Μπάρα

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Μαχαίρι USN MKIII

To Ontario Mark 3 (ή για συντομία MK III) είναι ένα μαχαίρι ειδικά σχεδιασμένο για τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που σήμερα χρησιμοποιείται τόσο στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και στις Ειδικές Δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών (Navy SEALs) των ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα, η Ειδική Μονάδα Αντιτρομοκρατίας CTRU της Αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ.

mkiii_01

Τεχνικά Χαρακηριστικά
Χώρα Προέλευσης    : ΗΠΑ
Τύπος                           : Μαχαίρι Μάχης
Έτος Κατασκευής      : 1960 ως σήμερα
Μήκος Λεπίδας           : 16.5 εκατοστά
Συνολικό Μήκος         : 27.3 εκατοστά
Υλικό Κατασκευής     : 440A Ανοξείδωτο Ατσάλι
Υλικό Λαβής                : Πλαστικό Υψηλής Αντοχής
Υλικό Θήκης                : Πλαστικό Υψηλής Αντοχής

Σύντομη Ιστορία
Η ομάδες των SEAL (Sea, Air, Land – Θάλασσα, Αέρας, Γη) ξεκίνησαν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επίσημα τη 1η Ιανουαρίου 1962 έπειτα από πολύ εκπαίδευση, μελέτη και έρευνα. Ανάμεσα στο βασικό εξόπλισμο τους ήταν και ένα μαχαίρι μάχης σχεδιασμένο από την Αμερικάνικη εταιρία με έδρα τη Νέα Υόρκη, Ontario Knife Company (OKC). Το μαχαίρι αυτό σχεδιάστηκε αρχικά το 1960 και δοκιμάστηκε κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες ώστε να εγκριθεί ως το βασικό υπηρεσιακό μαχαίρι μάχης. Το όνομα που πήρε ήταν USN MK3 MOD 0, δηλαδή United States Navy Mark 3 Model 0 ή στα Ελληνικά: Πολεμικό Ναυτικό Ηνωμένων Πολιτειών Αριθμός 3 Μοντέλο 0. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ακριβώς το ίδιο μοντέλο που κυκλοφόρησε το 1960.

Θήκη
Η θήκη του μαχαιριού είναι κατασκευασμένη από πλαστικό υψηλής αντοχής και με επιφάνεια που είναι θαμπή ώστε να μην προκαλεί αντανακλάσεις. Στο κάτω μέρος της έχει μία μικρή ωπή που επιτρέπει στο νερό να φεύγει. Στο κέντρο φαίνεται το μοντέλο της που γράφει «MK 3 MOD 0 USN» και διαθέτει κορδόνι για πρόσδεση ώστε να μην μετακινείται. Στο επάνω μέρος της φέρει κλιπ τύπου ALICE για προσάρτηση σε ζώνη Α/Τ ή αντίστοιχου τύπου εξάρτυση. Το μαχαίρι ασφαλίζει με απλή ασφάλεια τρουκ.

mkiii_02

Πέρα από αυτή την ασφάλεια, η υποδοχή της θήκης είναι αρκετά στενή ώστε να συγκρατεί το μαχαίρι ακόμα και αν έχει ελευθερωθεί η ασφάλεια του. Αυτό φαίνεται καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία.

mkiii_03

Από τη παραπάνω φωτογραφία διακρίνεται επίσης το πλάτος της θήκης που την κάνει εντυπωσιακά ανθεκτική. Κλείνοντας, λόγω του υλικού κατασκεύης της δεν απαιτεί σχεδόν καμία συντήρηση.

Μαχαίρι και λαβή
Ξεκινώντας από τη λαβή του μαχαιριού διακρίνουμε αρχικά τις χαραγές που προσφέρουν σταθερότητα καθώς και το κορδόνι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περίπτωσεις (καλύτερη λαβή, ασφάλιση του μαχαιριού, επιβίωση, κτλ.). Στο κέντρο της λαβής φαίνονται τα αρχικά του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) των ΗΠΑ (United States Navy – USN) και εν συνεχεία βλέπουμε τον χειροφυλακτήρα που έχει μέγεθος όσο απαιτείται για τη προστασία του χειριστή.

mkiii_04

Στη λάβη υπάρχει το μόνο αδύνατο σημείο του μαχαιριού και αυτό είναι η βίδα συγκράτησης που ανάλογα τη χρήση μπορεί να χρειαστεί συντήρηση. Η βίδα αυτή χρησιμεύει στην αφαίρεση της λαβής για καθαρισμό ή αντικατάσταση. Όμως, πολλοί χρησιμοποιούν τη βάση του μαχαιριού ως σφυρί και αυτό προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς και λόγω της βίδας συγκράτησης μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο μαχαίρι.

Η λεπίδα του τώρα είναι κατασκευασμένη από το εξαιρετικής ποιότητας 440Α ανοξείδωτο ατσάλι με φινίρισμα μαύρου οξείδιου για προστασία από διάβρωση σε θαλασσινό νερό αλλά και την αποφυγή αντανακλάσεων. Το πάχος της λεπίδας είναι 4.32 χιλιοστά με σκληρότητα 49-54 HRC, αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο ανθεκτικό μαχαίρι είναι το MKIII της Ontario.

mkiii_05

Στο μεγαλύτερη μέρος της ράχης του το μαχαίρι διαθέτει πριόνι που όμως είναι σχεδιασμένο για βαριές εργασίες (κόψιμο ξύλων, μετάλλων, κτλ.). Στη κόψη της η λεπίδα είναι αρκετά ακονισμένη για τις περισσότερες χρήσεις τόσο ως μαχαίρι μάχης όσο και ως μαχαίρι επιβίωσης. Η μύτη της είναι πολύ αιχμηρή ενώ στα πρώτα εκατοστά της έχει αιχμές και από της δύο πλευρές για αποτελεσματικότερο τρύπημα. Στη βάση της η λεπίδα φέρει και πάλι χαραγμένο το μοντέλο του μαχαιριού «MK 3 MOD 0».

mkiii_06

Γενικά, το MK 3 MOD 0 είναι ένα πάρα πολύ ανθεκτικό μαχαίρι που δεν εντυπωσιάζει με την ακρίβεια κοπής του ή το σχεδιασμό του αλλά μπορεί σταθερά και αξιόπιστα να προσφέρει όλα όσα απαιτεί ένα μαχαίρι μάχης σε αμφίβιες επιχειρήσεις χωρίς καμία συντήρηση για πάρα πολλά χρόνια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου