Μπάρα

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Παραβίαση κλειδαριάς αποτυπώματος Mengqi-Control

Αυτό το άρθρο μας βασίζεται αποκλειστικά στο βίντεο που δημοσίευσε στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 ένας ειδικός σε παραβιάσεις κλειδαριών. Μπορείτε να βρείτε το βίντεο ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Εν συντομία, το βίντεο δείχνει πως ένα σχεδιαστικό λάθος οδηγεί στη σχεδόν παιδική παραβίαση μίας φαινομενικά «έξυπνης» κλειδαριάς πόρτας. Βλέπετε τα βασικά μέρη της κλειδαριάς Mengqi-Control παρακάτω.


Πηγή: YouTube.com/watch?v=z4lVylO7y5U (επεξεργασμένη)

Οι τρόποι ανοίγματος της είναι οι εξής:
  • Με το αποτύπωμα/αποτυπώματα που έχουμε καταχωρήσει.
  • Με το κωδικό πρόσβασης που έχουμε ορίσει.
  • Από μέσα πατώντας το διακόπτη ανοίγματος της πόρτας.
  • Με το ειδικό μπλε κλειδί τεχνολογίας RFID.
Πηγή: Pinterest.com

Το σχεδιαστικό λάθος της συγκεκριμένης κλειδαριάς είναι το εξής. Όπως βλέπουμε από τα εξαρτήματα που την απαρτίζουν υπάρχει μόνο μία μονάδα ικανή να κρίνει εάν έχουμε βάλει το σωστό αποτύπωμα, κωδικό, ή κλειδί. Αυτό συνεπάγεται με το ότι αυτή η μονάδα λογικά απλά θα στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα για να απασφαλίσει ή να ασφαλίσει τη κλειδαριά βάσει του εάν δώσαμε σωστό «κλειδί» ή όχι. Βλέπετε παρακάτω αριστερά το σωστό σχεδιασμό, και δεξιά το λάθος.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η εξωτερική μονάδα συγκρατείται με μόλις μία βίδα στη βάση της. Εάν την ανοίξει κανείς θα δει ότι τέσσερα καλώδια πηγαίνουν προς το «τοίχο», το σημείο όπου βιδώνει η κλειδαριά. Δύο (κόκκινο και μαύρο) είναι για τη παροχή ρεύματος και γείωση, και τα δύο άλλα έχουν τις ενδείξεις NO (Normal Open, Άνοιξε κανονικά) και COM (Command, Εντολή).

Πηγή: YouTube.com/watch?v=z4lVylO7y5U (επεξεργασμένη)

Με ένα απλό συνδετήρα εάν ενώσουμε τα δύο αυτά καλώδια (το NO και COM, ή αλλιώς μπλε και πορτοκαλί) θα στείλουμε την εντολή ανοίγματος της πόρτας όπως βλέπετε και μόνοι σας στη συνέχεια από το προαναφερθέν βίντεο.



Όπως είδαμε δεν αρκεί μία κλειδαριά να φαντάζει εντυπωσιακή και υψηλής τεχνολογίας για να είναι καλή. Εάν έχει ένα τόσο θεμελιώδες σχεδιαστικό λάθος, τότε κάνει όλο το μηχανισμό τελείως άχρηστο από πλευρά ασφαλείας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο σε αυτές της κλειδαριές της εταιρίας Mengqi-Control, αλλά σε όλες όσες ακολουθούν αντίστοιχο σχεδιασμό.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου