Παραπάνω βλέπετε την αρχή λειτουργίας αυτού του πυροδοτικού μηχανισμού. Ουσιαστικά, τα δύο καλώδια χωρίζονται με ένα εύθραυστο υλικό. Άλλες φορές είναι ένα κομμάτι γυαλί, άλλες ένα λεπτό πλαστικό, κτλ. Όταν το θύμα πατήσει και σπάσει αυτό το εύθραυστο υλικό τότε τα δύο καλώδια θα ενωθούν ολοκληρώνοντας το κύκλωμα και οδηγώντας στη πυροδότηση του ΑΕΜ. Παρακάτω βλέπετε τη σχετική φωτογραφία που είδαμε τον Ιούνιο του 2018 από άγνωστη περιοχή της Λιβύης.
Εδώ παρατηρούμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Καταρχάς, βλέπουμε ότι ο ΑΕΜ ήταν τοποθετημένος σε ένα σημείο που έχουν «πεταχτεί» διάφορα στρατιωτικά υλικά όπως άρβυλα, στολές, κτλ. Αυτό μάλλον ήταν το δόλωμα για να πλησιάσει κανείς και να τον πατήσει κατά λάθος. Ο πυροδοτικός μηχανισμός καθ’αυτός, παρατηρούμε ότι έχει παραπάνω από 30 διακόπτες θραύσης ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας όταν θα κρυφτεί στο σημείο. Ωστόσο, από τη φωτογραφία δεν είναι δυνατό να εντοπίσουμε τον ΑΕΜ που πυροδοτούσε. Βλέπετε μία καλύτερη απεικόνιση του πυροδοτικού μηχανισμού θραύσης παρακάτω.
Κάτι που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να βρούμε που ακριβώς τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία με τις τεχνικές που είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο μας «GEOINT: Χρήση του Google Maps». Με αυτές τις τεχνικές ήταν αρκετά εύκολο να εντοπίσουμε το σημείο όπου βρίσκεται στη Ντέρνα της Λιβύης στις συντεταγμένες 32°44’47.9″N 22°39’05.6″E. Βλέπετε τα χαρακτηριστικά σημεία που χρησιμοποιήσαμε παρακάτω.
Με βάση τη παραπάνω τεχνική GEOINT υποθέτουμε ότι το πυροδοτικός μηχανισμός θραύσης που είδαμε σε αυτό το άρθρο μας βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο που μπορείτε να το δείτε και από την υπηρεσία Google Maps από αυτό το σύνδεσμο.
Σε αυτό το άρθρο είδαμε τόσο ένα όχι και τόσο διαδεδομένο αυτοσχέδιο πυροδοτικό μηχανισμό, όσο και το πως είχε τοποθετηθεί με το δόλωμα του, αλλά και πως μπορούμε με στοιχειώδεις τεχνικές ανάλυσης πληροφοριών να ανακαλύπτουμε πιθανόν σημαντικά στοιχεία που ίσως να αλλάξουν το σχεδιασμό των επιχειρήσεων μας.
Πηγή: defensegr.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου