Μπάρα

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Κριτικές Όπλων: Υποπολυβόλο IMI Uzi

Ώρα να δούμε ένα υποπολυβόλο διαμετρήματος 9×19mm Parabellum από τη δεκαετία του 1950 που έχει γράψει τι δική του ιστορία στο χώρο των ελαφρών όπλων.
Το Ούζι της Ισραηλινής βιομηχανίας όπλων IMI.
Είναι ένα όπλο για το οποίο το 2015 είχαμε γράψει ένα άρθρο περιγραφής του (το άρθρο «Υποπολυβόλο UZI») και μετέπειτα δημοσιεύσαμε και μία κλασική πατέντα, γνωστή στους χειριστές του, στο άρθρο μας «Πατέντες Μάχης: Οπλισμένο Ούζι;».
Είναι ένα όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί από αμέτρητα τακτικά τμήματα αλλά και εγκληματίες ταυτόχρονα.
Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εμείς έχουμε αρκετή εμπειρία με αυτό το υποπολυβόλο και εδώ θα μοιραστούμε τις απόψεις μας μαζί σας. Προσοχή!
Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.



Πηγή: Best-Wallpaper.net

Όταν ο Ισραηλινός Ταγματάρχης Ούζιελ «Ούζι» Γκαλ ξεκίνησε το σχεδιασμό ενός υποπολυβόλο για προσωπική προστασία στις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ τα τέλη της δεκαετίας του 1940, σίγουρα δε φαντάζονταν το λαμπρό μέλλον αυτού του όπλου.
Το Ούζι κατάφερε να ξεπεράσει από κάθε άποψη την αποστολή του καθώς δεν ήταν απλά εξαιρετικό για χρήση σε περιορισμένους χώρους και κεκαλυμμένη οπλοφορία, αλλά ήταν επίσης εύστοχο, απλό, και πολύ εύχρηστο.
Στη τυπική του έκδοση έχει πτυσσόμενο μεταλλικό κοντάκιο, ασφάλεια παλάμης, μηχανισμό πολυβόλου ανοικτού κλείστρου, γεμιστήρα 32 φυσιγγίων, και ταχυβολία της τάξης των 600 φυσιγγίων/λεπτό με αρκετά καλή ευστοχία ακόμα και στις βολές κατά ριπάς.



Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Θα λέγαμε ότι δε θα ήταν υπερβολή να γράψουμε ότι το Uzi άλλαξε το κόσμο των υποπολυβόλων προσωπικής προστασίας ανεβάζοντας εκθετικά το πήχη.
Είναι ένα όπλο που όταν το λύσει κανείς αντιλαμβάνεται την απλότητα του, αλλά όταν ρίχνει το μόνο που βλέπει είναι ένα πάρα πολύ αξιόπιστο όπλο που είναι μικρό στη μεταφορά, αλλά από τη στάση του σκοπευτή δίνει την αίσθηση πλήρους διαστάσεων αραβίδας.
Ακόμα και στις βολές κατά ριπάς παραμένει ένα πολύ ελεγχόμενο υποπολυβόλο για μικρές-μεσαίες αποστάσεις.



Πηγή: ArtStation.com

Από την άλλη πλευρά, εάν μιλάμε για τα σημερινά δεδομένα, το Uzi είναι απαρχαιωμένο αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι ένα όπλο της δεκαετίας του 1950.
Παρ’όλα αυτά, θα αναφέρουμε τα πιο σημαντικά, κατά τη προσωπική μας άποψη, μειονεκτήματα του. Αρχικά έχουμε το βάρος του στα 3.5 κιλά άδειο.
Έπειτα έχουμε το σκοπευτικό του σύστημα που είναι αρκετά ιδιαίτερο και απαιτεί εξοικείωση. Εκεί που όμως το Uzi υστερεί δραματικά από τα σύγχρονα όπλα προσωπικής προστασίας, είναι στην εργονομία.
Ο διακόπτης πυρός και ασφαλείας του και ο αναστολέας γεμιστήρα είναι πολύ δύσχρηστα όπως είναι τοποθετημένα, και όλο το όπλο απαιτεί αρκετή εξοικείωση για αποτελεσματική χρήση του. Επιπρόσθετα, η σκανδάλη του είναι κάπως περίεργη στην αίσθηση και δεν είναι σπάνιο ακόμα και στην επιλογή βολή-κατά-βολή εάν πιέζετε πολύ αργά τη σκανδάλη να έχετε 2-3 βολές κατά ριπάς αντί για μία.
Τέλος, έχουμε το θέμα της ασφάλειας παλάμης για την οποία είχαμε αναφέρει μία λύση στο άρθρο «Πατέντες Μάχης: Οπλισμένο Ούζι;».



Πηγή: ExtremeFirepower.com

Όπως ίσως να προσέξατε, δεν αναφέραμε καν τη τιμή του και ο λόγος είναι ότι η «κανονική» του έκδοση, δηλαδή αυτή με δυνατότητα αυτόματης βολής, δεν είναι καν διαθέσιμη προς αγορά σε όλες τις χώρες.
Σε κάποιες χώρες που μπορεί με ειδική άδεια να αγοράσει ο κάθε πολίτης ένα πραγματικό αυτόματο Uzi, όπως είναι για παράδειγμα η Ελβετία ή οι ΗΠΑ, οι τιμές τους είναι τρομακτικά υψηλές. Ενδεικτικά, σήμερα μιλάμε για τιμές άνω των $14000 για ένα αυθεντικό, ισραηλινής κατασκευής, Uzi χωρίς ασφαλώς να συμπεριλαμβάνουμε τα έξοδα που απαιτεί η ειδική άδεια για ένα αυτόματο όπλο.
Φυσικά, σχεδόν σε όλες τις χώρες μπορεί κάθε νομοταγής πολίτης να αγοράσει ημιαυτόματες εκδόσεις από Uzi, όπου στη πλειοψηφία είναι τροποποιημένα αυτόματα Uzi, σε πολύ λογικότερες τιμές.
Εκεί έχουμε τιμές όπως γύρω στα $1000 στις ΗΠΑ, περίπου €400 σε Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.



Πηγή: Wikipedia.org

Όλα όσα γράφουμε βασίζονται σε πολυετή χρήση από αρκετά διαφορετικά υποπολυβόλα Uzi σε πολλές διαφορετικές συνθήκες, και με διαφορετικά διαμορφώσεις.
Βλέπετε ένα εξ’αυτών στη φωτογραφία που ακολουθεί.
Θα λέγαμε ότι για την εποχή του, και μερικές δεκαετίες αργότερα, το Uzi ήταν ίσως ότι καλύτερο μπορούσε να έχει κανείς για προσωπική προστασία.
Αλλά πλέον στις ημέρες μας υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές.



Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Άρα αξίζει να το αγοράσει κανείς; Εάν έχετε τη δυνατότητα και την οικονομική άνεση, τότε είναι ένα μοναδικό κομμάτι σύγχρονης ιστορίας ελαφρών όπλων, και κανένας δε μπορεί να το αναιρέσει αυτό. Τώρα από το κομμάτι της αυτοάμυνας ή άμυνας στο σπίτι, θα λέγαμε ότι παρότι μπορεί να δουλέψει αρκετά καλά, ρεαλιστικά μιλώντας θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να το επιλέξει κανείς έναντι επιλογών που είναι έτη φωτός μπροστά σε όλους τους τομείς.
Από εργονομία, σχεδιασμό, βάρος, διαμετρήματα, ευκολία απόκτησης και συντήρησης, και ούτω καθεξής.
Οπότε, κατά τη προσωπική μας άποψη δεν έχει θέση στο χώρο της αυτοάμυνας σήμερα. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα, αλλά εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να έχει νόμιμα Uzi για αυτοάμυνα, μάλλον έχει τη δυνατότητα να έχει και κάτι πολύ ανώτερο.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου