Μπάρα

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ολυμπιακή Φλόγα: Συγκίνηση και νοσταλγία για το μεγαλείο της Ελλάδας




 

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε το μεσημέρι της Πέμπτης (21 Απριλίου) στην Αρχαία Ολυμπία και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της για το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου θα διεξαχθούν τον Αύγουστο οι Ολυμπιακοί Αγώνες.


Σύμφωνα με το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλλοντας την επίκληση.




Η Πρωθιέρεια, αμέσως μετά την επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου.
Έπειτα, η πρωθιέρεια κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών. Η πομπή κάνει μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο «αμφιθαλής παις», δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στους νικητές.



Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά με σκοπό να μεταφέρει την φλόγα στο στάδιο της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το ιερό Φως του Ολυμπισμού «γεννήθηκε» στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου που μεταλαμπάδευσε την Φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια.



 Η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου συγκλόνισε στην επίκλησή της προς τον θεό Απόλλωνα:
Ιερα σιωπη

Να ηχησει ολος ο αιθερας, η γη, 

η θαλασσα και οι πνοες των ανεμων.
ορη και Τεμπη σιγηστε.
Ηχοι και φωνεσ πουλιων παυσατε.
Γιατι μελλει να μας συντροφευσει ο Φοιβος, 

ο Φωσφορος Βασιλευς.
Απολλωνα Θεε του ηλιου
και της ιδεας του φωτος,

στειλε τις ακτινες σου και αναψε της ιερη δαδα
για τη φιλοξενη πολη
του (το ονομα της πολης)
Και συ, ω Δια, χαρισε
ειρηνη σ ολους τους
λαους της Γης και
στεφανωσε τους νικητες
του Ιερου Αγωνα.

Τηνελλα ω Καλλινικε
Τηνελλα!!!




Η φλόγα θα ταξιδεύει επί επτά ημέρες στην Ελλάδα και θα φτάσει στις 27 Απριλίου στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου σε ειδική τελετή θα παραδοθεί σε αντιπροσωπεία της διοργανώτριας χώρας.

Αυτή είναι η Ελλάδα μας, αυτή είναι η χώρας μας που γέννησε τον Πολιτισμό, τον Ανθρωπισμό και τον Ολυμπισμό. Μια Ελλάδα που μας έκαναν να ξεχάσουμε, μια Ελλάδα που τη χτυπούν καθημερινά και τη θέλουν υπόδουλη στα χέρια της παγκόσμιας τοκογλυφίας. 

Πηγή: newsbomb.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου