Μπάρα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Μοναδικό σπήλαιο στα Τζουμέρκα: Σμιλευμένοι σταλαγμίτες σαν αφροί -Και κοκκινο-μπλε λίμνες αφήνουν άφωνους τους επισκέπτες

 
ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
φωτογραφία EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ


NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σπήλαιο στα Τζουμέρκα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα, ιδανικός προορισμός για οικογενειακές αποδράσεις καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μητσοτάκης χαμογελαστος κατεβαινει μονοπάτι
Στα Τζουμέρκα ο Μητσοτάκης -Τον ξενάγησαν οι κάτοικοι, επισκέφτηκε το Σπήλαιο Πραμάντων [εικόνες]
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11|07|2020 | 08:13

Τρία χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά το σπήλαιο «Ανεμότρυπα».

Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον.


Ένα μοναδικό σπήλαιο που ανακαλύφθηκε τυχαία


Οπως αναφέρει το voreiatzoumerka.gr η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει κάπου στο 1960. Δύο νέοι της εποχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γεώργιος Κ. Καρακώστας, πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν μία σχισμή, από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της, με την ευκαιρία της άφιξης της Επίτιμης Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, της αείμνηστης Άννας Πετροχείλου.
Έρποντας με μεγάλη δυσκολία μετά από 10 μέτρα βρέθηκαν μπροστά σε ένα ευρύ κοίλωμα, όμως η έλλειψη φωτιστικών μέσων δεν τους επέτρεψε τη συνέχιση της έρευνας. Κατόπιν αυτών μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε το 2000 και είναι προσβάσιμο σήμερα στους επισκέπτες.


Η λίμνη μεσα στο σπήλαιο έχει χρώμα μπλε, όχι εξαιτίας του βάθους της, αλλά εξαιτίας των κρυστάλλων χαλαζία στον πυθμένα της


Ενα εντυπωσιακό σπήλαιο με τρία επίπεδα

Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει στο παρελθόν και σώζονται κάποια τμήματά του.
Το μεσαίο επίπεδο είναι αυτό που έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, ο οποίος φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι.
Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς.


Το τουριστικώς αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250 μ. 

 Είσοδος και έξοδος ταυτίζονται, εδώ μπορεί να δει κάποιος μοναδικης ομορφιάς σταλαγμίτες ενω σε αυτό κατοικούν διάφορα έντομα όπως τα Λεπιδόπτερα.


 Ο Θάλαμος της Κόκκινης Λίμνης εντυπωσιάζει τους επισκέπτες

Το σπήλαιο με το σπάνιο ίζημα

Το ίζημα αυτό, που έχει την ιδιότητα να απλώνεται στον χώρο, κατορθώνει να ενώνει τους σταλακτίτες μεταξύ τους και να τους κάνει να μοιάζουν με κυματοειδείς σχηματισμούς κουρτίνας. Παράλληλα, το Πολυξένιο, σε συνδυασμό με τον Ασβεστίτη, δημιουργούν στο εσωτερικό του σπηλαίου κοιλότητες, οι οποίες έχουν χρώμα πράσινο και, ιδίως τον χειμώνα, γεμίζουν με νερό.

 
Το Πολυξένιο, σε συνδυασμό με τον Ασβεστίτη, δημιουργούν στο εσωτερικό του σπηλαίου κοιλότητες


Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο σπήλαιο είναι σταθερές ολόκληρο τον χρόνο.  Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία αέρα, βρίσκεται πάντα στους 19 βαθμούς κελσίου, του νερού είναι σταθερή στους 10 βαθμούς Κελσίου.


Το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί στους κόλπους του καθαρό ασβεστόλιθο.


Το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα

 
Η διαδρομή μέσα στο σπήλαιο

Αμέσως μετά την είσοδο του σπηλαίου ο διάδρομος οδηγεί στον Πρώτο Θάλαμο μήκους 17 μ. διακοσμημένο με όμορφους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες που φτάνουν ως το δάπεδο. Αριστερά διανοίγεται ο Θάλαμος του Ποταμού.

Η σκάλα οδηγεί από τον καταστόλιστο στενό διάδρομο στη Μεγάλη Σάλα με ύψος 6 μ. και διάκοσμο από σχηματισμούς λαμπάδων, τον Καταρράκτη και την Γκρίζα Λιμνούλα. 

 

Το σπήλαιο χωρίζεται σε τρια επίπεδα, με γεφυράκια και σκάλες

Η διπλή σκάλα στη συνέχεια οδηγεί στο Θάλαμο της Λευκής Λιμνούλας, πίσω από σειρά σταλαγμιτών. Ακολουθούν τα 52 μ. του Διαδρόμου του Πλούτου με τον πιο εντυπωσιακό πολύχρωμο στολισμό. Ο διάδρομος οδηγεί στο Θάλαμο της Κόκκινης Λίμνης.
Κλιμακωτές λιθωματικές λεκάνες δέχονται τα τρεχούμενα νερά της λίμνης που μαζί με λεπτότατα σε σύνθεση σταλακτιτικά στολίδια, δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Στη συνέχεια διανοίγεται κατηφορικός διάδρομος, που χωρίζεται στα δυο από τεράστιο ογκόλιθο. Αριστερά του μια ακόμη θαυμάσια λιμνούλα. Δεξιά το δάπεδο καλύπτεται από ροόμορφα λιθώματα, που πάνω τους κυλούν τα λίγα νερά της Κόκκινης Λίμνης. Καταλήγουν στο τελευταίο, πολύ κατηφορικό, προσιτό τμήμα του σπηλαίου. απ' όπου ακούγεται στο βάθος η βοή του νερού του ποταμού.
εισοδος

 
Οι ώρες ξενάγησης στο σπήλαιο είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενω λόγω πανδημίας γινεται και θερμομέτρηση των επισκεπτών


Ενα σπήλαιο κοντά στα Ιωάννινα


Το σπήλαιο «Ανεμότρυπα» θα το συναντήσετε 3 χλμ. πριν από το χωριό Πράμαντα, και απέχει 60 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Οι ώρες ξενάγησης είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ (τηλ. 26590 61516, 6958054441). 


Πηγή: iefimerida.gr 

Δείτε το βίντεο;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου