Μπάρα

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Τρίτη 10 Αυγούστου 1999 Άλμα Θανάτου



Νεκρός ο Ανθυποπλοίαρχος Διονύσιος Πετσάλης και σοβαρά τραυματισμένος ο Κελευστής Χρήστος Γκιόκας, στη διάρκεια πτώσης με αλεξίπτωτα στην Πάχη Μεγάρων
Σε άλμα προς το θάνατο εξελίχθηκε το άλμα Αλεξιπτωτιστών στην Πάχη Μεγάρων.
Ο τραγικός απολογισμός είναι ένας νεκρός, ο Ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Διονύσιος Πετσάλης, 27 ετών, που υπηρετούσε στη φρεγάτα "ΕΛΛΗ" και ένας σοβαρά τραυματισμένος, ο Κελευστής (Μηχ) Χρήστος Γκιόκας της ΜΥΚ (Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών), 27 ετών.
Οι δύο άτυχοι στρατιωτικοί πραγματοποιούσαν, μαζί με άλλους συναδέλφους, προγραμματισμένο άλμα συντήρησης αλεξιπτώτου στατικού ιμάντα.
Τέτοια άλματα, συντήρησης, πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα απ' όσους έχουν διατελέσει αλεξιπτωτιστές ώστε να διατηρούνται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Την Τρίτη 10 Αυγούστου 1999 στις 09.40 το πρωί, οι δύο άνδρες έκαναν άλμα από ελικόπτερο CH-47 Chinook του Στρατού Ξηράς στο οποίο επέβαιναν, από ύψος 1.200 ποδιών, περίπου 400 μέτρων.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπερδεύτηκαν στον αέρα τα αλεξίπτωτά τους, οπότε έγινε ενεργοποίηση των εφεδρικών αλεξιπτώτων τους.
Δεν ήταν όμως αρκετό λόγω του χαμηλού ύψους στο οποίο ήδη βρίσκονταν.
Κατέπεσαν στο έδαφος και αμέσως σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Ο μεν Ανθυποπλοίαρχος Διονύσιος Πετσάλης εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο, ο δε Κελευστής Χρήστος Γκιόκας νοσηλεύεται με κάταγμα του δευτέρου οσφυικού σπονδύλου και άλλα τραύματα στα κάτω άκρα.
Για την εξακρίβωση των ακριβών συνθηκών του ατυχήματος διατάχθηκε προανάκριση από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σε λιγότερο από μια ώρα, στις 10.25, έφθασε το σήμα για καθήλωση στο έδαφος των ελικοπτέρων CH-47 Chinook για έκτακτο τεχνικό έλεγχο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου