Μπάρα

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Με 42 χρόνια καθυστέρηση τιμήθηκαν οι ήρωες των Νοράτλας



Γράφει ο: Λεωνίδας Μπλαβέρης 
 



Με τη Διαμνημόνευση του Αστέρος της Αξίας και Τιμής τιμήθηκαν οι συμμετέχοντες πληρώματα αέρος στην επιχείρηση «Αποστολή ΝΙΚΗ» της 21ης Ιουλίου 1974, για τη μεταφορά των καταδρομέων της Α’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών από την Κρήτη στην Κύπρο, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόϊ.

Έτσι έκλεισε ένας «κύκλος» 42 ετών για την Ηθική αποκατάσταση των αεροπόρων-πολεμιστών αυτών, οι οποίοι υπηρέτησαν την Πατρίδα, τιμώντας τον όρκο τους και πραγματοποιώντας μία κατ’εξοχήν ανορθόδοξη αεροπορική πολεμική αποστολή στην Κύπρο, όπως επισήμανε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαίτσης στην προσφώνησή του. «Οι ήρωες της ΠΑ ξεπέρασαν και αυτά τα όρια των αεροσκαφών τους Νοράτλας στη διάρκεια της επιχείρησης ΝΙΚΗ την 21η Ιουλίου 1974 και βρέθηκαν για διάφορους λόγους εν μέσω καταιγιστικών πυρών, εχθρικών και φιλίων, όπως επισήμανε χαρακτηριστικώς.

Για την αποστολή διατέθηκαν 20 αεροσκάφη Νοράτλας και 10 αεροσκάφη C-47B Ντακότες. Από αυτά αποφασίστηκε τελικώς να χρησιμοποιηθούν τα 20 Νοράτλας, από τα οποία τα 15 χρησιμοποιήθηκαν για τη φόρτωση των περίπου 400 καταδρομέων της Μοίρας και στα υπόλοιπα 5 φορτώθηκαν τα βαρέα όπλα, ο βαρύς οπλισμός και τα πυρομαχικά της Μοίρας. Στη διάρκεια της αποστολής απογειώθηκαν τελικώς 15 Νοράτλας καθώς τα υπόλοιπα αν απογειώνονταν μετά τα μεσάνυχτα θα επέστρεφαν ημέρα με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η προσβολή τους από τους Τούρκους. Από τα 15 αυτά αεροσκάφη στην Κύπρο έφτασαν 13, καθώς τα υπόλοιπα δύο επέστρεψαν στη Ρόδο, καθώς παρουσίασαν βλάβες. Από τα 13 το ένα («ΝΙΚΗ-4») κατερρίφθη βληθέν από φίλια πυρά ενώ ήταν στην τελική για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Σκοτώθηκαν το τετραμελές πλήρωμά του Αντισμήναρχος (Ι) Βασίλειος Παναγόπουλος, Αντισμήναρχος (Ι) Στέργιος
Συμεωνίδης, Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Δάβαρης και Αρχισμηνίας (Ρ) Ηλίας
Άνθιμος, καθώς και 28 από τους 29 επιβαίνοντες καταδρομείς. Ακόμα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας παρέμειναν καθώς χτυπήθηκαν σοβαρά από φίλια πυρά άλλα τρία Νοράτλας («ΝΙΚΗ-6» προσγειώθηκε χτυπημένο, «ΝΙΚΗ-3» υπέστη σοβαρότατη βλάβη και «ΝΙΚΗ-12» χτυπήθηκε στη δεξαμενή λαδιού).

Από τα 13 αεροσκάφη που έφτασαν στην Κύπρο και τους 52 αεροπόρους που τιμήθηκαν στη σημερινή τελετή παρευρέθηκαν είτε αυτοπροσώπως, είτε συγγενείς τους οι 41 εξ αυτών, καθώς οι υπόλοιποι 12 για διάφορους λόγους δεν παραβρέθηκαν στην τελετή.

Από την πλευρά των τιμηθέντων ο Υποπτέραρχος (Ι) Ανδρέας Στραβοπόδης  επισήμανε ότι η λήθη του χρόνου δεν διέγραψε τα γεγονότα δίνοντας τη δυνατότητα στους επερχόμενους να παραδειγματίζονται και να προετοιμάζονται για νέες θυσίες
«Μετά από 42 χρόνια έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση  με την
αναγνώριση των τότε εμπλεκομένων» τόνισε, προσθέτοντας: «Η 354 ΜΤΜ, με τα αεροσκάφη Νοράτλας, μπήκε στην καρδιά των γεγονότων σημαιοφόρος στην  προσπάθεια να βοηθήσει τον Ελληνισμό» επισήμανε στην ομιλία του.

Τις τιμητικές διακρίσεις στους 41 παριστάμενους, εκ των 52
συμμετεχόντων στην επιχείρηση, απένειμαν ο ΥΕΘΑ, και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και φυσικά ο φιλοξενών την εκδήλωση Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαίτσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΕΘΑ, έκανε αμέσως αποδεκτό το αίτημα των σημερινών τιμηθέντων να επισκεφθούν την Κύπρο για να προσκυνήσουν στο σημείο της πτώσεως του αεροσκάφους Νοράτλας, πετώντας με ένα από τα σημερινά αεροσκάφη της 354 ΜΤΜ, τα μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan.

Τα παριστάμενα πληρώματα αέρος στην επιχείρηση ΝΙΚΗ, που τιμήθηκαν  σήμερα ήταν τα εξής:



Στην τελετή παρέστησαν βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής, διατελέσαντες Αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, αντιπροσωπείες στελεχών της ΠΑ, και μαθητές της Σχολής Ικάρων και της ΣΤΥΑ.








Πηγή: PARAPOLITIKA



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου