Μπάρα

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΧΕΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΑΧΕΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ [Επιχειρήσεις Πελοποννήσου 20-21 Ιανουαρίου 1949].

ΕΚΔΗΛΩΣΗ κατοίκων Λεωνιδίου με συμμετοχή της ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ-ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ.

Λίγα λόγια:

Α. Μάχη ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Την νύχτα 20/21 Ιαν 1949 η 55 Ταξιαρχία Ελασιτών του λεγόμενου «ΔΣΕ» [ Οι ΚΣ δηλαδή, κατά τον αείμνηστο καθηγητή μας Αθαν. Κόκκορη] μαζί με τα Αρχηγεία Πάρνωνος και Ταΰγέτου επιτίθενται, προς κατάληψη, λαφυραγώγηση-λεηλασία και βιαία στρατολόγηση του Λεωνιδίου.Στην πρώτη γραμμή των ΚΣ το Τάγμα του Τσουκόπουλου μαζί με άλλες δυνάμεις, 1000 εν συνόλω, ενώ σε δεύτερη γραμμή πιο πίσω «επιστρατευθέντες» ημιονηγοί με 500 περίπου υποζύγια αναμένοντες την κατάληψη του Λεωνιδίου για τη μεταφορά λαφύρων, τροφίμων κλπ
Στην εξέλιξη της επιθέσεως συναντούν σθεναρή αντίσταση και εύστοχα πυρά γιατί οι ψυχωμένοι κάτοικοι αυτής της κωμοπόλεως οργάνωσαν έγκαιρα με κάθε λεπτομέρεια την άμυνα τους, όντες αποφασισμένοι και μαζί με μικρά τμήματα της Χωροφυλακής, του Στρατού και τον 4ο ΛΟΚ, 245 άνδρες,ΜΑΧΟΝΤΑΙ ηρωικά όλη τη νύχτα μέχρι τις πρωινές ώρες αποκρούοντας τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Ελασιτών επιφέροντας σ αυτούς απώλειες και διατηρώντας ελεύθερη την πόλη τους.

Β. Μάχη ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

Μετά την αποτυχία στο Λεωνίδιο οι ΚΣ αποχωρούν προς διάφορες κατευθύνσεις και το Τάγμα του Τσουκόπουλου κινείται και σταθμεύει πιο ψηλά στο φιλικό προς αυτούς χωριό Άγιος Βασίλειος.
Την 21 Ιαν 1949 οι Γ και Δ Μοίρες Καταδρομών κατόπιν διαταγής του Προϊσταμένου Κλιμακίου του Εθνικού Στρατού, με διοικητές τους Τχες Π Παπαθανασίου, Μ Ψαρράκη με την γενική Δκση του Κ Λουμάκη κινούνται σύντονα από μή αναμενόμενη κατεύθυνση δια των κορυφών του Πάρνωνος,μέσα από δύσκολα και χιονισμένα δρομολόγια και κυκλώνουν αφανώς και αθορύβως το χωριό Άγιος Βασίλειος στο οποίο Ελασίτες και κάτοικοι ομού, διασκεδάζουν και τραγουδούν μέχρι πρωίας.
Οι καταδρομείς αναμένουν όλη τη νύχτα ακίνητοι και βρεγμένοι.

Ήταν ξημέρωμα της 22ας Ιανουαρίου. Το κτύπημα ήταν ΣΚΛΗΡΟ, ΚΑΙΡΙΟ και ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ.....

Ήταν η αρχή του τέλους του συμμοριτισμού στην Πελοπόννησο.

« ΕΚΦΡΑΖΩ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑΝ ΜΟΥ ΑΞΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΑΣ Γ’ ΚΑΙ Δ’ ΜΟΙΡΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΔΙΑ ΛΙΑΝ ΤΟΛΜΗΡΟΝ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΕΙΣ ΑΓΙΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΠΑΡΝΩΝΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΙΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑΝ ΜΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΛΕΚΤΟΝ ΟΠΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ..»
Αλέξανδρος Παπάγος Αρχιστράτηγος

«ΚΑΤΑ ΔΙΕΞΑΓΩΜΕΝΟΝ ΣΚΛΗΡΟΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΙ ΚΑΤΑ ΚΟΙΝΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΝ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟΝ ΣΗΜΕΙΟΝ»
Σχης Ανδ. Καλίνσκης

« ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ, ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»
Γ Ανδρεάδης Αξκός μαχητής


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Α. Κατά την αναζήτησή βιβλιογραφίας για τα πιο πάνω γεγονότα διάβασα ότι το 80% των συγγραμμάτων γράφτηκαν από την πλευρά των ηττημένων!
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι αγκυλωμένες ιδέες της «πλέριας» διανόησης νοθεύουν, κατόπιν σχεδίου, την ιστορική αλήθεια και η μνήμη των λειτουργεί επιλεκτικά.
Ίσως και να ισχύει το προφητικό του Τζ. Όργουελ ότι « ο Αρχηγός ή η κλίκα του που θα εξουσιάζει (η παγκόσμια δύναμη το μεταφράζω εγώ), θα ελέγχει όχι μόνο το παρόν και το μέλλον αλλά και το παρελθόν»

Β. ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΗ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ και αυτός είναι ο λόγος της αναφοράς μου στα γεγονότα αυτά, αλλά και της ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ μας ως Λέσχη Καταδρομέων εκεί.

ΧΡΩΣΤΑΜΕ σ αυτούς που δεν συμβιβάστηκαν, έβαλαν τα στήθη των και πολέμησαν, ώστε οι επόμενες γενιές να διασωθούν από τα νύχια του ερυθρού ολοκληρωτισμού.

Τέλος να αναφέρω ότι κάποια στοιχεία από τα ανωτέρω, τα έλαβα από το βιβλίο « Πως γράφτηκε ο εμφύλιος» του Γ Ν Παπαθανασόπουλου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου