Μπάρα

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

- ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ !!




Μας το θύμισε ο Ναύαρχος ε.α.  Νικόλαος Αρτεμάκης ΠΝ.










- 11 Απριλίου 1941: Βυθίζεται αύτανδρο κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό, το πλωτό νοσοκομείο «Αττική» που μεταφέρει τραυματίες από το μέτωπο!
Το Πλωτό Νοσοκομείο «Αττική», χωρητικότητας 2.561 τόνων και δυνάμεως 362 κλινών, έδινε σημαντική προσφορά, η οποία σταμάτησε βίαια, όταν στις 11.25 την νύκτα της 11ης Απριλίου 1941 κατευθυνόμενο προς τη Σύρο (με σκοπό να αποβιβάσει το Προσωπικό του εκκενωθέντος Νοσοκομείου Δράμας), πλέοντας κατάφωτο και φέρον τα διεθνή χαρακτηριστικά των Π/Ν στο στενό του Καφηρέα, δέχθηκε επίθεση από γερμανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο με αποτέλεσμα να βυθισθεί. Πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου, Πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος. Στη διάσωση των ασθενών τόσο το πλήρωμα όσο και οι γιατροί και οι νοσοκόμες επέδειξαν αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και ψυχραιμία.
Αριθμός ναυαγών, χρησιμοποιώντας τις σωστικές λέμβους, αποβιβάσθηκαν σε ακτή της Εύβοιας, ενώ άλλος αριθμός ναυαγών περισυνελέγει, το άλλο πρωί, από το Αντιτορπιλικό Κουντουριώτης. Διευθυντής του Π/Ν «Αττική» ήταν ο Υποπλοίαρχος Ιατρός Θ. Θωμόπουλος.

Η δράση των Πλωτών Νοσοκομείων καθ’ όλη την περίοδο της σύγχρονης Ελληνικής ναυτικής ιστορίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική και καθοριστική για την έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων. Η βοήθεια που προσέφεραν στους τραυματίες ναυτικούς μας και όχι μόνον, συνετέλεσε ουσιαστικά στην επιτυχή έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς επρόκειτο για νοσοκομειακά πλοία, που προορίζονταν για την άμεση νοσηλεία και διακομιδή τραυματιών και ασθενών του Στόλου, και των μαχόμενων στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και σε καιρό ειρήνης στον άμαχο πληθυσμό, κυρίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σεισμούς και πλημμύρες.
Τα Πλωτά Νοσοκομεία (Π/Ν) διαχωρίζονταν σε δύο κατηγορίες α) τα μόνιμα ή κύρια Π/Ν, τα οποία ναυπηγήθηκαν από την αρχή γι αυτόν το σκοπό είτε μετασκευάστηκαν μεταγενέστερα για τον ίδιο σκοπό και β) τα πρόσκαιρα ή δευτερεύοντα ή βοηθητικά Π/Ν, τα οποία ήταν επιταγμένα επιβατηγά πλοία με σκοπό κυρίως διακομιδής τραυματιών και ασθενών.




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου