Μπάρα

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Χειροβομβίδα Model 24

Η χειροβομβίδα Model 24, πιο ευρέως γνωστή ως «Stielhandgranate» (χειροβομβίδα με κοτσάνι) ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα όπλα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μετέπειτα της Ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ακριβώς το όπλο θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο μας.


Πηγή: VideoBlocks.com

Ο αριθμός στο μοντέλο της προέρχεται από το έτος κατασκευής της, δηλαδή 1924. Η συγκεκριμένη είχε βασιστεί σε ένα παλαιότερο μοντέλο από το 1915, το Model 15. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή που περιγράφουμε εδώ σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πρώτη φορά το 1924. Δηλαδή λίγο μετά την ολική καταστροφή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «Stielhandgranate» αποτέλεσε ένα από τα πρώτα όπλα του νεοσυγκροτηθέντος κράτους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (το όνομα της σημερινής Γερμανίας τη περίοδο 1919-1933). Το Model 24 έχει μόνο τρεις διαφορές από το M15. Δεν έχει κλιπ ζώνης, έχει μικρότερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, και διαθέτει μακρύτερη λαβή. Όλα αυτά ώστε να είναι πιο εύκολη η μεταφορά της χειροβομβίδας περνώντας τη μέσα από τη ζώνη μέσης.

Πηγή: Bergflak.com

Υπάρχουν και αρκετές φωτογραφίες στις οποίες βλέπουμε Γερμανούς στρατιώτες που τη φέρουν μέσα στις μπότες, στα σακίδια πλάτης, και σε διάφορα άλλα σημεία του εξοπλισμού τους. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χειροβομβίδα Model 24 ήταν μέρος του βασικού εξοπλισμού των στελεχών της «Wehrmacht» (Ένοπλες Δυνάμεις) τη Ναζιστικής Γερμανίας και έτσι παραμένει αναγνωρίσιμη μέχρι και σήμερα. Ενδεικτικά, το παρακάτω αντίγραφο μπορεί να το δει κανείς στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η επιγραφή της λέει «Vor Gebrauch Sprengkapsel Einsetzen» (Τοποθετήστε το πυροκροτητή πριν τη χρήση). Ο λόγος είναι ότι οι χειροβομβίδες έρχονταν σε ξύλινα κιβώτια των 15 τεμαχίων και δεν είχαν τους πυροκροτητές τοποθετημένους για λόγους ασφαλείας. Ο σχεδιασμός της χειροβομβίδας ήταν αυτός της επιθετικής χειροβομβίδας χωρίς θραύσματα. Στο επάνω κυλινδρικό χώρο (κατασκευασμένο από σίδερο) υπήρχε ένα γέμισμα από 170 γραμμάρια τρινιτολουόλης, ή πιο απλά TNT. Ο χειριστής έπρεπε να το ξεβιδώνει, να τοποθετεί εν συνεχεία το πυροκροτητή στο σχετικό σπείρωμα, και τέλος να βιδώσει ξανά τη κυλινδρική κεφαλή με το TNT.

Πηγή: IMA-USA.com

Για τη πυροδότηση της, ο χειριστής ξεβίδωνε το πώμα στη βάση της. Στο εσωτερικό υπήρχε ένα κορδόνι το όποιο κατέληγε στον εναυστήρα τριβής No.24. Εάν ο χειριστής τραβούσε αυτό το κορδόνι τότε από τη τριβή αναφλέγονταν ο εναυστήρας ο οποίος έκαιγε για περίπου 4.5 δευτερόλεπτα προτού πυροδοτήσει το πυροκροτητή. Στη συνέχεια, και ο πυροκροτητής με τη σειρά του πυροδοτούσε το γέμισμα από TNT. Βλέπετε όλα τα βασικά εσωτερικά μέρη της χειροβομβίδας Model 24 στη συνέχεια.

Πηγή: 5SSWiking.com (επεξεργασμένη)

Παρότι σύμφωνα με τα γερμανικά εγχειρίδια η ακτίνα θανάτου της ήταν τα 32 μέτρα, πρακτικά η Model 24 αποδείχθηκε αρκετά αναποτελεσματική. Ιδιαίτερα για το λόγο ότι είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης και κανένα είδος θραυσμάτων. Ήταν μία πολύ απλή επιθετική χειροβομβίδα. Μία πατέντα των Γερμανών στρατιωτών για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα ήταν να δένουν περισσότερες κεφαλές επάνω σε μία χειροβομβίδα αυξάνοντας έτσι τη ποσότητα εκρηκτικής ύλης της.

Πηγή: CollectionStash.com

Ένα άλλο αξιόλογο θέμα ήταν ότι ο εναυστήρας της αποδείχθηκε ακατάλληλος για την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση καθώς πάγωνε και δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει-αναφλεχθεί. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι Γερμανοί κυκλοφόρησαν την έκδοση Model 24K (Kalt, Κρύο) με ένα νέο εναυστήρα που λειτουργεί αξιόπιστα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: Bergflak.com

Άλλες ειδικές εκδόσεις της χειροβομβίδας Model 24 ήταν η «Nebelhandgranate 34» (χειροβομβίδα καπνού 34) που χρησιμοποιούνταν για να παράγει έντονο καπνό και να επιτρέπει στις δυνάμεις να κινούνται πίσω από το καπνό χωρίς να τις βλέπει ο εχθρός. Καθώς και η έκδοση «Stielhandgranate 24» που ήταν εκπαιδευτικού τύπου χωρίς κάποιο εκρηκτικό γέμισμα.

Πηγή: Bergflak.com

Η χειροβομβίδα αυτή αντιγράφηκε και από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας το 1933 υπό την ονομασία «Type 23», και το 1938 από τον Αυτοκρατορικό Στρατό της Ιαπωνίας ο οποίος την αντέγραψε από τη Κίνα και ξεκίνησε τη παραγωγή και χρήση της υπό την ονομασία «Type 98».

Πηγή: Pinterest.com

Η χειροβομβίδα Model 24 είναι πλέον ένα αρκετά απαρχαιωμένο όπλο αλλά δε παύει να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά όπλα πεζικού από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδιαστικά ήταν αρκετά πρωτοποριακή ιδέα αλλά πρακτικά αποδείχθηκε αναποτελεσματική και ανίκανη να καλύψει της ανάγκες των στρατιωτών. Εάν γνωρίζετε περισσότερα για αυτό το ιστορικό όπλο και θέλετε να τα μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας, αλλά και μαζί μας, σας παρακαλούμε να μας γράψετε στα σχόλια του άρθρου.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου