Μπάρα

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Γιορτή για τα 60 χρόνια της Σχολής Υποβρύχιων Καταστροφών (pics)




Αναγγέλθηκε επίσημα η δημιουργία Διακλαδικής Επιχειρήσεως Ειδικού Πολέμου και η αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος για το επίδομα επικινδυνότητας.

Γράφει: ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Με την κοπή της πίτας των 60στών γενεθλίων της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών με ένα Καταδυτικό μαχαιρι από τον νεότερο βατραχάνθρωπο της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του, τον παλαιότερο εν ενεργεία βατραχάνθρωπο αλλά και τον παλαιότερο εν ζωή βατραχάνθρωπο, ο οποίος το 1954 εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ καθώς και με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, ολοκληρώθηκαν πριν λίγη ώρα στις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ στον Σκαραμαγκά, ο λαμπρός εορτασμός της συμπληρώσεως των 60 χρόνων της ΣΥΚ, που από το 1957 ως σήμερα έχει προσφέρει στην Πατρίδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις 2.974 υποβρύχιους καταστροφείς!

Η συγκλονιστική αυτή σε συμβολισμούς σκηνή είχε ως «πρωταγωνιστές» τον βατραχάνθρωπο Αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ο οποίος από του βήματος προσκάλεσε να ανέβουν στη σκηνή τον νεότερο εν ενεργεία βατραχάνθρωπο, τον ναύτη Υ/Κ (ΟΒΑ) Κωνσταντίνο Δεληγιωργάκη του 185ου Σχολείου, τον παλαιότερο εν ενεργεία βατραχάνθρωπο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, καθώς και τον μοναδικό επιζώντα σήμερα Έλληνα βατραχάνθρωπο της πρώτης ομάδος ανδρών του Πολεμικού (τότε Βασιλικού) Ναυτικού, που το 1954 είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ και είχαν εκπαιδευτεί από τους φημισμένους αμερικανούς UDT (Underwater Demolition Team), τον τότε ναύτη και μετέπειτα υποκελευστή Α’ Νίκο Καρτελιά. Στις ΗΠΑ είχαν μεταβεί 7 Έλληνες τον Φεβρουάριο του 1954, και παρακολούθησαν την εκπαίδευση των UDT μαζί με άλλους 157 υποψηφίους από τις ΗΠΑ και από χώρες του ΝΑΤΟ, από τους οποίους αποφοίτησαν τελικώς 19 Αμερικανοί και ένας ξένος, ο Ν.Καρτελιάς. Την τούρτα έκοψε ο σημερινός διοικητής της ΔΥΚ αντιπλοίαρχος Γεώργιος Σταυρουλάκης ΠΝ, υπό τα όμματα των προαναφερθέντων, καθώς και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή που σημείωσε τρομακτική επιτυχία έδωσαν εντυπωσιακό παρόν σχεδόν 1000 βατραχάνθρωποι όλων των Σχολείων της ΣΥΚ, κάποιοι από αυτούς ερχόμενοι στην Ελλάδα ειδικώς για τον σκοπό αυτό ακόμα και από το εξωτερικό, καθώς και από κάθε σημείο της Ελλάδος όπου ζουν, αποδεικνύοντας έτσι εν τοις πράγμασιν το απίστευτο «δέσιμο» που έχουν οι «βάτραχοι» μεταξύ τους καθώς και με τη Μονάδα «τους»!

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως τιμήθηκαν μερικές εμβληματικές μορφές των Ελλήνων Βατραχανθρώπων, με ένα …βατραχοπέδιλο με το έμβλημα της μονάδος, όπως:

--Ο υποναύαρχος ε.α.Εμμανουήλ Παπαγρηγοράκης.

--Ο υποναύαρχος ε.α.Ιωάννης Θεοφανίδης

--Ο αντιναύαρχος ε.α.Σταύρος Γουλέας

--Ο υποναύαρχος ε.α.Αντώνιος Δούμουρας

--Ο υποναύαρχος Ανδρέας-Βασίλειος Ξένος-Κοκολέτσης

--Ο πλοίαρχος ε.α.Κοσμάς Σκρεπετός

--Ο υποκελευστής Α’ Νίκος Καρτελιάς, ο πρώτος Έλληνας βατραχάνθρωπος που αποφοίτησε από σχολείο των UDT στις ΗΠΑ

Ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της υφιστάμενης Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων σε μία περισσότερο «επιχειρησιακή» Διοίκηση και Δομή, υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ από τον καιρό της ειρήνης, που θα περιλαμβάνει τα πάντα στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, όπου και η θέση της ΔΥΚ θα είναι επίσης αναβαθμισμένη, ενώ αναφέρθηκε και σε «αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος» για το επίδομα επικινδυνότητος, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ε.Αποστολάκης ΠΝ σημείωσε και αυτός ότι «Η σκληρή εκπαίδευση ανέδειξε τη ΔΥΚ στην ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων», καθώς και ότι στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δημιουργηθεί μία νέα «Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου» στην οποία θα είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της ΔΥΚ.

Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ν.Τσούνης ΠΝ, εξαιρετικά σεμνός, ήταν εξαιρετικά λακωνικός. «Εγώ πρέπει να είμαι σύντομος γιατί δεν είμαι βατραχάνθρωπος» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, για να λάβει αμέσως την «απάντηση» από τον (βατραχάνθρωπο) Αρχηγό Στόλου «εσείς είσαστε όμως ο Αρχηγός μας». Ο αρχηγός ΓΕΝ λοιπόν στάθηκε ιδιαιτέρως στο τετράπτυχο που ξεχωρίζει του υποβρύχιους καταστροφείς: Στην εμμονή στο σκοπό, στη μοναδική ψυχική τους δύναμη, στο ότι βάζουν το καθήκον πάνω από τη ζωή τους, καθώς και στην απίστευτη αγάπη τους για την πατρίδα, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στη Μνήμη των νεκρών της ΔΥΚ!

Ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ι.Παυλόπουλος ΠΝ μέσα από τα 34 χρόνια της ζωής του στο ΠΝ και στη ΜΥΚ, νυν ΔΥΚ, της οποίας διατέλεσε διοικητής (όπως και ο ναύαρχος Αποστολάκης άλλωστε) αναφέρθηκε σε μερικές εμβληματικές μορφές της μεγάλης οικογένειας των Ελλήνων βατραχανθρώπων, απευθύνοντας τις ευχαριστίες του προς τον διοικητή και το προσωπικό της; ΔΥΚ που πέτυχε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να διοργανώσει την εκδήλωση κατ’ άψογο τρόπο. Έκλεισε τέλος μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα την ομιλία του με τους φοβερούς στίχους του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά από το ποίημα «Η λειτουργία δεν τέλειωσε».

Τέλος, τόσο ο νυν διοικητής της ΔΥΚ αντιπλοίαρχος Γεώργιος Σταυρουλάκης ΠΝ, όσο και ο διοικητής της ΣΥΚ αντιπλοίαρχος Απόστολος Γαβριελάτος ΠΝ, αναφέρθηκαν στο πρότυπο του μαχητή που διαπλάθει η ΣΥΚ με την εκπαίδευση που παρέχει στον κόσμο, καθώς και στην 60ετή ιστορία της μονάδος αντιστοίχως.
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία συμβολική διέλευση του …διαβόητου «στίβου μάχης» της ΣΥΚ από τους μαθητές του τελευταίου 187ου Σχολείου, που εκπαιδεύονται την παρούσα χρονική στιγμή. 











Πηγή: Parapolitika


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου