Το μεγαλύτερο, πιο εξελιγμένο Mars rover που έχει κατασκευαστεί ποτέ -ένα όχημα σε μέγεθος αυτοκινήτου που είναι γεμάτο κάμερες, μικρόφωνα, τρυπάνια και λέιζερ- εκτοξεύτηκε την Πέμπτη ως μέρος μιας φιλόδοξης αποστολής για να φέρει τα πρώτα δείγματα βράχων του Άρη στη Γη ώστε να αναλυθούν για ίχνη αρχαίας ζωής.
Το «Perseverance» της NASA εκτοξεύθηκε με έναν ισχυρό πύραυλο Atlas V στον ουρανό το πρωί, στο τρίτο και τελευταίο λανσάρισμα προς τον Άρη το καλοκαίρι.
Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι τρεις αποστολές αναμένεται να φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο, μετά από ένα ταξίδι επτά μηνών και 300 εκατομμυρίων μιλίων (480 εκατομμύρια χιλιόμετρα).
Το ρομπότ έξι τροχών που λειτουργεί με πλουτώνιο θα τρυπήσει και θα συλλέξει μικροσκοπικά γεωλογικά δείγματα που θα μεταφερθούν στη Γη περίπου το 2031. Το συνολικό κόστος: περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από την έρευνα για τη ζωή στον Άρη, η αποστολή θα δώσει μαθήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την άφιξη των αστροναυτών από τη δεκαετία του 2030.
«Υπάρχει ένας λόγος που ονομάζουμε το ρομπότ Perseverance (επιμονή). Επειδή η μετάβαση στον Άρη είναι δύσκολη» είπε ο διαχειριστής της NASA, Jim Bridenstine, λίγο πριν από την απογείωση. «Είναι πάντα δύσκολο.
Δεν ήταν ποτέ εύκολο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιο δύσκολο από ποτέ, γιατί το κάνουμε εν μέσω πανδημίας».
Εάν όλα πάνε καλά, το ρόβερ θα κατέβει στην επιφάνεια του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, σε αυτό που η NASA καλεί επτά λεπτά τρόμου, στα οποία το σκάφος πηγαίνει από 12.000 μίλια την ώρα (19.300 χιλιόμετρα ανά ώρα) σε πλήρη στάση, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το Perseverance μεταφέρει 25 κάμερες και ένα ζευγάρι μικροφώνων.
Το ρομπότ θα στοχεύσει σε μία ανεξερεύνητη περιοχή: τον κρατήρα Jezero, μια έκταση γεμάτη πέτρες, γκρεμούς, αμμόλοφους και πιθανώς βράχους που φέρουν σημάδια μικροβίων από μια παλιά λίμνη πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το ρόβερ θα αποθηκεύσει δείγματα βράχων σε δεκάδες υπερ-αποστειρωμένους σωλήνες τιτανίου.
Πηγή: zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου