Μπάρα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Το παιχνίδι ΚΙΜ στη στρατιωτική εκπαίδευση

Από το το 1901 στους προσκόπους παγκοσμίως διδάσκεται το παιχνίδι μνήμης ΚΙΜ. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι παραλλαγές αυτού του παιχνιδιού είναι στο δόγμα βασικής εκπαιδεύσεως ελεύθερων σκοπευτών του ΝΑΤΟ, ομάδων ειδικής αναγνωρίσεως από συγκεκριμένες στρατιωτικές μονάδες, και ακόμη και μέρος της βασικής εκπαιδεύσεως αξιωματικών υποθέσεων από μεγάλες υπηρεσίες πληροφοριών όπως είναι για παράδειγμα η CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ.

Πηγή: Reddit.com


Το 1901 ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ έγραψε μία νουβέλα με τίτλο «Κιμ» όπου ο ήρωας του μυθιστορήματος του εκπαιδεύεται να γίνει κατάσκοπος. Ανάμεσα στις δοκιμασίες του είχε και το παιχνίδι μνήμης που αργότερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το μετέτρεψαν σε ΚΙΜ (Keep In Memory, Αποστήθισε). 
Το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε στους προσκόπους για να συνδυάζει τη παροχή γνώσεων επιβίωσης με μία ενδιαφέρουσα περιπετειώδη ιστορία, αλλά κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εισήλθε και εις τη βασική εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών των ΗΠΑ, και από εκεί εις τις υπηρεσίες πληροφοριών, στις ειδικές επιχειρήσεις, και σήμερα, ακόμα και στο ΝΑΤΟϊκό δόγμα ελεύθερων σκοπευτών.


Πηγή: iCollector.com


Το παιχνίδι είναι αρκετά απλό στην αρχική του μορφή. 
Μερικά αντικείμενα τοποθετούνται σε ένα επίπεδο και καλύπτονται από ένα ύφασμα. 
Έπειτα ο εκπαιδευτής σηκώνει το ύφασμα για λίγα δευτερόλεπτα, μετά το ξαναβάζει, και λέει στους εκπαιδευόμενους να γράψουν τι υπήρχε από κάτω. Το παιχνίδι δυσκολεύει αυξάνοντας τον αριθμό των αντικειμένων ή/και το χρόνο παρατήρησης. 
Επίσης, η λεπτομέρεια της περιγραφής μετράει. 
Για παράδειγμα αν όλοι τα έχουν βρει όλα αλλά έγραψαν «ένα μολύβι» ενώ κάποιος έγραψε «ένα πράσινο μολύβι που γράφει το τάδε», τότε αυτός κερδίζει.


Πηγή: RealPlayCoalation.com


Στο χώρο των ελεύθερων σκοπευτών, ομάδων αναγνωρίσεως, και κατασκόπων η παρατηρητικότητα και η ικανότητα αποστήθισης έχουν τεράστια σπουδαιότητα. 
Μεγαλύτερη και από τις βασικές γνώσεις μάχης κάποιες φορές. 
Γι’ αυτό δίδεται μεγάλη βαρύτητα σε αυτό και το ΚΙΜ είναι μέρος της εκπαιδεύσεως σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, αλλά με πολύ πιο δύσκολη μορφή. 
Αρχικά, γίνεται όπως το περιγράψαμε παραπάνω σε ένα τραπέζι με 10 αντικείμενα, αλλά σύντομα αυτό αλλάζει.


Πηγή: GraywolfSurvival.com

Κατά την επόμενη φάση, οι εκπαιδευόμενοι παρατηρούν το τραπέζι και μετά προχωρούν στην υπόλοιπη εκπαιδευτική τους δραστηριότητα της ημέρας (π.χ. βολές, πορείες, θεωρητική εκπαίδευση, κτλ.) κάποια στιγμή, οι εκπαιδευτές τους ζητούν να γράψουν τι είχαν δει το πρωί σε ένα χαρτί και αξιολογούνται βάσει αυτού. Όμως η δυσκολία δε σταματά εκεί.

Πηγή: WeAreTheMighty.com


Κατά τα τελευταία στάδια, το παιχνίδι παίρνει μία πιο ρεαλιστική μορφή. 
Οι υποψήφιοι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν μερικά λεπτά για να παρατηρούν κάποιο χώρο με τη διόπτρα τους (π.χ. μία εκπαιδευτική πόλη-πεδιό βολών στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αντικείμενα όπως στόχοι, οχήματα, κτλ.
Έπειτα από κάποια λεπτά ή ώρες, τους ζητείται να καταγράψουν και να ζωγραφίσουν με το μέγιστο βαθμό λεπτομέρειας τι είδαν. 
Και αυτό και πάλι αξιολογείται. 
Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση περιλαμβάνει το αν αναφέρθηκαν τα αντικείμενα, το μέγεθος τους, το σχήμα τους (στο σχεδιάγραμμα), το χρώμα, και σε τι κατάσταση βρίσκονταν.


Πηγή: SOFREP.com


Υπάρχουν πολλές τεχνικές αποστήθισης για να «κερδίζει» κανείς στο ΚΙΜ, αλλά με μεγάλη διαφορά η πιο διαδεδομένη (λόγω της αποτελεσματικότητας της) είναι η δημιουργία συνδέσεων. 
Η ανθρώπινη μνήμη δεν είναι καθόλου καλή στο να θυμάται πράγματα που δε τα ανακαλεί συχνά. 
Σκεφτείτε το σαν ένα κουτάκι το οποίο δε συνδέεται με τίποτα άλλο. 
Για να βελτιώνει τη χρήση της περιορισμένης αποθηκευτικής μας ικανότητας, ο εγκέφαλος μας «αφαιρεί» ότι δε συνδέεται με πολλές άλλες μνήμες και διατηρεί ότι συνδέεται με πολλές. 
Τι συνδέεται με πολλές άλλες μνήμες; 
Είτε κάποια νέα πληροφορία που σχετίζεται με παλιές εμπειρίες, ή κάποια νέα αλλά πολύ περίεργη ιστορία.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για παράδειγμα, εάν θέλαμε να αποστηθίσουμε τα παρακάτω αντικείμενα από τα αριστερά προς τα δεξιά, τότε όταν θα τα βλέπαμε θα μπορούσαμε να τα σκεφτούμε (όσο πιο ζωντανά και έντονα μπορούμε) κάπως έτσι.

Πηγή: TacticalHyve.com


«Όταν ξύπνησα το πρωί πήρα ένα μαύρο ματ στυλό με ασημί κλιπ που ανοίγει με καπάκι, και άνοιξα το κόκκινο μπλοκάκι στο οποίο είχα επάνω το στυλό. Το είχα αγοράσει από έναν πρώην κατάδικο στην Αλγερία.

Δεν έβλεπα καλά τι έγραφε, και πήρα τα γυαλιά όρασης μου που ήταν δίπλα. Τα είχα πάρει από το ίδιο μαγαζί και είχαν μαύρο οβάλ σκελετό με ασημένιες βίδες για να ταιριάζουν με το στυλό.

Μάλιστα, μου είχαν δώσει και δύο λευκά πλαστικά τετράγωνα που δεν ξέρω γιατί τα είχαν μέσα στο κουτί από τα γυαλιά αλλά τα κράτησα.

Η πρώτη σελίδα έλεγε ότι έπρεπε να αλλάξω μπαταρία στο ρολόι μου. Ένα αναλογικό ρολόι με μαύρη οθόνη και μπεζ δερμάτινο λουράκι όπως αυτό που φόραγε ο φίλος μου ο Χ.

Ετοιμάστηκα, έβαλα μία κολόνια που μου είχε φέρει ο Χ σε ένα γυάλινο μπουκάλι με ασημένιο καπάκι που είχε χρώμα όπως ένα παλιό καλό ουίσκι, αλλά μύριζε το ίδιο άσχημα.

Μετά πήρα το κλειδί για να πάω στο μπάνιο που ήταν έξω από το δωμάτιο. Ήταν μια παλιά πόρτα και το κλειδί είχε μάλιστα και χάρτινη ετικέτα που έγραφε να σπρώχνεις τη πόρτα. Ήταν ένα παλιό σιδερένιο κλειδί που είχε σχεδόν σκουριάσει.

Πήγα εκεί και ξυρίστηκα με τη φαλτσέτα που είχα πάντα στη δεξιά μου τσέπη. Ήταν μία φαλτσέτα με μία όμορφη ξύλινη λαβή από τον παππού μου.

Πριν φύγω, πήρα τη φωτογραφική μηχανή μου για να πάω να καταγράψω το νέο στρατόπεδο που έφτιαχνε εκεί ο εχθρός. Ήταν μία αναλογική ασημένια μηχανή, για να ταιριάζει με τα άλλα, με δερμάτινη επένδυση στο κάτω μέρος για να μη γλυστράει. 

Aλλά ποτέ δε συνήθισα ότι είχε τα τρία κουμπιά ρύθμισης στα δεξιά της, το φλας στη μέση, και τη διόπτρα στα αριστερά της, αλλά τι να κάνεις… Θύμιζε τις παλιές Zenit που πάντα μου άρεσαν τουλάχιστον. »

Θα επαναλάβουμε στο μυαλό μας αυτή την ιστορία 1-2 φορές. Έπειτα, όταν π.χ. κάνουμε τη πορεία μας ή τη γυμναστική, θα τη ξαναθυμηθούμε όσο πιο ζωντανά μπορούμε. 

Σας εγγυόμαστε ότι και ακόμα και ώρες ή και ημέρες μετά θα μπορούμε να θυμηθούμε εύκολα το τι ακριβώς είδαμε, με ποια σειρά, τις διαστάσεις των αντικειμένων, το σχήμα τους, και τη κατάσταση που είχαν.

Πηγή: Alamy.com


Σας προτείνουμε να δοκιμάζετε αυτό το παιχνίδι περιστασιακά με το περιβάλλον σας γιατί η παρατηρητικότητα και η απομνημόνευση, όπως κάθε δεξιότητα, είναι κάτι που βελτιώνεται όσο περισσότερο το εξασκούμε. 

Στο χώρο που πραγματεύεται η σελίδα μας η παρατηρητικότητα είναι από τις πιο σημαντικές δεξιότητες άρα ελπίζουμε αυτό το άρθρο μας να ωθήσει ανθρώπους να ασχοληθούν περισσότερο με αυτή τη σπουδαία δεξιότητα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου