Μπάρα

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Πιστόλι Glock 17L

Το άρθρο μας για το Glock 18 (μπορείτε να το βρείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο) φάνηκε ενδιαφέρον σε πολλούς αναγνώστες μας και έτσι είπαμε να κάνουμε ένα ακόμα ανεξάρτητο άρθρο για ένα άλλο σπάνιο όπλο της οικογενείας, το Glock 17L. Σε αυτό το άρθρο ήδη θεωρούμε γνωστά όλα τα βασικά περί Glock που έχουμε περιγράψει στα άρθρα μας «Πιστόλι Glock» και «Ασφάλειες στο πιστόλι Glock» και απλώς παρουσιάζουμε τις ιδιαιτερότητες από αυτό το σπάνιο μοντέλο.


Πηγή: TheSpecialistsLtd.com
Πηγή: TheSpecialistsLtd.com

Το 1982 ο κύριος Γκάστον Γκλοκ κατέθεσε τη 17η πατέντα του που αφορούσε ένα πλαστικό πιστόλι. Από εκεί πήρε το όνομα του το γνωστό σε όλους πλέον πιστόλι Glock 17, το πρώτο πιστόλι που είχε κατασκευάσει ποτέ του ο κύριος Γκάστον Γκλοκ. Τέσσερα χρόνια μετά τη κυκλοφορία του πρώτου Glock, του Glock 17 δηλαδή, ο κύριος Γκάστον Γκλοκ ήθελε να φτιάξει κάτι για το χώρο της αγωνιστικής σκοποβολής για να μεγαλώσει το αγοραστικό κοινό του. Έτσι γεννήθηκε το Glock 17L όπου το L είναι από την αγγλική λέξη Long (μακρύ) και αντιπροσωπεύει το πάρα πολύ μεγαλύτερο ολισθητήρα του. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία επάνω το Glock 17L και κάτω το Glock 17.

Πηγή: HiPowersAndHandguns.com
Πηγή: HiPowersAndHandguns.com

Το πιστόλι Glock 17L έχει 100% τον ίδιο κορμό με το Glock 17 και δέχεται ακριβώς τους ίδιους γεμιστήρες για αυτό το λόγο. Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές του τότε; Το μέγεθος του είναι σίγουρα κάτι που άμεσα τραβάει τη προσοχή, το Glock 17L έχει μήκος 24.3 εκατοστά με κάννη 6″ (15.24 εκατοστά) που έχει ραβδώσεις μήκους 25 εκατοστών! Αυτό ήδη το μετατρέπει σε ένα πάρα πολύ εύστοχο πιστόλι.

Πηγή: ComradeSniper.deviantart.com
Πηγή: ComradeSniper.deviantart.com

Αλλά η διαφορά του δε βρίσκεται μόνο στη μεγαλύτερη κάννη και ολισθητήρα που του δίνουν υψηλότερη ευστοχία. Όπως βλέπετε στο κάτω μέρος του ολισθητήρα υπάρχει μία τρύπα, αυτό έγινε για να μειωθεί το ήδη μεγάλο του βάρος. Το Glock 17L ζυγίζει 950 γραμμάρια γεμάτο όταν το Glock 17 είναι 910 γραμμάρια. Το ίδιο γίνεται και στο επάνω μέρος του ολισθητήρα όπου ουσιαστικά ο κύριος Γκάστον Γκλοκ υιοθέτησε τον ισοσταθμιστή (compensator) από το Glock 18C (περισσότερα για αυτό εδώ) από το 1986 για ταχύτερη επαναφορά στο στόχο και μικρότερη ανάκρουση.

Πηγή: GlockTalk.com
Πηγή: GlockTalk.com

Κάτι αξιοσημείωτο, πολλά νεώτερα μοντέλα του Glock 17L δεν έχουν τις οπές στη κάννη καθώς θεωρήθηκε ότι η αναλογία κόστους και απόδοσης ήταν μεγάλη για να γίνεται αυτή η κοπή σε όλες τις κάννες. Αυτό ήδη κάνει τα συγκεκριμένα Glock 17L να έχουν ένα είδος συλλεκτικής αξίας. Αλλά πίσω στο θέμα μας, το επόμενο μοναδικό χαρακτηριστικό του Glock 17L είναι ότι έρχονταν με ρυθμιζόμενο κατά ύψος και διεύθυνση κλισιοσκόπιο, κάτι που δε το έχουμε δει ποτέ ξανά σε οποιοδήποτε άλλο πιστόλι Glock μέχρι σήμερα. Όπως βλέπετε παρακάτω στη δεξιά πλευρά έχει δύο βίδες, η μία αλλάζει το κλισιοσκόπιο κατά ύψος και η άλλη κατά διεύθυνση.

Πηγή: Glock.pro
Πηγή: Glock.pro

Το Glock 17L κρύβει και ακόμα ένα μυστικό στο εσωτερικό του. Παρότι ο κορμός του είναι ο ίδιος με το Glock 17, η σκανδάλη του έχει τροποποιηθεί για γίνει πιο ελαφριά. Δηλαδή, όταν στο Glock 17 η σκανδάλη απαιτεί πίεση 2.5 κιλών για να πυροδοτήσει το όπλο, στο Glock 17L η σκανδάλη απαιτεί μόλις 1.99 κιλά. Η αίσθηση παραμένει η ίδια καθώς όλος ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι ίδιος, αυτό που αλλάζει είναι ότι χρειάζεται μικρότερη πίεση και έτσι το όπλο γίνεται πιο εύστοχο καθώς μειώνεται η ταλάντωση από το χέρι του σκοπευτή.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Το παραπάνω προσφέρει στο Glock 17L ένα ακόμα εξαιρετικό χαρακτηριστικό. Καθώς είναι ο ίδιος κορμός με διαφορετικό ολισθητήρα, όλα τα αξεσουάρ και οι θήκες που προορίζονταν για τα Glock 17 ταιριάζουν και σε αυτό (παρεμπιπτόντως αυτό ισχύει για αρκετά ακόμα μοντέλα πιστολιών Glock). Ασφαλώς και η κάννη του θα προεξέχει αλλά ο μηχανισμός ασφάλισης της θήκης θα λειτουργεί καθώς οι μηχανισμοί ασφάλισης στις θήκες βασίζονται σχεδόν πάντα στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης.

Πηγή: RedditPics.com
Πηγή: RedditPics.com

Όλα αυτά είναι αυτά που ξεχωρίζουν το Glock 17L από το Glock 17. Σίγουρα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί υπάρχει τόσο λόγος γύρω από αυτό το αγωνιστικού τύπου όπλο. Το πρώτο είναι ότι λίγα μόνο Glock 17L έχουν τις οπές κάννης αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το πιστόλι αυτό κατασκευάζεται σε περιορισμένο αριθμό. Έτσι είναι αρκετά σπάνιο και ταυτόχρονα αρκετά ξεχωριστό για να τραβάει τη προσοχή συλλεκτών και θαυμαστών των γνωστών αυστριακών πιστολιών. Έτσι, υπάρχει πολύς λόγος γύρω από αυτό το μοντέλο γιατί λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να έχουν ένα από αυτά.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Πηγή: Wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου