Μπάρα

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Εκρηκτικός Αφρός LEXFoam

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία σπάνια εκρηκτική ύλη που δεν είναι ευρέως γνωστή. Συγκεκριμένα, θα δούμε τον εκρηκτικό αφρό LEXFoam ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων και εξουδετερώσεις εκρηκτικών μηχανισμών με ελεγχόμενη έκρηξη σε πολλά μέρη του κόσμου.


Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Για πολλά χρόνια ειρηνευτικές αποστολές ναρκαλιευτών είχαν ατυχήματα λόγω των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποιούν για τις ελεγχόμενες καταστροφές, κατά κανόνα αυτά ήταν το πλαστικό εκρηκτικό C4 και το TNT. Το πρόβλημα αυτό περιόρισε η χρήση του LEXFoam ο οποίος πήρε το όνομα του από τα αρχικά των λέξεων Liquid Explosive Foam (Αφρός Υγρής Εκρηκτικής Ύλης). Η ιστορία αυτής της εκρηκτικής ύλης ξεκινάει το 1995 όταν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να βρει μία λύση στους άδικους θανάτους ναρκαλιευτών σε πάνω από 60 χώρες σε εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων. Το αποτέλεσμα της συνεδρίας ήταν μία απόφαση ώστε το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας να βρει μία λύση στο πρόβλημα. Με τη σειρά του το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε το έργο ως διυπηρεσιακή έρευνα από τις παρακάτω υπηρεσίες.
  • Ανθρωπιστικές ομάδες ναρκαλιευτών
  • Διοίκηση Συσκευών Νυχτερινής Παρατήρησης και Ηλεκτρονικών Αισθητήρων
  • Διοίκηση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών
Πηγή: GlobalSecurity.org
Πηγή: GlobalSecurity.org

Τελικά, οι παραπάνω υπηρεσίες πάντα σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες ολοκλήρωσαν σε λιγότερο από ένα έτος το στόχο που τους είχε ανατεθεί. Η κατασκευή της νέας εκρηκτικής ύλης ξεκίνησε από την εταιρία Mining Resource Engineering Limited (MREL) με το όνομα LEXFoam. Ένας ανθεκτικός αφρός που δεν επηρεάζεται από ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία και δεν είναι εκρηκτική ύλη στη μορφή όπου έχει μέσα στη συσκευασία του. Στη μορφή που έχει στη συσκευασία το LEXFoam κατηγοριοποιείται ως εύφλεκτη ύλη υγρής μορφής, δηλαδή κατηγορία 3 που έχει τη παρακάτω ένδειξη.

Πηγή: BarcodesInc.com
Πηγή: BarcodesInc.com

Ο λόγος είναι ότι αποτελείται κυρίως από νιτρομεθάνιο που είναι απλώς εύφλεκτο και όχι εκρηκτικό. Ασφαλώς έχει και άλλα συστατικά αλλά το βασικό του υλικό είναι το νιτρομεθάνιο. Η ταχύτητα εκρήξεως του είναι 4000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και κατασκευάζεται τόσο σε μικρές συσκευασίες τύπου σπρέι όπως είδατε στη πρώτη φωτογραφία, όσο και ως μεγάλο σύστημα ψεκασμού που χρησιμοποιεί υγρό προπάνιο για ωθήσει τον αφρό όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: CNDSI.com

Χάρη στη μορφή του (είναι σαν αφρός ξυρίσματος στην υφή αλλά κολλώδης) μπορεί εύκολα να μπει σε κάθε σημείο της νάρκης όπως επίσης και να ενωθεί με άλλες νάρκες με λωρίδες αφρού ή ακαριαίο πυραγωγό σχοινί για καταστροφή πολλαπλών εκρηκτικών μηχανισμών ταυτόχρονα. Επίσης χάρη σε αυτή τη μορφή αφρού που έχει, περιορίζει δραματικά τις πιθανότητες κακής κάλυψης των ναρκών προς καταστροφή το οποίο συχνά αφήνει υπολείμματα από μη εκραγέντα πυρομαχικά. Μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς τόσο στην Αφρικανική ήπειρο όσο και στη Βοσνία και στο Κόσοβο, κυρίως από το στρατό ξηράς των ΗΠΑ. Σήμερα η μοναδική κατασκευάστρια εταιρία του LEXFoam είναι η αμερικανική Golden West Products International που έχει έδρα στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Πηγή: GoldenWestHF.org

Μάλιστα η εταιρία Golden West Products International χρησιμοποίησε τη τεχνολογία νιτρομεθανίου (ή NMD για συντομία) που περιγράψαμε παραπάνω σε ένα νέο σύστημα που ονομάζει LEP (Liquid Explosive Pouch, Σακούλα Υγρού Εκρηκτικού) που πρακτικά θυμίζει παγοκύστες. Ο πυροτεχνουργός το γεμίζει με το υγρό εκρηκτικό, κόβει όσες κυψέλες χρειάζεται και τις τοποθετεί επάνω στη υλικό προς καταστροφή. Κάθε σακούλα LEP χωράει 400 γραμμάρια LEXFoam και έχει δύο μορφές, τη μορφή σωλήνα που ονομάζεται LEP-T (όπου T είναι από τη λέξη tube – σωλήνας) και ορθογώνιο LEP-S (όπου S είναι από τη λέξη sheet – φύλλο). Οι σακούλες έχουν υποδοχές για τους τυποποιημένος πυροκροτητές για πιο εύκολη διασύνδεση. 

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου