Μπάρα

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι CZ 75 SP-01 Shadow

Ώρα να δούμε ένα όπλο της Τσέχικης CZ.
Είναι το μοντέλο SP-01 Shadow που είναι βασισμένο στο κλασικό σχέδιο του CZ 75 από το 1975 για το διαμέτρημα 9×19mm.
Ένα πιστόλι που έχει γράψει ιστορία στο χώρο των ημιαυτόματων πιστολιών και επάνω στο οποίο έχουν βασιστεί πολλά νεώτερα όπλα.
Το CZ 75 SP-01 κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2013 σε μία νέα σειρά βελτιωμένων όπλων που ονομάζονταν «Shadow» (Σκιά).
Είναι ένα πάρα πολύ δημοφιλές όπλο στο χώρο της αθλητικής-αγωνιστικής σκοποβολής και προσωπικά έχουμε αρκετή εμπειρία μαζί του.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: SniperCountry.com

Το 2013 η CZ, ή πιο σωστά ČZUB (Česká zbrojovka Uherský Brod) κυκλοφόρησε τη σειρά Shadow που στόχευε το αγοραστικό κοινό που αναζητά όπλα με υψηλή ποιότητα κατασκευής (το πιστόλι χρησιμοποιούνταν ήδη για μερικά χρόνια από την αγωνιστική ομάδα της εταιρίας).
Ένα από τα βελτιωμένα «Shadow» ήταν και το παλαιότερο SP-01 (Sporting Pistol 01).
Ένα πιστόλι αθλητικής-αγωνιστικής σκοποβολής βασισμένο στο CZ 75. Το SP-01 ήταν ήδη πολύ διαδεδομένο στο χώρο και χρησιμοποιούνταν από πολλούς αθλητές, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της αγωνιστικής ομάδος της εταιρίας (Άνγκους Χόμπντελ και Άνταμ Τάικ).
Μάλιστα η αγωνιστική ομάδα της CZ βοήθησε αρκετά στη βελτίωση του SP-01 σε SP-01 Shadow βάσει των εμπειριών τους.




Οι πιο σημαντικές βελτιώσεις του έναντι του CZ 75 SP-01 ήταν η αφαίρεση της ασφάλειας επικρουστήρα που κάνει τη σκανδάλη του ακόμα πιο ξεκάθαρη και σταδιακή.
Νέα λαβή που είναι πιο εργονομική για βολές τόσο με ένα όσο και με δύο χέρια.
Μοχλό πυρός και ασφαλείας και από τις δύο πλευρές επάνω από τον αντίχειρα.
Νέο σκοπευτικό σύστημα με στόχαστρο οπτικής ίνας και κλισιοσκόπιο τύπου Novak.
Και τέλος, βελτιωμένο επανατατικό ελατήριο που είναι πολύ πιο «ελαφρύ» από αυτό του SP-01 ώστε να γίνεται η όπλιση του πιστολιού με λιγότερη δύναμη και ο ολισθητήρας να έχει πιο γρήγορη ροή, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά στις γρήγορες βολές.


Πηγή: Flickr.com/photos/23110022@N03/

Όλες οι βελτιώσεις και σχεδιαστικές τροποποιήσεις έγιναν αποκλειστικά με τον αγωνιστικό χώρο κατά νου. Επιπρόσθετα, ήδη το όπλο αυτό είχε κάποια μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν εξαιρετικό για αυτό το περιβάλλον.
Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι έχει σκανδάλη με εξωτερική σφύρα.
Αυτό σαφώς και αυξάνει τις πιθανότητες εμπλοκών (συγκριτικά με όπλα δίχως εξωτερική σφύρα), αλλά ταυτόχρονα προσδίδει μία εξαίρετη αίσθηση σκανδάλης στον σκοπευτή.
 Επίσης, ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ότι ο ολισθητήρας δε κινείται επάνω στο κορμό με ράγες, αλλά μέσα στο κορμό.
Έτσι ο ολισθητήρας είναι μικρότερος, ελαφρύτερος, και αυτό συνεπάγεται με εντυπωσιακά πιο ήπια ανάκρουση και επαναφορά στο στόχο έπειτα από κάθε βολή.


Πηγή: Flickr.com/photos/124031497@N07/

Προσωπικά έχουμε μεγάλη εμπειρία με αυτό το πιστόλι και μέχρι και σήμερα παραμένει ένα από τα αγαπημένα μας πιστόλια για τον αθλητικό-αγωνιστικό χώρο για τους παραπάνω λόγους.
Έχει πάρα πολύ καλή αίσθηση σκανδάλης, πολύ εργονομική λαβή, και ο συνδυασμός του σκοπευτικού του συστήματος με τον ολισθητήρα που είναι μέσα στο κορμό του όπλου, κάνουν τις ταχείες εύστοχες βολές πολύ πιο εύκολες. Βλέπετε ένα πιστόλι CZ 75 SP-01 Shadow μας στην επόμενη φωτογραφία.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Έχοντας ρίξει χιλιάδες φυσίγγια μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι η αξιοπιστία του είναι επίσης πολύ υψηλή και σπάνια θα έχετε προβλήματα εμπλοκών λόγω του όπλου.
Επίσης έχει μεγάλη χωρητικότητα (18 φυσίγγια), μεταλλικό κορμό και ολισθητήρα, και κάννη μήκους 12 εκατοστών.


Πηγή: BH-Waffenhandel.de

Δεν είναι όλα όμως ιδανικά. Όπως με κάθε όπλο, έτσι και αυτό το πιστόλι έχει και κάποια μειονεκτήματα.
Αρχικά είναι πολύ ακριβό. Σήμερα, ενδεικτικά το κόστος του είναι άνω των $1,200.
Σίγουρα σε αυτή τη περίπτωση ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις, αλλά δε παύει να είναι από τα ακριβά πιστόλια της αγοράς.
Ένα άλλο αρνητικό είναι το βάρος του που είναι 1.18 κιλά (άδειο).
Αυτό είναι ακόμα ένας λόγος για την εξαιρετική απόσβεση της ανάκρουσης, αλλά δε παύει να το κάνει ένα από τα βαριά πιστόλια εκεί έξω.
Τέλος, έχουμε τις διαστάσεις του που το κάνουν σχεδόν απαγορευτικό για οποιαδήποτε χρήση πέραν της αγωνιστικής-αθλητικής.
Παρότι λεπτό, έχει συνολικό μήκος 20.6 εκατοστά και ο μεγάλος του γεμιστήρας το κάνει εξίσου ογκώδες και σε ύψος.


Πηγή: ArtStation.com

Οπότε, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Θα λέγαμε ότι εάν ψάχνετε κάτι είτε για αγωνιστική-αθλητική χρήση είτε απλά ψυχαγωγία, τότε το CZ 75 SP-01 Shadow είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, εάν σας ενδιαφέρει περισσότερο ο χώρος της οπλοφορίας (φανερής ή κεκαλυμμένης) για αυτοάμυνα ή προστασία ατόμων, τότε θα σας λέγαμε να μη το πλησιάσετε.
Δεν έχει σχεδιαστεί για τέτοια χρήση, θα απαιτήσει πολλές τροποποιήσεις, και θα είναι ένα μεγάλο και βαρύ πιστόλι που το κάνει δύσχρηστο για αυτό το αγοραστικό κοινό.
Με απλά λόγια, είναι από εκείνες τις επιλογές που είναι πολύ εξειδικευμένες για μία συγκεκριμένη χρήση.
Για το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε είναι μία από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς. Αλλά για άλλες χρήσεις, δε θα το προτείναμε σε κανέναν.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου