Μπάρα

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ταινία: Το Βαποράκι (2018)

Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι από τους λίγους ανθρώπους στο Χόλυγουντ με αγάπη για τα όπλα, την ελευθερία, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Έτσι δε μας έκανε εντύπωση όταν μάθαμε για αυτή τη ταινία του που βασίζεται σε μία πραγματική ιστορία από τη δεκαετία του 1980. Το πως ένας βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε βαποράκι για ένα από τα μεγαλύτερα (μέχρι και σήμερα) καρτέλ ναρκωτικών. Προτού ξεκινήσουμε με τα τεχνικά της ταινίας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι προσωπικά διαφωνούμε με το τίτλο της ελληνικής απόδοσης (από «The Mule» στο «Το Βαποράκι») διότι μιλάμε για εκατοντάδες κιλά ναρκωτικών, ίσως «Ο Διακινητής» να ήταν πιο ακριβές.


Πηγή: DiscoveryMentalHealth.com

Η πραγματική ιστορία που οδήγησε εν τέλει σε αυτή τη ταινία ξεκίνησε το 2014 όταν ο Ειδικός Πράκτορας της DEA (Drug Enforcement Administration, Διοίκηση Δίωξης Ναρκωτικών), κύριος Τζεφ Μουρ συνέλαβε στις 21 Οκτωβρίου του 2011 τον 87 ετών κύριο Λίο Σαρπ για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από το Μεξικό στις ΗΠΑ. Στη κατοχή του είχε 104 κιλά κοκαΐνης και το ψευδώνυμο του στο καρτέλ ήταν «Τάτα» που σημαίνει «παππούς» στα Ισπανικά. Αυτή η υπόθεση έγινε γνωστή το 2014 από συνέντευξη του κυρίου Τζεφ Μούρ στην εφημερίδα New York Times σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο 90 ετών διακινητής του καρτέλ Σιναλόα». Βλέπετε το σχετικό άρθρο από τον Ιούνιο του 2014 με τον συλληφθέντα Λίο «Τάτα» Σαρπ, εδώ.

Πηγή: NYTimes.com

Βάσει αυτής της ιστορίας εμπνεύστηκε να κάνει τη ταινία ο κύριος Κλιντ Ίστγουντ. Για να μεταφέρει τη ταινία στο 2017, το μόνο που άλλαξε ο κύριος Κ. Ίστγουντ ήταν να περιγράφει τον πρωταγωνιστή ως βετεράνο του Πολέμου της Κορέας, και όχι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και να αλλάξει κάποια από το ονόματα των πρωταγωνιστών. Πέρα από αυτά κράτησε την ιστορία όσο πιο αυθεντική ήταν εφικτό.

Πηγή: IndieWire.com

Θεωρούμε ότι αυτή η ταινία έχει πολλά μαθήματα για τους αναγνώστες μας και από τις δύο πλευρές. Τόσο από τις τακτικές και έξυπνες στρατολογήσεις κάνουν τα μεγάλα καρτέλ για να κινούνται κάτω από τα ραντάρ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αλλά και του πόσο δύσκολο είναι να εντοπισθεί και να συλληφθεί ένας τέτοιος διακινητής ακόμα και από υπηρεσίες όπως η DEA που έχει αρκετούς πόρους για διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων. Παρακάτω βλέπετε επάνω τη πραγματική στιγμή της σύλληψης και κάτω ένα στιγμιότυπο της ταινίας.

Πηγή: HistoryVSHollywood.com (επεξεργασμένη)

Στη ταινία θα δείτε πως επιχειρεί συνήθως η DEA με διεισδύσεις σε δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, εργασία υπό κάλυψη, παρακολουθήσεις, υποκλοπές, πληροφοριοδότες, κτλ. Θα δείτε επίσης πόσο εύκολα ένα καρτέλ μεταβαίνει από «φιλικές» τάσεις σε ξεκάθαρες απειλές, καθώς και του ότι όπως οπουδήποτε στη κοινωνία, δεν είναι όλοι αιμοσταγείς δολοφόνοι, αλλά αρκετές φορές αναγκάζονται να δρουν με αυτό το τρόπο. Έχει πολλά ενδιαφέροντα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που είναι εντυπωσιακά ρεαλιστικά. Σαφώς δε λείπουν και οι περιστασιακές Χολιγουντιανές υπερβολές, αλλά σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι είναι από τις πιο ρεαλιστικές ταινίες που έχουμε δει τελευταία. Εδώ βλέπετε αριστερά τους ηθοποιούς της ταινίας και δεξιά τους πραγματικούς ανθρώπους πίσω από αυτό το περιστατικό.

Πηγή: HistoryVSHollywood.com (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε δεν ακουμπήσαμε το συναισθηματικό κομμάτι διότι είναι εκτός της θεματολογίας μας, και θα σας προτείναμε να κάνετε το ίδιο βλέποντας αυτή τη ταινία. Μελετήστε τις τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες και σίγουρα κάτι χρήσιμο θα αποκομίσετε καθώς είναι πολύ ρεαλιστικά γυρισμένη. Ως συνήθως, κλείνουμε με το επίσημο τρέιλερ της ταινίας.




Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου