Μπάρα

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τιμή για τον εκπαιδευτή των πρώτων ΟΥΚ της Κύπρου



 Νέαρχος Κυπριανού      04 Απριλίου 2017, 5:00 πμ  

Στον πρώτο χρόνο ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς, το 1964, του ανατέθηκε η δύσκολη αποστολή να εκπαιδεύσει τους πρώτους βατραχανθρώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον 20χρονο τότε Λευτέρη Μέη. Μόλις είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το 13ο σχολείο βατραχανθρώπων στην Ελλάδα. Ενώ υπηρετούσε στην Ελλάδα στρατιωτική θητεία 27 μηνών, διατάχθηκε να βρεθεί στην Κύπρο για να εκπαιδεύσει τους πρώτους Κύπριους βατραχανθρώπους.

Ο κ. Μέης βρίσκεται στην Κύπρο, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα τιμηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αποφοίτηση του 77ου σχολείου βατραχανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί στη ναυτική βάση στο Μαρί.
Ο κ. Μέης μίλησε στον «Φ» για τη δύσκολη αποστολή που του είχε ανατεθεί και κατάφερε να φέρει σε πέρας. 
«Τον Ιούλιο του 1964, ήρθα στην Κύπρο για να εκπαιδεύσουμε τους πρώτους βατραχανθρώπους της Εθνικής Φρουράς. Η εκπαίδευση διήρκησε τρεις μήνες. Με όλα τα μέσα που είχαμε τότε στη διάθεσή μας, στήσαμε το πρώτο σχολείο. Από αυτό αποφοίτησαν 18 άτομα από τους 142 που ξεκίνησαν», θυμάται ο κ. Μέης.
Η εκπαίδευση του πιο επίλεκτου σώματος της Εθνικής Φρουράς ήταν πάντοτε επίπονη και δύσκολη, πόσο μάλλον το 1964 όταν οι τεχνολογίες και τα διαθέσιμα μέσα ήταν σαφώς λιγότερα σε σύγκριση με σήμερα.
Ο κ. Μέης εκφράζει την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της εκπαίδευσης που γινόταν τότε για να γίνει κάποιος βατραχάνθρωπος, με την εκπαίδευση που παρακολουθούν σήμερα.
«Τα γυμνάσια και τα προγράμματα που κάναμε εμείς τότε, είναι πολύ διαφορετικά μ’ αυτά που γίνονται σήμερα. Η εκπαίδευση, ωστόσο, παραμένει πολύ δύσκολη, επίπονη και απαιτεί μεγάλες αντοχές από τους υποψήφιους βατραχανθρώπους. Τότε η εκπαίδευση ήταν τρεις μήνες και σήμερα είναι έξι μήνες. Θεωρώ ότι τότε ήταν πολύ πιο δύσκολο να τελειώσει κάποιος το σχολείο. Άλλωστε και τα διαθέσιμα μέσα που είχαμε δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν σήμερα οι ομάδες των ΟΥΚ», επισημαίνει ο κ. Μέης.
Η επίσκεψή του στην Κύπρο, πέρα από τη σημαντικότητα για το θέμα της βράβευσης, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο ίδιος επιθυμεί να συναντηθεί με τους 18 βατραχανθρώπους που ολοκλήρωσαν το πρώτο σχολείο υπό τις οδηγίες του.
«Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, μόλις πέρσι επισκέφθηκα την Κύπρο για διακοπές. Προσπάθησα να βρω αυτά τα 18 άτομα που ήταν στο πρώτο σχολείο. Κατάφερα και βρήκα μόνο δύο και ελπίζω να δω και άλλους στην εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη», ανέφερε ο κ. Μέης.

Αδελφοποίηση με Ελλαδίτες ΟΥΚ

Σε περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών τους προχωρούν οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες βατραχάνθρωποι.
Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου θα αδελφοποιηθεί με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων. Η εκδήλωση αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων θα παρευρεθούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί για την τελετή αποφοίτησης του 77ου σχολείου βατραχανθρώπων.
Οι δύο σύνδεσμοι θα παρευρεθούν και στην τελετή για την απονομή τιμητικής πλακέτας στον πρώτο εκπαιδευτή του πρώτου σχολείου βατραχανθρώπων της Εθνικής Φρουράς. 





.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου