Μπάρα

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Υπηρεσία πληροφοριών Dataminr

Προσοχή! Το παρόν άρθρο βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις βάσει του πως ήταν η εν λόγω υπηρεσία πληροφοριών τη περίοδο δημοσίευσης του άρθρου. Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν ίσως να υπάρχουν διαφορές εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο καιρό μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του.

Ώρα να δούμε μία από τις πιο χρήσιμες και διαδεδομένες ιδιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών για σχεδόν οποιοδήποτε τομέα και εάν ασχολείστε. Είτε αυτός είναι αναλύσεις ρίσκου, προστασία ατόμων, κυβερνο-ασφάλεια, ασφάλεια υποδομών, ειδήσεις, στρατιωτικές αναλύσεις, ασφάλεια ταξιδίων, επέμβαση σε φυσικές καταστροφές, αντιτρομοκρατία, γεωπολιτική, και οτιδήποτε άλλο υπάρχει ενδιάμεσα. Ασφαλώς, μιλάμε για την αμερικανική υπηρεσία Dataminr που από το 2009 που ιδρύθηκε έφερε ένα νέο μέσο για συλλογή πληροφοριών σε κάθε αναλυτή. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μία υπηρεσία με την οποία έχουμε πολυετή εμπειρία και βάσει αυτού γράφουμε το άρθρο μας.



Πηγή: TheNextWeb.com

Η εταιρία ξεκίνησε το 2009 από τον κύριο Τεντ Μπέιλι με έδρα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Το όραμα του ήταν μία διαδικτυακή πλατφόρμα ανακάλυψης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Κάτι που κατάφερε σε μεγάλο βαθμό και έτσι σήμερα το Dataminr έχει σχεδόν 500 υπαλλήλους, αξία που ξεπερνάει τα $1.6 δισεκατομμύρια, και προσφέρει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που το 2016 υπήρξε μία διαμάχη γιατί έπαψαν να παρέχουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες τους στην αμερικανική NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), και γενικότερα στο κρατικό τομέα, ενώ συνεχίζουν να τις παρέχουν στον ιδιωτικό τομέα. Παρακάτω βλέπετε ένα χώρο από το γραφείο της εταιρίας Dataminr στη Νέα Υόρκη.


Πηγή: GlassDoor.com.hk

Περιγραφή υπηρεσίας
Η υπηρεσία που προσφέρει το Dataminr είναι φαινομενικά απλή, αλλά δεν είναι καθόλου απλή στο υπόβαθρο. Απ΄τη πλευρά του χρήστη δημιουργείς αναζητήσεις για θέματα ενδιαφέροντος, σημειώνεις γεωγραφικά σημεία ενδιαφέροντος για συγκεκριμένα περιστατικά, κτλ. και το Dataminr ως δια μαγείας σε ενημερώνει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο όταν κάτι από όσα αναζητάς συμβεί. Για παράδειγμα, μπορείς να δηλώσεις κάτι όπως «εάν ακουστεί οτιδήποτε σχετικό με τρομοκρατική επίθεση στο τάδε σημείο και σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από αυτό, τότε στείλε μου αμέσως ειδοποίηση στο κινητό μου». Για να το επιτύχει αυτό, το Dataminr χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και στρατηγικές συνεργασίες με διάφορες πηγές ώστε να λαμβάνει πριν απ’όλους πληροφορίες, να τις κατηγοριοποιεί, να τις χαρτογραφεί και να τις παρέχει προς αναζήτηση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που βλέπετε σε όλες τις εικόνες του άρθρου μας. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πως λειτουργεί στο υπόβαθρο, ας υποθέσουμε ότι κάποιος δημοσιεύει στο Twitter ένα βίντεο και αναφέρει ότι άκουσε μία έκρηξη. Αυτόματα το Dataminr θα αναζητήσει με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης άλλες παρόμοιες αναφορές σε μία ακτίνα που να αντιστοιχεί στην απειλή (π.χ. για μία έκρηξη ίσως να αναζητήσει σε μία περίμετρο λίγων χιλιομέτρων). Εάν εντοπίσει και άλλες αναφορές και το έχετε ρυθμίσει για να σας ειδοποιεί για αυτά τα περιστατικά, θα σας στείλει ειδοποίηση μαζί με τα στοιχεία αυτών των δημοσιεύσεων όπως γεωγραφικό σημείο του συμβάντος, αναφορές, φωτογραφίες ή βίντεο που δημοσιεύτηκαν, κτλ. Και όλο αυτό σε λιγότερο από 1-2 δευτερόλεπτα από τη στιγμή των δημοσιεύσεων.


Πηγή: GigaOM.com

Κόστος
Προφανώς το κόστος εξαρτάται από τις απαιτήσεις σας, αλλά θα λέγαμε ότι εάν σας ενδιαφέρει θα πρέπει να υπολογίζετε για κάτι κοντά στις $100 χιλιάδες ανά έτος για μία μικρή ομάδα αναλυτών πληροφοριών. Φυσικά το κόστος αυτό μεγαλώνει αρκετά όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις σας. Να αναφέρουμε εδώ ότι το Dataminr είναι δημοφιλές όχι μόνο σε υπηρεσίες πληροφοριών (κρατικές και ιδιωτικές) των ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.


Πηγή: WeMeantWell.com

Πηγές
Θα λέγαμε πως είναι όλες οι ανοικτές πηγές καθώς και κλειστές διαδικτυακές κοινότητες εγκληματικών οργανώσεων, αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι οι στρατηγικές του συνεργασίες. Ενδεικτικά, το Dataminr είναι στρατηγικός συνεργάτης με το Twitter το οποίο σημαίνει ότι δε γνωρίζει απλώς πριν απ’όλους κάθε μήνυμα του Twitter, αλλά γνωρίζει και από που εστάλη, με τι συσκευή, και πολλά ακόμα μέτα-δεδομένα που βοηθούν στην εξακρίβωση και ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη. Επιπρόσθετα, λαμβάνει δεδομένα και από άλλες βάσεις δεδομένων όπως δορυφορικές καταγραφές, αισθητήρες καιρού, κτλ. Μάλιστα, πλέον μπορεί ο πελάτης-χρήστης να προσθέτει σε αυτό και δικά του δεδομένα όπως είναι για παράδειγμα υποκλοπές επικοινωνιών, βίντεο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κτλ. Όλα αυτά τα λαμβάνει το Dataminr, τα αναλύει και τα κάνει εύκολα αναζητήσιμα μέσω της πλατφόρμας του. Και όλα αυτά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Άλλωστε το Dataminr συχνά υπερηφανεύεται ότι αναφέρει όλα τα σημαντικά γεγονότα παγκοσμίως από μερικές δεκάδες λεπτά έως και ώρες πριν τα εντοπίσει και δημοσιεύσει οποιοδήποτε ειδησιογραφικό πρακτορείο.


Πηγή: TheVerge.com

Προϊόντα
Το προϊόν του Dataminr είναι ένα και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχετε μία ιδέα για το τι προσφέρει. Ωστόσο, αυτό που διαφέρει είναι ότι ο κάθε χρήστης-πελάτης θα το χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, μία εταιρία προστασίας ατόμων ίσως να το χρησιμοποιήσει για σχεδιασμό ταξιδίων, και ενημέρωση για πιθανές απειλές εκεί όπου βρίσκονται οι πελάτες τους. Μία στρατιωτική κρατική υπηρεσία πληροφοριών, ίσως να το χρησιμοποιήσει για να ενημερώνεται για στρατιωτικές κινήσεις του εχθρού, ασκήσεις, αγορές εξοπλισμού, κτλ. Ένας δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο τομέα της αντικατασκοπείας ίσως να το χρησιμοποιήσει για να μαθαίνει πριν απ’όλους συλλήψεις, επιχειρήσεις, ή ύποπτες δράσεις ξένων υπηρεσιών στο τομέα ευθύνης του πριν από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως βλέπετε οι χρήσεις είναι αμέτρητες και γι’αυτό η εταιρία δεν έχει ανεξάρτητα προϊόντα, αλλά ρυθμίζει το προϊόν της μαζί με τον πελάτη ανάλογα με τις ανάγκες του.

Πηγή: IDNInDepthNews.net

Κριτική
Το 2019 το Fortune κατηγοριοποίησε το Dataminr ως το #5 στο τομέα της εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό λέει αρκετά αλλά έπειτα από πολυετή εμπειρία με αυτό το εργαλείο μπορούμε να σας πούμε ότι θεωρούμε πως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η περιγραφή προώθησης του προϊόντος αντικατοπτρίζει τη πραγματικότητα. Σε ελληνική απόδοση η περιγραφή του γράφει τα εξής.

«Η προηγμένη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης του Dataminr εντοπίζει τα πρώτα ίχνη γεγονότων σημαντικών επιπτώσεων και ανερχόμενων κινδύνων, επιτρέποντας στους πελάτες μας από τον ιδιωτικό και κρατικό τομέα σε όλο το πλανήτη να γνωρίζουν κρίσιμες πληροφορίες πρώτοι, να αντιδρούν με αυτοπεποίθηση, και να διαχειρίζονται κρίσεις πιο αποτελεσματικά.»

Αυτή ακριβώς είναι και η προσωπική μας εμπειρία με αυτό το εργαλείο. Μας έχει βοηθήσει σε αμέτρητες περιπτώσεις ως σύστημα ειδοποίησης για κάτι που είτε μόλις συνέβη, είτε πρόκειται να συμβεί και συζητείται.



Πηγή: VinceInTheBay.com

Καθώς ο κόσμος καταγράφει τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αξία υπηρεσιών ενημέρωσης πραγματικού χρόνου από αυτές τις πηγές γίνονται πολύ σπουδαίες στο τομέα της ασφάλειας. Το μόνο αρνητικό από την εμπειρία μας με το Dataminr είναι ότι απαιτεί αρκετή δουλειά για την αρχική σωστή ρύθμιση του. Εάν αυτό δε γίνει σωστά, τότε θα έχετε ένα σωρό ειδοποιήσεις για πράγματα που δε σας ενδιαφέρουν. Άρα δώστε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το στάδιο. Πέρα από αυτό, κάνει ότι αναφέρει πολύ αποτελεσματικά και το θεωρούμε ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, εργαλεία τέτοιου τύπου τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου μας.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου