Μπάρα

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Αντιπαρακολούθηση: Απρόβλεπτη στάση

Ο μεγαλύτερος εχθρός από κάθε ομάδα παρακολούθησης είναι οι απρόβλεπτες συμπεριφορές και οι αλλαγές της ρουτίνας του αντικειμένου. Εκεί ακριβώς βασίζεται και η τεχνική αντιπαρακολούθησης που θα δούμε στο παρόν άρθρο. Είναι μία από τις πιο απλές και βασικές τεχνικές που διδάσκονται σε όσους ασχολούνται με αυτό το χώρο.


Πηγή: ExcellInvestigation.com

Κατά κανόνα, οι ομάδες παρακολούθησης καταγράφουν τη ρουτίνα του στόχου (αντικειμένου) τους και προσπαθούν να παρακολουθούν βάσει αυτών των γνωστών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζουν ότι ο στόχος φεύγει από το σπίτι κάθε μέρα μία συγκεκριμένη ώρα, σταματάει και παίρνει καφέ ένα συγκεκριμένο μέρος, κτλ. τότε θα ξέρουν ότι ακόμα και αν τον χάσουν, θα τον «ξαναπιάσουν» στο επόμενο γνωστό σημείο.

Πηγή: Reddit.com

Γι’αυτό, εάν έχετε οποιαδήποτε υποψία, τότε προσπαθήστε να αλλάζετε τη ρουτίνα σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Διαδρομές, μέρη όπου κάνετε στάσεις, κτλ. Αυτό είναι το πιο εύκολο και αυξάνει αρκετά και τα επίπεδα ασφάλειας σας γιατί πλέον γίνεστε πιο δύσκολος στόχος για κάθε ομάδα παρακολούθησης (ή/και κακοποιούς).

Πηγή: SaberSecurityTraining.com

Σε αυτό το στάδιο, η ομάδα παρακολούθησης δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τη τυπική κινούμενη παρακολούθηση. Δηλαδή, μία ομάδα που συνεχώς παρατηρεί ή/και καταγράφει τις κινήσεις σας. Και εδώ έρχεται η τεχνική που βλέπουμε. Είτε είστε πεζοί είτε με κάποιο όχημα, κάντε μία πολύ απρόβλεπτη στάση που σας προσφέρει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, παρατήρησης, αλλά και διαφυγής.

Πηγή: YouTube.com/channel/UC25tOdWmGRvMX3-H2wzs-yg

Για παράδειγμα, ενώ περπατάτε με αυτοπεποίθηση προς ένα σημείο, ξαφνικά γυρίζετε γρήγορα πίσω και μπαίνετε σε ένα κατάστημα που πριν λίγο είχατε περάσει. Πρώτον, μπορείτε αμέσως να παρατηρήσετε τυχόν ύποπτες κινήσεις, δεύτερον δημιουργείτε μεγάλη σύγχυση στην ομάδα παρακολούθησης, και τρίτον, εάν το κατάστημα διαθέτει και άλλες εξόδους μπορείτε να διαφύγετε από την ομάδα παρακολούθησης μέσω αυτών.

Πηγή: TheOnion.com

Μία εξαιρετική επιλογή είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα καθώς έχουν πολλές εισόδους και εξόδους, και αρκετά από αυτά έχουν μέχρι και σταθμούς για πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς. Για παράδειγμα, σκεφτείτε να σταματήσετε με το όχημα σας απρόβλεπτα σε ένα μεγάλο τέτοιο πολυκατάστημα, να μπείτε μέσα, και όταν σιγουρευτείτε ότι κανένας δε σας ακολούθησε από την ομάδα παρακολούθησης, να πάρετε κάποιο λεωφορείο, τραίνο, μετρό, ή τραμ προς τη κατεύθυνση σας.

Πηγή: Reddit.com

Παρότι πολύ απλή, η τεχνική της απρόβλεπτης στάσης παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές αντιπαρακολούθησης. Κλείνοντας, να θυμάστε πάντα, να είστε παρατηρητικοί και να ακούτε τη διαίσθηση σας. Αρκετές φορές μπορεί υποσυνείδητα να έχετε αντιληφθεί κάτι και να το αγνοείτε. Αυτό που ίσως να σας προβληματίζει είναι απλά το γιατί ή πως το ξέρετε. Να ακούτε τη διαίσθηση σας.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου