Μπάρα

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης του Κ. Σολεϊμανί


Στο άρθρο μας «Ποιος ήταν ο Κασέμ Σολεϊμανί;» κάναμε μία σύντομη ανάλυση του Κασέμ Σολεϊμανί, των δραστηριοτήτων, και του θανάτου του. Ωστόσο, δε γράψαμε λεπτομέρειες για την επιχείρηση εξουδετέρωσης του καθώς ελάχιστες πληροφορίες υπήρχαν διαθέσιμες σε ανοικτές πηγές. Σήμερα, γνωρίζουμε αρκετά ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία πιο αναλυτική επισκόπηση της ειδικής επιχείρησης εξουδετέρωσης από την αρχή έως το τέλος, όπως επίσης και το τι οδήγησε σε αυτή τη κλιμάκωση. Να τονίσουμε, ότι όλα όσα διαβάζετε βασίζονται στις διαθέσιμες ανοικτές πηγές τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου μας. Σαφώς όσο περνούν οι μήνες και τα χρόνια περισσότερες λεπτομέρειες ίσως να βγουν στην επιφάνεια.


Πηγή: Pinterest.com

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είχαν ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον 8 μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2019. Ας τα πάρουμε μήνα προς μήνα για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πως φτάσαμε σε αυτή την εξουδετέρωση ενός ανθρώπου με πολύ υψηλή δημοτικότητα στη Μέση Ανατολή. Του διοικητή της Δύναμης Κουντς του IRGC, του Κασέμ Σολεϊμανί.


Πηγή: Geopolitics.co

Απρίλιος 2019 (8 μήνες πριν την επιχείρηση)
Οι επιθέσεις σε Αμερικανούς σε Ιράκ και Συρία από τη Δύναμη Κουντς του Ιράν είχαν πρόσφατα αποκαλυφθεί. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Πενταγώνου από τις 4 Απριλίου 2019 που λέει «Το Ιράν έχει σκοτώσει περισσότερους Αμερικανούς στο Ιράκ από όσο γνωρίζαμε πριν». Ο λόγος ήταν ότι η Δύναμη Κουντς λειτουργούσε μέσω πολλών οργανώσεων. Χάρη στο έργο της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) πλέον ανακαλύφθηκε ότι εκατοντάδες νεκροί ήταν αποτέλεσμα δράσης του Ιράν. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Ναύαρχος κύριος Σον Ρόμπερτσον είχε δηλώσει στις 4 Απριλίου του 2019 τα εξής.

«Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Ιρακινή Ελευθερία, το Υπουργείο Αμύνης εκτιμά ότι τουλάχιστον 603 θάνατοι προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν αποτέλεσμα παραστρατιωτικών οργανώσεων καθοδηγούμενων από το Ιράν.»

Πηγή: Defense.gov

Αυτή η ανακοίνωση ήταν το πρώτο βήμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Κασέμ Σολεϊμανί, τότε διοικητή της Δύναμης Κουντς, που ήταν υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω. Το δεύτερο βήμα ήταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να κάνει μία δήλωση για μία απόφαση της κυβερνήσεως των ΗΠΑ τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 8 Απριλίου του 2019. Η δήλωση ήταν ότι πλέον οι ΗΠΑ καταχωρούν το IRGC και τη Δύναμη Κουντς ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Κάτι στρατηγικό καθώς πλέον τους δίνει τη δυνατότητα να επεμβαίνουν οπουδήποτε στο κόσμο εξουδετερώνοντας στελέχη της ως μέρος του εν εξελίξει Παγκόσμιου Πολέμου Κατά της Τρομοκρατίας. Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του εδώ.

«Σήμερα, επίσημα ανακοινώνω το σχέδιο της Κυβέρνησης μου να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), συμπεριλαμβανομένης της Δύναμης Κουντς, ως Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (FTO) υπό τη Παράγραφο 219 του Νόμου Μετανάστευσης και Εθνικότητος. Αυτό το πρωτοφανές βήμα, υπό τη πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναγνωρίζει τη πραγματικότητα ότι το Ιράν δεν είναι απλά χορηγός τρομοκρατίας, αλλά ότι το IRGC ενεργά συμμετέχει στη χρηματοδότηση, και προώθηση της τρομοκρατίας ως μέσο εξωτερικής πολιτικής. Το IRGC είναι βασικό μέρος της Ιρανικής κυβέρνησης στη καθοδήγηση και υλοποίηση μίας εκστρατείας παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Ο χαρακτηρισμός θα είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατονόμασαν ένα τμήμα ξένης κυβέρνησης ως FTO. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι ενέργειες του Ιράν είναι θεμελιωδώς διαφορετικές από αυτές άλλων κυβερνήσεων. Αυτή η ενέργεια θα διευρύνει εξαιρετικά τη κλίμακα και τα περιθώρια της μέγιστης πιέσεως που μπορούμε να ασκήσουμε στο καθεστώς του Ιράν. Κάνει απόλυτα ξεκάθαρους τους κινδύνους συνεργασιών με, ή παρέχοντας υποστήριξη, στο IRGC. Εάν συνεργάζεστε με το IRGC, χρηματοδοτείτε τη τρομοκρατία.

Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα πεντακάθαρο μήνυμα στη Τεχεράνη ότι η υποστήριξη της στη τρομοκρατία έχει σοβαρές επιπτώσεις. Θα συνεχίσουμε τις οικονομικές πιέσεις και θα αυξήσουμε τα έξοδα του Ιρανικού καθεστώτος στην υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων μέχρι να εγκαταλείψει τη κακόβουλη και παράνομη συμπεριφορά του.
»


Πηγή: WashingtonExaminer.com


Για τα παραπάνω, πρέπει να τονίσουμε τρία σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως.
  1. Οι ΗΠΑ δεν ήταν η πρώτη χώρα που είχε καταχωρήσει το IRGC και τη Δύναμη Κουντς ως διεθνή τρομοκρατική οργάνωση. Πρώτη ήταν η Σαουδική Αραβία τον Οκτώβριο του 2018 καθώς η Δύναμη Κουντς ήταν/είναι πίσω από τις δυνάμεις Χούθι στην Υεμένη. Επίσης, πριν τις ΗΠΑ έκαναν το ίδιο και ο Καναδάς και η Αίγυπτος, εικάζεται βάσει στοιχείων που είχαν συλλέξει και διαμοιραστεί μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών τους, πιθανότατα και με τη CIA των ΗΠΑ.
  2. Για να κάνει μία τέτοια ενέργεια η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαίνει ότι είχε ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία για όσα αναφέρει σε περίπτωση που χρειαστεί να υποστηρίξει με στοιχεία την απόφαση της (κάτι που δε χρειάστηκε ωστόσο). Αυτό είναι σπουδαίο διότι δείχνει ότι πιθανότατα οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ασχοληθεί για μήνες ή και χρόνια για τη συλλογή αυτών των αποδεικτικών στοιχείων.
  3. Το πιο σημαντικό πράγμα όμως είναι ότι πλέον, το IRGC και η Δύναμη Κουντς είναι επισήμως αναγνωρισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις κατά τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι είναι νομικά πλήρως καλυμμένες να διενεργούν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά των στελεχών τους, ακόμα και του διοικητή της, όπως και έκαναν.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μάιος 2019 (7 μήνες πριν την επιχείρηση)
Από διαρροές στο τύπο γνωρίζουμε ότι τις αρχές του Μαΐου, υπό το πρόγραμμα εξουδετερώσεων στόχων υψηλής αξίας που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του πρώην Προέδρου, Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα, η CIA στην εβδομαδιαία λίστα στόχων προς εξουδετέρωση πρότεινε στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κασέμ Σολεϊμανί βάσει επιθέσεων που διενεργούσε κατά των ΗΠΑ και συμμάχων εκείνο το διάστημα. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ένα τελεσίγραφο στη CIA, «η μόνη περίπτωση όπου εγκρίνω την εξουδετέρωση του Σολεϊμανί, είναι εάν χαθεί ζωή Αμερικανού από τις ενέργειες του».


Πηγή: DailyDot.com

Στις 12 Μαΐου του 2019 η Δύναμη Κουντς τοποθέτησε και πυροδότησε θαλάσσιες νάρκες σε τέσσερα εμπορικά πλοία διαφόρων χωρών (Νορβηγία, Σαουδική Αραβία, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που περνούσαν το Κόλπο του Ομάν. Δημόσια οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Δύναμη Κουντς και έλαβαν πιο σκληρά διπλωματικά και οικονομικά μέτρα. Άλλα πέραν αυτών δεν υπήρξαν εμφανείς αντιδράσεις.


Πηγή: BBC.com

Η Δύναμη Κουντς συνέχιζε τις χαμηλής ισχύος επιθέσεις με ανορθόδοξα μέσα αλλά δεν έχει νόημα να δούμε όλες τις επιθέσεις καθώς ήταν παρόμοιας κλίμακας. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι ότι στη λίστα στόχων προς εξουδετέρωση υπό την έγκριση του Προέδρου των ΗΠΑ, δίπλα από το όνομα Κασέμ Σολεϊμανί είχε προστεθεί ένας νέος χαρακτηρισμός. Ήταν ο χαρακτηρισμός «επικείμενη απειλή» όπως διαβάζουμε στο NBC News.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ιούνιος 2019 (6 μήνες πριν την επιχείρηση)
Τον Ιούνιο έγινε κάτι αρκετά ενδιαφέρον, ανάμεσα στις πολλές χαμηλής ισχύος επιθέσεις της Δύναμης Κουντς, υπήρξε μία που έφτασε λίγο πριν την εξουδετέρωση του Κασέμ Σολεϊμανί. Στις 20 Ιουνίου του 2019 ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολουθήσεως RQ-4A Global Hawk BAMS-D πετούσε επάνω από τα Στενά του Ορμούζ όταν δέχθηκε επίθεση από πύραυλο εδάφους-αέρος S-125 Neva/Pechora προερχόμενο από το Ιράν. Το Ιράν δήλωσε ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του και δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες και βίντεο όπως η παρακάτω. Ωστόσο, καταγραφές από τις γειτονικές χώρες δείχνουν ότι δεν έγινε κάποια παραβίαση εναερίου χώρου.


Πηγή: Wikipedia.org

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ συντάχθηκε άμεσα και η CIA δήλωσε ότι έχει τη δυνατότητα άμεσης εξουδετέρωσης του Κασέμ Σολεϊμανί καθώς είχε ακριβείς πληροφορίες για το που θα βρίσκεται στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, ο τότε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβερνήσεως, κύριος Τζον Μπόλτον, είπε ότι πρέπει να τηρήσουν το όριο που έθεσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το προηγούμενο μήνα. Παρότι αυτή ήταν μία προκλητική επιθετική ενέργεια του Ιράν, δεν υπήρξε απώλεια ζωής Αμερικανών. Έτσι οι ΗΠΑ έκαναν επίσημες δηλώσεις αλλά καμία κινητική ενέργεια.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ιούλιος 2019 (5 μήνες πριν την επιχείρηση)
Ο Ιούλιος ήταν μήνας κλειδί για τη συμφωνία περί πυρηνικών όπλων καθώς το Ιράν ξεπέρασε το όριο παραγωγής ουρανίου που είχε συμφωνηθεί. Αλλά στη πλευρά του IRGC το μόνο αξιοσημείωτο περιστατικό ήταν στις 19 Ιουλίου του 2019 όταν στελέχη του IRGC κατέλαβαν Βρετανικό εμπορικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ. Παρακάτω είναι το βίντεο του IRGC που καταλαμβάνει το πλοίο.



Αύγουστος 2019 (4 μήνες πριν την επιχείρηση)
Ο Αύγουστος ήταν γεμάτος με διπλωματικές εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και και τη παράνομη εμπορία όπλων. Από τη πλευρά του Κασέμ Σολεϊμανί και της Δύναμης Κουντς ίσως η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν στις 30 Αυγούστου του 2019 όταν ο Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Μάικλ Πομπέο, ανακοίνωσε τη σύλληψη του καπετάνιου, και οικονομικά μέτρα, καθώς το εμπορικό πλοίο «Adrian Darya 1» άνηκε και χρησιμοποιούνταν μυστικά από στελέχη της Δύναμης Κουντς για παράνομο εμπόριο.


Πηγή: Reuters.com

Σεπτέμβριος 2019 (3 μήνες πριν την επιχείρηση)
Στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι εντάσεις είχαν αυξηθεί πολύ, αλλά εάν αφαιρέσουμε μερικές επιθέσεις χαμηλής ισχύος, η συμμετοχή του IRGC και της Δύναμης Κουντς ήταν αρκετά περιορισμένη αυτό το διάστημα. Ωστόσο, μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση από εκείνο το διάστημα ήταν ότι στις 9-10 Σεπτεμβρίου στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και άλλων Αραβικών χωρών προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τον Κ. Σολεϊμανί στο Ιράν.


Πηγή: Al-Monitor.com

O Χουσεΐν Ταέμπ, διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών του IRGC, που τον βλέπετε παρακάτω, δήλωσε δημόσια ότι συνέλαβαν τρεις Άραβες και Ισραηλινούς με σχέσεις με υπηρεσίες πληροφοριών που σχεδίαζαν την εξουδετέρωση του Κασέμ Σολεϊμανί κατά τη διάρκεια δημόσιας εμφάνισης του στον εορτασμό της Ασούρα. Δήλωσε ότι γνώριζαν για αυτό το σχέδιο εξουδετέρωσης που είχε εγκριθεί εδώ και λίγα χρόνια.


Πηγή: IranIntl.com

Το σχέδιο ήταν να αγοράσουν μία οικία κοντά σε τέμενος που είχε κτίσει ο πατέρας του Κασέμ Σολεϊμανί στο Κερμάν του Ιράν. Έπειτα να σκάψουν ένα τούνελ κάτω από το χώρο όπου κάνει κάθε χρόνο την ομιλία του στον εορτασμό της Ασούρα, και να τοποθετήσουν 350-500 κιλά εκρηκτικής ύλης που θα τα πυροδοτούσαν όταν θα έβγαινε να μιλήσει. Ο Χ. Ταέμπ είπε ότι παρακολουθούσαν τους υπόπτους που πρόσφατα είχαν μεταβεί σε γειτονική χώρα όπου εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν για την επίθεση.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οκτώβριος 2019 (2 μήνες πριν την επιχείρηση)
Τον Οκτώβριο είδαμε πάρα πολλές φορές τον Κ. Σολεϊμανί σε δημόσιες εμφανίσεις σε Ιράν και Συρία να βγάζει λόγο για το πως το Ιράν θα ενώσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και δε θα δεχθεί άλλο τις δράσεις των ΗΠΑ και Ισραήλ εκεί. Τόνιζε επανειλημμένα τις θέσεις του κατά του Ισραήλ και το πως κατάφερε να δημιουργήσει ένα διάδρομο ανάμεσα σε Ιράν και τη Μεσόγειο θάλασσα μέσω Ιράκ, Συρίας, και Λιβάνου.


Πηγή: USIP.org

Το ίδιο διάστημα οι επιθέσεις από την Υεμένη μέσω των ανταρτών Χούθι, υπό τη καθοδήγηση της Δύναμης Κουντς εντάθηκαν πολύ, και η Σαουδική Αραβία πήρε πιο σκληρά μέτρα. Ωστόσο, τον Οκτώβριο σχεδόν πάντα οι στόχοι ήταν η Σαουδική Αραβία μέσω της Υεμένης, και το Ισραήλ μέσω του Λιβάνου. Ελάχιστες επιθέσεις είναι καταγεγραμμένες κατά των συμμάχων ή των ΗΠΑ.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Νοέμβριος 2019 (2 μήνες πριν την επιχείρηση)
Τα στελέχη του Κ. Σολεϊμανί χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις μέσα στο Ιράν ενώ στοχοποιούν πολλές φορές και τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 που αναφέρονταν στο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι βρίσκονται πίσω από τις αναταραχές εντός του Ιράν. Η δήλωση ήταν η ακόλουθη.

«Το Ιράν θα καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της εάν περάσουν τα όρια που έθεσε η Τεχεράνη.»


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δεκέμβριος 2019 (1 μήνα πριν την επιχείρηση)
Το Δεκέμβριο οι διαδηλώσεις στο Ιράν ηρέμησαν και η Δύναμη Κουντς πέρασε στην αντεπίθεση γρήγορα. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2019 εκπρόσωπος τύπου του IRGC δηλώνει ότι έχουν 21 αμερικανικές βάσεις στοχοποιημένες και ετοιμάζονται να τις εξαφανίσουν. Ταυτόχρονα, η Δύναμη Κουντς οργανώνει και καθοδηγεί παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ σε επιθέσεις κατά Αμερικανικών βάσεων και υποδομών. Σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου έγιναν πολλές επιθέσεις με τη πιο γνωστή τη παρακάτω.


Πηγή: NBCNews.com

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 οι καθοδηγούμενες από τη Δύναμη Κουντς του Κ. Σολεϊμανί ομάδες στο Ιράκ εισέβαλαν στη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Καθώς το προσωπικό ασφαλείας είχε πληροφορίες από τη CIA, και άμεση υποστήριξη από δυνάμεις ταχείας επέμβασης, κατάφερε να σταματήσει την εισβολή και να επαναφέρει τη τάξη. Ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες πριν είχε συμβεί κάτι άλλο που είχε περάσει απαρατήρητο. Στις 27 Δεκεμβρίου του 2019, έγινε μία επίθεση με ρουκέτες σε βάση των ΗΠΑ στο Κιρκούκ του Ιράκ. Συνολικά είχαν γίνει παραπάνω από δέκα τέτοιες επιθέσεις αλλά χωρίς θύματα. Η επίθεση της 27ης Δεκεμβρίου όμως οδήγησε στο θάνατο έναν Αμερικανό ιδιωτικό υπάλληλο εργαζόμενο με σύμβαση στη βάση.


Πηγή: AlArabiya.net

Χάρη στο δίκτυο πληροφοριοδοτών της CIA γρήγορα αναγνωρίστηκε ότι όλες αυτές οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες από τον Κ. Σολεϊμανί και τη Δύναμη Κουντς. Έτσι, λίγο πριν τελειώσει το 2019 στις 31 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Ντόλαντ Τραμπ έκανε τη τελευταία δήλωση του πριν από την επιχείρηση που θα δούμε αμέσως τώρα. Βλέπετε τη δήλωσε στη συνέχεια.


Πηγή: ABCNews.go.com


«Θα το πληρώσουν πολύ ακριβά!

Το Ιράν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τις ζωές που χάθηκαν, και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε όλες τις υποδομές μας.

Αυτό δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή.

Καλή χρονιά!
»


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ιανουάριος 2019 (επιχείρηση εξουδετέρωσης)
Όπως αντιλαμβάνεστε, η CIA είχε πλέον το πράσινο φως καθώς στη λίστα της υπήρχε η έγκριση εξουδετέρωσης του Κασέμ Σολεϊμανί μόνο και εφόσον αφαιρέσει ζωή Αμερικανού. Το οποίο έκανε στις 27 Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι εντός 7 ημερών ολοκλήρωσε την επιχείρηση με επιτυχία. Ο Κασέμ Σολεϊμανί παρακολουθούνταν ασφαλώς πολύ στενά και εκείνο το διάστημα βρίσκονταν στη Συρία. Απ’όσο γνωρίζουμε, η CIA δε γνώριζε που ακριβώς αλλά κινητοποιήσει όλο το κόσμο της στη περιοχή να τον εντοπίσει.


Πηγή: TellerReport.com

Ο Κασέμ Σολεϊμανί έπρεπε να μεταβεί εις τη Βαγδάτη για μία συνάντηση με τον αρχηγό των ομάδων που ήλεγχε εκεί, τον Αμπού Μαχντί αλ-Μουχάντις, αλλά για ασφάλεια δε χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό του αερσκάφος. Όπως διαβάζουμε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένας υπάλληλος του αερολίμενα της Δαμασκού στη Συρία δήλωσε τα ακόλουθα αναφορικά με την αναχώρρηση του Κασέμ Σολεϊμανί από τη Συρία εκείνο το βράδυ.

«Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί έφτασε στον αερολιμένα Δαμασκού μέσα σε ένα αυτοκίνητο με κατάμαυρα τζάμια. Τέσσερις στρατιώτες του IRGC ήταν μπροστά του σε άλλο όχημα. Στάθμευσαν κοντά στις σκάλες του αεροσκάφους Airbus A320 της Cham Wings με προορισμό τη Βαγδάτη. Ούτε ο Σολεϊμανί, ούτε οι στρατιώτες ήταν καταχωρημένοι ως επιβάτες.»


Πηγή: YNetNews.com

Η CIA είχε στρατολογήσει πάρα πολύ κόσμο για τον εντοπισμό του σε σημεία είσοδου-εξόδου της Συρίας, και δύο εξ’αυτών ήταν υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρίας Cham Wings. Ο ένας ήταν υπάλληλος εδάφους ενώ ο άλλος ιπτάμενος. Σύντομα οι χειριστές τους από τη CIA λαμβάνουν τη πληροφορία ότι εντός του συγκεκριμένου αεροσκάφους επιβαίνει ο νούμερο ένα στόχος της CIA, ο Κασέμ Σολεϊμανί, μαζί με τέσσερις άντρες του. Η CIA γνώριζε ότι η Ισραηλινή Μοσάντ είχε περισσότερη πρόσβαση στη περιοχή άρα της ζητάει να επιβεβαιώσει τη πληροφορία όσο τα στελέχη της οργανώνουν την επιχείρηση εξουδετέρωσης για τη περίπτωση στην οποία η πληροφορία ισχύει.


Πηγή: Military.com

Ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές στις ΗΠΑ, εξοπλίζουν και έπειτα απογειώνουν τρία επιθετικά UAV με τέσσερις πυραύλους Hellfire έκαστο με προορισμό τη Βαγδάτη. Ο χειρισμός τους γίνονταν από το κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ στο Κατάρ. Αμέσως ζητούν από στελέχη της CIA να μεταβούν στον αερολιμένα της Βαγδάτης, να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές πηγές τους, και να παρακολουθούν οτιδήποτε σχετικό με αυτή τη πτήση. Πριν το αεροπλάνο προσγειωθεί, η Μοσάντ επιβεβαίωσε στη CIA ότι όντως ο Κασέμ Σολεϊμανί βρίσκεται μέσα σε αυτή τη πτήση. Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε τι μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για αυτή την εξακρίβωση πληροφορίας.


Πηγή: RadioFarda.com

Στελέχη της CIA παρακολουθούσαν προσεκτικά καθώς το αεροσκάφος προσγειώνονταν στη Βαγδάτη. Στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης η CIA είχε δύο πληροφοριοδότες που δε γνώριζαν ο ένας τον άλλον και αμέσως οι χειριστές τους τους ενημέρωσαν να τους μεταφέρουν οποιαδήποτε κίνηση δουν από τον Κ. Σολεϊμανί καθώς φτάνει στο αεροδρόμιο. Όπως διαβάζουμε από τον υπεύθυνο ασφαλείας του αεροδρομίου σε δήλωση του στο Reuters.

«Ο στρατηγός και οι στρατιώτες του βγήκαν από το αεροπλάνο σε μία σκάλα που έβγαινε απευθείας στο διάδρομο, χωρίς να μπουν στο κτήριο του αεροδρόμιου ή να περάσουν τελωνειακό έλεγχο. Ο Μουχαντίς τον συνάντησε έξω από το αεροπλάνο, και οι δύο άντρες μπήκαν μέσα σε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο που τους περίμενε. Οι στρατιώτες που προστάτευαν τον στρατηγό μπήκαν σε ένα άλλο θωρακισμένο όχημα.»


Πηγή: Google.com

Από τις αναφορές γνωρίζουμε ότι η CIA προσπαθούσε να επιβεβαιώνει κάθε στιγμή ότι είναι όντως ο στόχος τους τόσο με ανθρώπινα (συνεχής παρακολούθηση) όσο και με τεχνικά μέσα (αναλύσεις επικοινωνιών και σημάτων). Το αεροσκάφος είχει προσγειωθεί στις 00:30 τοπική ώρα, και στις 00:55 εκτελέσθηκε η επίθεση με δύο πυραύλους στο όχημα που μετέφερε τους Σολεϊμανί και Μουχαντίς, και έπειτα ακόμα δύο στο δεύτερο όχημα όπου επέβαινε η φρουρά του Κ. Σολεϊμανί. Η εξουδετέρωση τους έγινε στις συντεταγμένες 33°14’29.9″N 44°15’35.5″E, περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από τον αερολιμένα της Βαγδάτης, στο Ιράκ. Έγινε εκεί διότι δεν υπήρχε κίνδυνος για παράπλευρες απώλειες καθως ήταν ένας ερειμικός δρόμος χωρίς άλλα διερχόμενα οχήματα τη στιγμή της επίθεσης.


Πηγή: ABCNews.go.com

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση των παραπάνω ήταν τέσσερις πυραύλοι AGM-114M της οικογενείας Hellfire II για την οποία έχουμε γράψει στο άρθρο μας «Πύραυλος AGM-114 Hellfire». Το βίντεο υπέρυθρης καταγραφής των UAV μεταφέρονταν στα ανώτατα στελέχη των ΗΠΑ σε όλο το κόσμο. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ν. Τραμπ δε μπόρεσε να το δει ζωντανά διότι βρίσκονταν στη πολιτεία της Φλόριντα εκείνη την ώρα δίχως πρόσβαση σε ασφαλές σύστημα τηλεδιάσκεψης. Γνωρίζουμε για τους ακόλουθους ανθρώπους όμως.
  • Στο κέντρο επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου γίνονταν ζωντανή μετάδοση για τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης.
  • Στα κεντρικά της CIA στη Βιρτζίνια όπου η διοικητής της υπηρεσίας, κυρία Τζίνα Χάσπελ, παρακολουθούσε στενά την επιχείρηση.
  • Σε άγνωστο κέντρο επιχειρήσεων από όπου παρακολουθούσε ο Υπουργός Αμύνης, κύριος Μαρκ Έσπερ.

Πηγή: CryptoMe.org

Όπως αναφέρει αξιωματικός που συμμετείχε στην επειχείρηση, ο χειρισμός των UAV και ο συντονισμός της επιχείρησης γίνονταν από το Κατάρ, στο κτήριο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Ο αξιωματικός αναφέρει τα ακόλουθα.

«Η ασπρόμαυρη εικόνα έδειχνε δύο σημαντικούς άντρες να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο που έφυγε γρήγορα. Οι υπόλοιποι χώθηκαν γρήγορα σε ένα μίνι-βαν, και έτρεξαν για να προλάβουν το αυτοκίνητο.

Τα UAV μας ακολουθούσαν τα οχήματα καθώς έβγαιναν από το αεροδρόμιο. Οι ειδικοί αναλυτές πληροφοριών από υποκλοπές σημάτων εντόπισαν τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που είχαν οι επιβαίνοντες για να εξακριβώσουν τη ταυτότητα τους. Χρόνια χαρτογράφησης και πληροφοριών προβάλλονταν στις οθόνες.

Περιστασιακά άλλα οχήματα περνούσαν δίπλα τους, αλλά δεν είχε πολύ κίνηση. Το μίνι-βαν μπήκε μπροστά από το αυτοκίνητο μετά.

Όσοι είδαν τους πυραύλους που χτύπησαν, είδαν το κορμό ενός ανθρώπου να πετάγεται ψηλά στον ουρανό. Τα οχήματα αμέσως τυλίχθηκαν στις φλόγες. Συνολικά, τέσσερις πυραύλοι εκτοξεύτηκαν. Δεν υπήρχαν επιζώντες.
»


Πηγή: Reddit.com (επεξεργασμένη)

Εάν θέλετε μπορείτε να βρείτε αρκετές φωτογραφίες από το καμμένο και διαμελυσμένο σώμα του Κασέμ Σολεϊμανί λεπτά μετά την εξουδετέρωση του, δύο εξ’αυτών είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ (προσοχή! Αποκρουστικές εικόνες). Και κάπως έτσι ολοκληρώσαμε την ανάλυση από αυτή την ειδική επιχείρηση, και είδαμε και όσο πιο λεπτομερώς μπορούσαμε το πως εκτελέσθηκε, αλλά και πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο κλιμάκωσης. Τόσο η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Συρίας όσο και του Ιράκ αναζητούν να βρουν τους πληροφοριοδότες που βοήθησαν τις ΗΠΑ σε αυτή την ειδική επιχείρηση αλλά δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις. Κλείνουμε με το παρακάτω βίντεο με τα πτώματα του Κ. Σολεϊμανί και των στρατιωτών του που επιστρέφουν στο Ιράν.

Πηγή και βίντεο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου