσώνης’ είναι ένα μικρό, αλλά πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραμένει ωστόσο μία σχετικά άγνωστη ιστορία και αξίζει να φτάσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, μέσω ενός ντοκιμαντέρ που γυρίζεται με βάση τα υψηλότερα διεθνή τεχνικά πρότυπα. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ‘Ε.Κ.’ για την ευκαιρία που μου έδωσε να απευθυνθώ στους Έλληνες της Ομογένειας, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι είναι πάντα έτοιμοι να στηρίξουν αξιόλογες προσπάθειες στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθειά τους θα ολοκληρώσουμε ένα ντοκιμαντέρ αντάξιο της ιστορίας του ‘Υ1-Κατσώνης’ και του ηρωικού του πληρώματος».

Από τις πρώτες εικόνες του ναυαγίου του «Υ1-Κατσώνης», που βρέθηκε 6 μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
Λίγα λόγια για την Team FAOS Productions
Η Team Faos είναι μία ανεξάρτητη ελληνική εταιρία παραγωγής με πολυετή πείρα στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Βασικοί πελάτες της εταιρίας είναι μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού, όπως η γερμανική δημόσια τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια, η Team Faos επενδύει σχεδόν όλα τα κέρδη της σε ανεξάρτητες παραγωγές ντοκιμαντέρ.
Μέχρι στιγμής η εταιρία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: το «Emery Tales» (2015), το «Argo Navis» (2016) και το «Down Time» (κυκλοφορεί σύντομα).
Οι ταινίες της Team Faos έχουν κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Κοινού για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το Argo Navis.
To «Y1: Στη Σιωπή του Βυθού» είναι το τέταρτο και πιο φιλόδοξο ντοκιμαντέρ της εταιρίας μέχρι τώρα.
Η βασική ομάδα παραγωγής αποτελείται από τους:
– Στέλιος Ευσταθόπουλος, Επικεφαλής Παραγωγής & Διευθυντής Φωτογραφίας
– Φίλιππος Βαρδάκας, Σκηνοθέτης
– Μάγδα Γεωργιάδου, Σεναριογράφος

Προπολεμική φωτογραφία του υποβρυχίου Υ1 «Λάμπρος Κατσώνης». Παραχώρηση:Team Faos Productions.
Σπάνια φωτογραφία του πληρώματος πάνω στο υποβρύχιο. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
 
Ο Υπαρχος Ηλίας Τσουκαλάς, ένας από τους τρεις επιζώντες του ναυαγίου και συγγραφέας του «Υποβρύχιον Υ1 Λάμπρος Κατσώνης». Η κόρη του, Μπήλιω Τσουκαλά, είναι βασική πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ και επέτρεψε στην ομάδα να έχει πρόσβαση στο σπουδαίο αρχείο του πατέρα της. (Από το Αρχείο Ηλία Τσουκαλά με την άδεια της κόρης του, Μπήλιως Τσουκαλά. Παραχώρηση:Team Faos Productions).
 
 
Χάρτης της επιτυχημένης επίθεσης του «Κατσώνη» εναντίον ιταλικού πλοίου στο λιμάνι του Γυθείου, τον Απρίλιο του 1943. (Με άδεια από το Αρχείο του Πολεμικού Ναυτικού/Παραχώρηση Team Faos Productions)
 
Εναέρια λήψη του πλοίου «Ναυτίλος» της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που ήταν το κέντρο επιχειρήσεων στην αποστολή εντοπισμού και κινηματογράφησης. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
 
Ρομποτικό τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) ετοιμάζεται να καταδυθεί ώστε να φωτίσει το ναυάγιο του «Υ1» σε βάθος 253 μέτρων. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
 
Το ROV με την κάμερα λίγο πριν την κατάδυση. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
 
Από τις πρώτες εικόνες του ναυαγίου του «Υ1-Κατσώνης», που βρέθηκε 6 μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
 
Αίθουσα επιχειρήσεων του «Ναυτίλος», λίγες στιγμές πριν τον εντοπισμό του ναυαγίου.
Διακρίνονται μεταξύ άλλων, πρώτος από αριστερά ο Στέλιος Ευσταθόπουλος (Επικεφαλής Παραγωγής & Διευθυντής Φωτογραφίας), δεύτερος ο Φίλιππος Βαρδάκας (Σκηνοθέτης) και δεξιά η Μπήλιω Τσουκαλά, Ελληνίδα δημοσιογράφος και κόρη του Υπαρχου Ηλία Τσουκαλά, που διασώθηκε από το ναυάγιο του «Κατσώνης». Παραχώρηση:Team Faos Productions.
 
Από τις πρώτες εικόνες του ναυαγίου του «Υ1-Κατσώνης», που βρέθηκε 6 μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου. Παραχώρηση:Team Faos Productions.
 
Πηγή:  ekirikas.com
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου