Μπάρα

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ακαδημία Αθηνών: «Ναυτικά» βραβεία με ιδιαίτερη σημασία

 Ακααδημία Αθηνών: «Ναυτικά» βραβεία με ιδιαίτερη σημασία


Ακαδημία Αθηνών: «Ναυτικά» βραβεία με ιδιαίτερη σημασία που επιβραβεύουν τις προσπάθειες του νεοσύστατου ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.

Η ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας και αγαπημένη μας συγγραφέας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Α’ Τάξεως των Θετικών Επιστημών έτους 2021.

Συγκεκριμένα κατά την Πανηγυρική Συνεδρία η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά την 21η Δεκεμβρίου 2021 ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Στ. Ζερεφός ανακοίνωσε ότι το βιβλίο της Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου με τίτλο: «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» εκδόσεις Historical Quest, τιμήθηκε με το Βραβείο (άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως) Α΄ Τάξεως των Θετικών Επιστημών.

«Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου»

 Ο εκδότης Γιάννης Χρονόπουλος (Historical Quest) δήλωσε ότι η Κρίστυ είναι όχι μόνο καλή συνεργάτιδα αλλά και πολύ καλή φίλη. «Από το 2013 έχουμε εκδώσει τρία όμορφα βιβλία της, «Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών Ναυτικών Όρων», «Η Πειρατεία στην Αρχαία Ελλάδα» και φέτος το τρίτο «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β΄ Π. Π. Έχουμε συμπορευτεί σχεδόν από την αρχή της πορείας του εκδοτικού οίκου μας, αγωνιστεί και ξεπεράσει πολλά εμπόδια σ’ αυτά τα δύσκολα, τελευταία 10 χρόνια».

Η Κρίστυ, μεταξύ άλλων, είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ). Από τις εκδόσεις ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. κυκλοφόρησε το βιβλίο του δύτη-ερευνητή Δημήτρη Γκαλών με τίτλο: «Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου» το οποίο αναφέρεται στο υποβρύχιο Υ1-ΚΑΤΣΩΝΗΣ. Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε επίσης από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο της Α’ Τάξεως των Θετικών Επιστημών.

Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και ο συγγραφέας Αδάμ Γ. Στεφανάδης, επίσης μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. για το δίτομο έργο του «Το Ελληνικό Κράτος της Θάλασσας – Η ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τόμος Α΄1897-1941, Τόμος Β΄ 1941-2017».

Τα υποβρύχια έχουν φέτος την τιμητική τους αλλά και το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. έχει σοβαρούς λόγους να εορτάζει αφού ένα βιβλίο των εκδόσεών του και τρία μέλη του βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.


 Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου συγκινημένη από την τιμή και χαρά για την βράβευσή της δήλωσε:

«Όσα βιβλία έχω γράψει έως τώρα είναι πνευματικά τέκνα, στα οποία έδωσα κομμάτια από τον εαυτό μου. Στο βιβλίο αυτό όμως έδωσα κάτι περισσότερο… Πολλές σελίδες τις έγραψα με πόνο, με δαγκωμένα χείλια και με μάτια βουρκωμένα. Έπρεπε όμως να τις γράψω. Έπρεπε κάποια γεγονότα και καταστάσεις να γίνουν γνωστά. Είχα χρέος να τιμήσω τα παλληκάρια των υποβρυχίων μας».

«Κάθε τιμητική διάκριση δεν αποτελεί για μένα στεφάνι να με κοσμεί. Λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για ακόμη περισσότερο αγώνα, για ακόμη περισσότερη έρευνα και προσφορά. Το βραβείο αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά, αλλά αύξησε ταυτοχρόνως και το αίσθημα ευθύνης, δίνοντάς μου κουράγιο για την επομένη συγγραφική προσπάθεια.

Προσεύχομαι και ευχαριστώ τον Κύριο που μου δίνει σε καθημερινή βάση τη δύναμη και τη διαύγεια που απαιτείται για να ανταποκριθώ στον απαιτητικό και επίπονο δρόμο της έρευνας στον υπέροχο κόσμο της Ναυτικής Ιστορίας

. Ευχαριστώ τα μέλη της Ακαδημίας για την τιμητική διάκριση, τον εκδότη μου Γιάννη Χρονόπουλο (Historical Quest) για την υπέροχη συνεργασία που έχουμε από το 2013 και την οικογένειά μου για την αγάπη και την υποστήριξή της».

Για τη βράβευση του βιβλίου του Δημητρίου Γκαλών δήλωσε:
«Όταν διάβασα το βιβλίο του Δημήτρη, πριν ακόμη εκδοθεί, είχα ενθουσιαστεί πολύ. Ήμουν πεπεισμένη πως εμείς στο ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. θα προχωρούσαμε σε μια ιδιαίτερη, εξειδικευμένη έκδοση που πραγματικά θα άφηνε εποχή.

Ειλικρινά δεν θα χαιρόμουν τόσο πολύ σήμερα αν δεν λάμβανε βραβείο το βιβλίο του Δημήτρη από την Ακαδημία.

Επιθυμούσα πολύ αυτή τη βράβευση και ομολογώ πως το είχα λίγο άγχος.. Τώρα αισθάνομαι ευτυχής. Πέρα από την προσωπική μας άνοδο θεωρώ ότι η χαρά για την επιτυχία των συνανθρώπων μας είναι συναίσθημα μαγικό, που έχει την ικανότητα να γεμίζει τη ψυχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου