Μπάρα

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Διαμέτρημα 5.56x45mm NATO

Το διαμέτρημα 5.56x45mm NATO κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από τον στρατό των ΗΠΑ το 1962. Ο σχεδιασμός του είναι βασισμένος στη γνώση που αποκόμισαν σε αυτό το πολύ διαφορετικό πεδίο μάχης.

556_01

Έτσι το πρώτο τυφέκιο που το χρησιμοποιήσε ήταν το M16A1. Σήμερα το διαμέτρημα αυτό είναι το πιο δημοφιλές (μαζί με το 7.62×51mm NATO τόσο σε τυφέκια μάχης όσο και σε οπλοπολυβόλα.

Σύντομη Ιστορία
Το διαμέτρημα αυτό κατασκευάστηκε από τον στρατό των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ βασισμένο στο υπάρχον .223 Remington. Στόχος του ήταν να δώσει λύση στα προβλήματα που είχε το τότε τυφέκιο μάχης του στρατού, Μ14 με το διαμέτρημα 7.62×51mm NATO. Τα προβλήματα ήταν το βάρος των πυρομαχικών αλλά και η δυσκολία χειρισμού λόγω της μεγάλης ανάκρουσης του όπλου από το ισχυρό διαμέτρημα. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι αυτού του διαμετρήματος και χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις όλου του κόσμου.

Τεχνικά Χαρακηριστικά
  • Χώρα Προέλευσης    : ΗΠΑ
  • Έτος Κατασκευής     : 1962
  • Διάμετρος Βλήματος: 5.56 χιλιοστά ή 0.224 ίντσες
  • Μήκος Κάλυκα          : 44.7 χιλιοστά ή 1.760 ίντσες
  • Μέγιστη Πίεση          : 62366 psi ή 430 MPa
  • Βάρος Βλήματος        : 4-4.1 γραμμάρια (ανάλογα το βλήμα)
  • Ταχύτητα Βλήματος : 905-940 μέτρα/δευτερόλεπτο (ανάλογα το βλήμα)

Παραλλαγές και Διαφορετικοί Τύποι
Όπως ήδη αναφέραμε υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, για αυτό το λόγο εμείς θα παρουσιάσουμε μόνο τα πιο δημοφιλή στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Κοινό FMJ
Είναι ένα κοινό βλήμα με βάρος μόλις 4 γραμμάρια και ταχύτητα 940 μέτρα/δευτερόλεπτο. Όπως φαίνεται και από το όνομα του έχει μεταλλικό κάλυμμα (FMJ – Full Metal Jacket) και είναι το βασικό βλήμα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

556_02

Κατά καιρούς έχουν σχεδιαστεί διαφορετικά βλήματα για αυτή τη χρήση αλλά ακόμα και σήμερα αυτό είναι το πιο διαδεδομένο.

Αβολίδοτα
Δεν έχουν βλήμα αλλά ούτε αρκετή ισχύ για να φέρουν το κλείστρο πίσω με πίεση αερίων.

556_03

Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τροχιοδεικτικά
Μέσα στο μεταλλικό κάλυμμα φέρουν εύφλεκτη ουσία που τα κάνει να αναφλέγονται κατά την έξοδο τους από την κάνη του όπλου.

556_04

Συνήθως έχουν πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στο βλήμα και χρησιμοποιούνται σε νυχτερινές βολές κατά κανόνα ένα ανά τρία κοινά βλήματα. Με αυτό τον τρόπο ο σκοπευτής έχει μία καλύτερη εικόνα της πορείας των πυρών του.

Διατρητικά
Αυτό το βλήμα έχει μεγαλύτερη πίεση αλλά και πυρήνα από βολφράμιο.

556_05

Ξεχωρίζει από το μαύρο χρώμα στη μύτη και το διακριτικό AP (Armor Piercing – Διατρητικό). Η δομή του είναι τέτοια που του δίνει μεγάλη διατρητική ικανότητα ακόμα και σε ελαφρά άρματα μάχης.

Πλεονεκτήματα
Το διαμέτρημα αυτό έχει αποδείξει την αξία του σε αμέτρητες μάχες σε πολύ διαφορετικά πεδία μάχης. Ωστόσο αν έπρεπε να επιλέξουμε τα τρία πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του θα ήταν:
  1. Βάρος
    Το βάρος του επιτρέπει τη μεταφορά των διπλάσιων (ή και παραπάνω) πυρομαχικών από το μεγαλύτερο διαμέτρημα 7.62 χιλιοστών που αντικατέστησε.
  2. Ισχύς
    Έχει αρκετή ισχύ για να προσφέρει μεγάλο βεληνεκές αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργεί πολύ μεγάλη ανάκρουση στο όπλο έπειτα από κάθε βολή.
  3. Επιλογές
    Υπάρχουν αμέτρητοι τύποι από αυτό το διαμέτρημα για σχεδόν οποιαδήποτε χρήση.

Μειονεκτήματα
Αντίστοιχα τα τρία μεγαλύτερα μειονεκτήματα του είναι:
  1. Ακρίβεια
    Σε μεγαλύτερες αποστάσεις έχει πολύ περιορισμένη ακρίβεια.
  2. Ισχύς
    Είναι πιο δύσκολο να προκαλέσει θανατηφόρο τραύμα ένα τέτοιο διαμέτρημα σε σχέση με ένα μεγαλύτερο όπως το 7.62 χιλιοστών.
  3. Περιορισμένη Χρήση
    Σε μεγάλα πεδία μάχης το περιορισμένο βεληνεκές και ακρίβεια του μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου