Μπάρα

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Πλοίο-προκεχωρημένη βάση «Makran» του Ιράν

Τη Τρίτη 12 Ιανουαρίου του 2021 το πολεμικό ναυτικό του Ιράν έκανε δημόσια επίδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας ενός περίεργου νέου πλοίου της, του «Makran» το οποίο το χαρακτηρίζει ως πλοίο-προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων με στόχο την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου με αυξημένες δυνατότητες ανάπτυξης δυνάμεων μέσω θαλάσσης στις γειτονικές χώρες. Λόγω της ιδιαιτερότητας του θεωρήσαμε σωστό να γράψουμε αυτό το άρθρο.

Πηγή: NavyRecognition.com

Παρά τα δρακόντια μέτρα που απαγορεύουν στο Ιράν την εισαγωγή και εξαγωγή κάθε είδους στρατιωτικού εξοπλισμού από τις περισσότερες χώρες, βλέπουμε ότι οι μηχανικοί του ανέπτυξαν ένα πολύ ενδιαφέρον θαλάσσιο μέσο που προσφέρει στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δυνατότητα υποστήριξης και ανάπτυξης δυνάμεων σε οποιαδήποτε χώρα του περσικού κόλπου χωρίς ανάγκη για υποστήριξη τους από τις βάσεις που υπάρχουν στο Ιράν.

Πηγή: Twitter.com/heartless_8080


Το Σεπτέμβριο του 2020 ο Ναύαρχος Χουσεΐν Χανζάντι είχε δηλώσει ότι το Ιράν σχεδιάζει ένα νέο θαλάσσιο μέσο ικανό να μεταφέρει πολλά διαφορετικά οπλικά συστήματα, μεγάλο αριθμό προσωπικού, και έξι ελικόπτερα. Το Νοέμβριο του 2020 διέρρευσαν πληροφορίες ότι το πλοίο θα ήταν ένα πλήρως ανακατασκευασμένο εμπορικό πλοίο με ενισχύσεις-θωράκιση, νέους χώρους, κινητήρες, κτλ. Τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 ξεκίνησε τις δοκιμές του που φαίνεται να ολοκλήρωσε επιτυχώς πριν το τέλος του έτους.



Εν τέλει, τον Ιανουάριο του 2021 είδαμε το «Makran» υπ’αριθμόν 441 στην παρουσίαση του, μαζί με την ανακοίνωση ότι μπαίνει σε επιχειρησιακό στάδιο στο πολεμικό ναυτικό του Ιράν. Ως απόδειξη, στις 13 Ιανουαρίου του 2021 συμμετείχε σε άσκηση στο Κόλπο του Ομάν όπου έκανε και βολές με πυραυλικά συστήματα. Παρακάτω βλέπετε το σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη συγκεκριμένη άσκηση.




Είναι ένα πλοίο με εκτόπισμα 110 χιλιάδων τόνων με μήκος 230 μέτρα και ένα πολύ μεγάλο ελικοδρόμιο. Το ελικοδρόμιο αυτό μπορεί να μεταφέρει 6-7 ελικόπτερα όλων των τύπων. 
Επίσης, διαθέτει γερανό και πολλά μικρά σκάφη που μπορεί να τα αναπτύσσει για αποβάσεις, ειδικές επιχειρήσεις, κτλ. Παρότι το πλοίο ανήκει στο πολεμικό ναυτικό, οι αποστολές του είναι διακλαδικές με μεγάλη έμφαση στις δυνάμεις του στρατού ξηράς. Οι αποστολές του είναι:

  • Ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων
  • Έρευνα & διάσωση
  • Βάση για μικρότερα σκάφη
  • Υλικοτεχνική υποστήριξη επιχειρήσεων
  • Βάση ανεφοδιασμών-προκεχωρημένη βάση
  • Κινητό νοσοκομείο
  • Κινητό ραντάρ και πυραυλικό σύστημα
  • Κυβερνοπόλεμος / ηλεκτρονικός πόλεμος
  • Κινητή βάση UAV
.


 

Σύμφωνα με μεγάλα ειδησιογραφικά πρακτορεία αλλά βάσει και των δηλώσεων του Ναυάρχου Χουσεΐν Χανζάντι περί ειδικών επιχειρήσεων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) του Ιράν θα χρησιμοποιεί αυτό το πλοίο ως πλατφόρμα ανάπτυξης. Κάτι που αν ισχύει, σημαίνει ότι θα έχει πλέον αυξημένες δυνατότητες καταδρομικών επιχειρήσεων σε πολεμικά και εμπορικά πλοία στο Περσικό Κόλπο. Με δεδομένη τη ραγδαία άνοδο των εν λόγω επιχειρήσεων από το IRGC τη τελευταία δεκαετία, αυτό σίγουρα επηρεάζει τις ισορροπίες της περιοχής.

Πηγή: AlJazeera.com


Σίγουρα στο μέλλον θα δούμε και άλλα στοιχεία για αυτό το πολύ ξεχωριστό πλοίο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα δείγμα εφευρετικότητας και πως με μικρό κόστος μπορεί ένα κράτος να κατασκευάσει ένα σημαντικό μέσο για θαλάσσια κυριαρχία. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το Ιράν 

Πηγή:defensegr.wordpress.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου