Μπάρα

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο FN SCAR-H STD (Mk17)

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει τη κριτική μας για το δημοφιλές βελγικό τυφέκιο FN SCAR-L STD (Mk16) για το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO. Μπορείτε να διαβάσετε εκείνο το άρθρο μας σε αυτό το σύνδεσμο. Στο παρόν άρθρο θα δούμε το τυφέκιο που αποτέλεσε τη βάση του SCAR-L, το τυφέκιο SCAR (Special operations Combat Assault Rifle, Τυφέκιο Εφόδου Μάχης Ειδικών επιχειρήσεων) στο μοντέλο H (Heavy, βαρύ) που σημαίνει ότι είναι για διαμέτρημα 7.62×51mm NATO. Στις ΗΠΑ το όπλο αυτό έχει το αναγνωριστικό Mk17, και η έκδοση την οποία βλέπουμε εδώ είναι η τυπική STD (Standard) διαμόρφωση.  

Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Pinterest.com

Το SCAR της εταιρείας FN, όπως φαίνεται και από το όνομα του, ήταν μέρος ενός διαγωνισμού της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, της SOCOM, των ΗΠΑ από το 2004. Το αρχικό σχέδιο του όπλου ήταν αυτό που μελετάμε εδώ, το SCAR-H, αλλά λόγω των αναγκών έπειτα αναπτύχθηκε και στην ελαφρά του έκδοση, η έκδοση SCAR-L που είχαμε δει στο προηγούμενο άρθρο μας. Από το 2009 ξεκίνησε η υιοθέτηση τους στη SOCOM ενώ το 2010 η SOCOM ακύρωσε την υιοθέτηση της ελαφράς του έκδοσης, της Mk16. Σήμερα το Μκ17 το συναντάμε σε παραπάνω από 20 χώρες, ανάμεσα τους και τη Κύπρο, αλλά και τη Τουρκία.

Πηγή: FNHerstal.com

Η έκδοση για την οποία ομιλούμε εις το παρόν άρθρο είναι η STD του Mk7 που αναφέρεται στη πιο απλή διαμόρφωση του τυφεκίου με κάννη μήκους 16″ (41 εκατοστά). Η προσωπική μας εμπειρία είναι με αυτή την έκδοση του τυφεκίου στην έκδοση με επιλογή τόσο για αυτόματες όσο και για ημιαυτόματες βολές.

Πηγή: ArmyRecognition.com

Σε αντίθεση με το ελαφρύτερο αδερφάκι του, το Mk17 είναι ένα σχετικά καλά ζυγισμένο όπλο για να υποστηρίζει επαρκώς το μεγάλο του διαμέτρημα. Σχεδόν κάθε εξάρτημα που αφορά την εργονομία του είναι ρυθμιζόμενο, όλα τα σημεία χειρισμού λειτουργούν και για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες, και έχει τεχνητά μειωμένη ταχυβολία (600 ριπές/δευτερόλεπτο) ώστε να επιτρέπει πιο ελεγχόμενη στόχευση λόγω του ισχυρού διαμετρήματος του. Στη διαμόρφωση STD η κατασκευάστρια εταιρεία του δίνει δραστικό βεληνεκές 800 μέτρων, και είναι πολύ πιο αξιόπιστο από το Mk16.

Πηγή: Guns.com


Ασφαλώς, δεν είναι όλα ιδανικά. Είναι τυφέκιο με καλό αρχικό βάρος (3.58 κιλά άδειο) αλλά λόγω της επεκτασιμότητας του μπορεί να γίνει πολύ βαρύ εύκολα, είναι ογκώδες, και ειδικά στις πρώτες του σειρές είχε κάποια προβλήματα αξιοπιστίας αναφορικά με εμπλοκές κατά τη χρήση του στις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής. 

Ένα από τα σχεδιαστικά του λάθη για τα οποία πλέον η FN προσφέρει μία λύση είναι ο μοχλός οπλίσεως του ο οποίος κινείται μαζί με το μηχανισμό του κλείστρου με κάθε βολή. Έτσι μία λάθος λαβή από το χειριστή μπορεί να του προκαλέσει και τραυματισμό αλλά και εμπλοκή στο τυφέκιο.

Πηγή: Pinterest.com


Η προσωπική μας εμπειρία είναι μέτρια με μερικές χιλιάδες βολές σε διαφορετικές περιστάσεις, τόσο στην αυτόματη όσο και ημιαυτόματη επιλογή βολών. Από αυτή τη περιορισμένη χρήση δε θα το επιλέγαμε ως τη πρώτη μας επιλογή για τα περισσότερα σενάρια. 

Παρότι ένα καλό και αξιόπιστο όπλο, ακόμη και με μερικά παρελκόμενα γίνεται πολύ βαρύ αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. 

Το Mk17 εκ φύσεως έχει κέντρο βάρους προς τα εμπρός το οποίο προσφέρει ταχεία επαναφορά στο στόχο και μειωμένη ανάκρουση (ειδικά σε αυτόματες ριπές), αλλά ταυτόχρονα με λίγα μόλις παρελκόμενα γίνεται πολύ πιο κουραστικό για μακροχρόνια μεταφορά συγκριτικά με άλλα τυφέκια. Βλέπετε μία φωτογραφία με ένα τέτοιο τυφέκιο από πρόσφατη επίσκεψη μας σε κλειστό σκοπευτήριο στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Οπότε κλείνοντας, θα το προτείναμε σε κάποιον για αγορά; 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Είναι ένα πάρα πολύ ακριβό τυφέκιο στη λιανική αγορά άρα αυτό περιορίζει το αγοραστικό κοινό. Δεύτερον, ένα τυφέκιο τόσο ογκώδες και τέτοιου διαμετρήματος ίσως να είναι λίγο υπερβολικό για αυτοάμυνα στο σπίτι, τουλάχιστον στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. 

Ο όγκος και το βάρος το κάνουν κακή επιλογή για το χώρο του αθλητισμού-αγωνιστική σκοποβολή όπως και για κυνήγι. 

Άρα μας μένει μόνο μία χρήση, εκείνη από τακτικά τμήματα που συνήθως είναι κάτι που είναι εκτός της σφαίρας επιρροής του κάθε αγοραστή καθώς οι αγορές οπλισμού γίνονται κεντρικά. 

Θα λέγαμε ότι στο χώρο των τακτικών τμημάτων έχει τη θέση του, αλλά περιορισμένη. 

Για κάποιον που αναζητά ένα μοντέρνο τυφέκιο πεζικού με μεγάλο δραστικό βεληνεκές και ευστοχία, χωρίς τεράστιες απαιτήσεις σε εκπαίδευση, είναι καλή επιλογή υπό τις προϋποθέσεις ότι θα είναι για μηχανοκίνητα ή αερομεταφερόμενα τμήματα που δε θα χρειάζεται να το μεταφέρουν για πολύ μεγάλα διαστήματα, και έχει γίνει προσεκτική μελέτη στην επιλογή των παρελκόμενων του καθώς κάθε γραμμάριο μετράει.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου