Μπάρα

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Αραβίδα Bushmaster XM15-E2S

Όλα τα XM-15 της μερικανικής εταιρίας Bushmaster είναι από τις πιο ευρέως διαδεδομένες ημιαυτόματες αραβίδες τύπου AR-15 στις ΗΠΑ σήμερα. Ο συνδυασμός της τιμής τους με τη ποιότητα τους τα κάνει μία ελκυστική επιλογή και το XM15-E2S δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση


Πηγή: BranchAuction.com

Σίγουρα όσοι ζείτε, έχετε ζήσει, ή έχετε εμπειρία από όπλα στις ΗΠΑ με το που διαβάσετε το τίτλο θα έχετε ήδη στο μυαλό σας απόψεις όπως «τα Bushmaster είναι για τα σκουπίδια», «Bushmaster, πλάκα μας κάνετε;», κτλ. Αλλά η άποψη μας είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτά τα σχόλια. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το XM-15 είναι ένα αντίγραφο του AR-15 από την αμερικανική εταιρία όπλων Bushmaster Firearms International. Το μοντέλο E2S είναι η απλούστερη έκδοση που κατασκευάζεται από αλουμίνιο αεροσκαφών 7075T6 και κάννη μήκους 16″ (40.64 εκατοστά) εσωτερικά χρωμιωμένη από ατσάλι 4150. Όσον αφορά τη τιμή του είναι γύρω στα $800 καινούργιο αλλά σε προσφορές μπορεί να το βρει κανείς ακόμα και κάτω από $700. Προσωπικά, έχουμε ρίξει ένα τεράστιο αριθμό φυσιγγίων με αυτό το όπλο σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα και εκεί βασίζεται η κριτική μας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το πρώτο που θα σας έκανε κάπως αρνητική εντύπωση είναι κατά το λύσιμο και δέσιμο του όπλου. Εκεί θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει η τέλεια εφαρμογή που έχουν ακριβότερα AR-15 και αυτό προκαλεί σίγουρα μία πολύ κακή πρώτη εντύπωση. Ειδικά όσον αφορά την ασφάλιση των πείρων, το XM15-E2S είναι γνωστό για τη μέτρια εφαρμογή του όταν βγαίνει από το εργοστάσιο. Ωστόσο, αυτό με το καιρό και τη χρήση διορθώνεται μόνο του.

Πηγή: JTJersey.com

Το δεύτερο αρνητικό του είναι τα σκοπευτικά του και η λαβή του που φαίνονται «φτηνά» και σίγουρα βγάζουν την ίδια κακή εικόνα και αίσθηση στο όπλο. Ωστόσο, πέρα από αυτά τα δύο δεν έχουμε εντοπίσει κάτι άλλο αρνητικό. Και φυσικά, και τα δύο αυτά μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα με ένα πολύ μικρό κόστος. Αξίζει λοιπόν η αγορά ενός Bushmaster XM15-E2S; Η απάντηση μας είναι «εξαρτάται».

Πηγή: ArmsList.com

Στα θετικά τώρα, είναι αρκετά αξιόπιστο για τα δεδομένα των AR-15 με μηχανισμό άμεσης τροφοδότησης αερίων. Είναι ελαφρύτερο κατά 450 γραμμάρια από τη στρατιωτική έκδοση που είναι γνωστή ως Μ4, δηλαδή έχει βάρος 2.72 κιλά άδειο. Και επίσης, σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι στην αριστερή πλευρά αναγράφει «CAL. MULTI» που σημαίνει ότι υποστηρίζει και τα δύο διαμετρήματα. Εάν δε ξέρετε τη διαφορά τους, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας «Διαφορά .223 και 5.56×45».

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Άρα, σε ποιον απευθύνεται το όπλο αυτό; Εάν τα οικονομικά σας δε σας επιτρέπουν να ξοδέψετε $3000 για μία αραβίδα μαζί με τα παρελκόμενα της, τότε το XM15-E2S είναι μία καλή επιλογή που ακόμα και με τα μισά χρήματα θα σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε. Σίγουρα δε θα είναι κάποιο «έργο τέχνης» ή η καλύτερη αραβίδα εκεί έξω, αλλά θα κάνει τη δουλειά της. Θα μπορούσε κάποιος να βασίσει τη ζωή του επάνω σε αυτή την αραβίδα; Στην αρχική της μορφή ίσως, αλλά με αρκετές επιφυλάξεις. Ωστόσο, με λίγες μικρές βελτιώσεις μπορεί να γίνει ένα αξιόλογο όπλο που είναι αρκετά αξιόπιστο ώστε να θεωρείται κατάλληλο και για αυτοάμυνα.

Πηγή: BayouShooter.com

Προσωπικά βρίσκουμε το Bushmaster XM15-E2S ένα πολύ παρεξηγημένο όπλο. Με δεδομένη τη τιμή της αραβίδας αυτής θα περιμέναμε κάτι πάρα πολύ χειρότερο από αυτό που προσφέρει το XM15-E2S. Σίγουρα έχει ατέλειες, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά σε αυτό το εύρος τιμής δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Δε θέλει βεβαίως ερώτημα το ότι εάν έχετε τη δυνατότητα να επενδύσετε σε κάτι καλύτερο πρέπει να το κάνετε, αλλά εάν δεν έχετε τέτοια δυνατότητα τότε το Bushmaster XM15-E2S είναι μία επιλογή που δε θα πρέπει να απορρίψετε χωρίς να τη δοκιμάσετε πρώτα. Καλύτερα να έχετε ένα μέτριο AR-15, έστω και αν είναι μόνο για εκπαίδευση και ψυχαγωγία, παρά να μην έχετε καθόλου.

Πηγή: FreedomFactoryUSA.com

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου