Μπάρα

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Century Arms ROMARM WASR-10


Πριν από καιρό είχαμε δει ένα όπλο της Ρουμάνικης βιομηχανίας όπλων Cugir στο άρθρο μας «Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Cugir SAR-1» ωστόσο πολλά από αυτά δεν εισάγονται αυτούσια πλέον στις ΗΠΑ καθώς θεωρούνται πολεμικά όπλα. Έτσι η αμερικανική Century Arms σε συνεργασία με τη ρουμάνικη Cugir κατάφεραν να τα εισάγουν στις ΗΠΑ έπειτα από τις απαραίτητες τροποποιήσεις υπό τη νέα ονομασία WASR (Wassenaar Arrangement Semi-automatic Rifles, Διακανονισμός Βασενάρ για ημιαυτόματα τυφέκια). Το WASR-10 είναι ένα ρουμανικής προέλευσης τυφέκιο τύπου AKM (περισσότερα γι’αυτό στο άρθρο μας «Τυφέκιο AKM») για το διαμέτρημα 7.62×39mm και εδώ θα μοιραστούμε την εμπειρία μας. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: DearbornOutdoors.com

Το 1994 η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον απαγόρευσε μία σχεδόν τυχαία ομάδα όπλων από κατασκευή και εισαγωγή δίχως ειδική άδεια ως «ομοσπονδιακή απαγόρευση επιθετικών όπλων». Ένα από αυτά ήταν και τα εισαγόμενα όπλα τύπου ΑΚ. Όσα είχαν εισέλθει έως εκείνη την ημέρα παρέμειναν νόμιμα, αλλά σταμάτησε η εισαγωγή νέων όπλων. Κάτι που είχαμε αναφέρει και στο άρθρο μας «Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Cugir SAR-1» για τη σπανιότητα και τιμή του συγκεκριμένου. Ωστόσο, η Century Arms σε συνεργασία με τη Cugir βρήκαν τη λύση, εάν ανακατασκεύαζαν τα εισαγόμενα AK από τη Ρουμανία σε ένα βαθμό ικανό να θεωρηθεί ότι το όπλο είναι αμερικανικό και όχι εισαγόμενο «πολεμικό» όπλο, ήταν νομικά καλυμμένοι. Η πρώτη «γενιά» αυτών των όπλων ήταν τα WASR-10 υπό την ένδειξη ROMARM, δηλαδή ρουμανικής προέλευσης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το κόστος από τα WASR-10 σήμερα είναι στα $800 «καινούργια» με μηχανισμό σκανδάλης RAK-1 και κομμένο φλογοκρύπτη. Η κάννη του όπλου έχει μήκος 16.25″ (41.3 εκατοστά) και το βάρος του όπλου είναι στα 3.4 κιλά. Παρότι η Century Arms κάνει ότι καλύτερο μπορεί ώστε να είναι όλα τα όπλα ολόιδια και εξίσου ποιοτικά, σίγουρα μπορεί να είστε άτυχοι και να πέσετε σε κάποιο προβληματικό. Αλλά σε γενικές γραμμές η εμπειρία μας με τη Century Arms είναι πολύ θετική μέχρι σήμερα.

Πηγή: SmithAuctions.hibid.com

Προσωπικά έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά διαφορετικά WASR-10 από φίλους, γνωστούς, κ.α. ενώ για ένα διάστημα είχαμε και εμείς ένα στη κατοχή μας ένα τέτοιο όπλο. Καθώς ο μηχανισμός της σκανδάλης αλλάζεται από την εταιρία Century Arms δεν έχει το πρόβλημα που είχαμε δει στο SAR-1 με το κλώτσημα (αν και είδαμε το πως φτιάχνεται στο άρθρο μας «Επισκευή κλωτσήματος σκανδάλης σε AK-47»). Έχει μία πιο ποιοτική σκανδάλη, αλλά παραμένει ένα όπλο τύπου AK. Δηλαδή, απότομη ανάκρουση, γρήγορο ζέσταμα στα ξύλινα μέρη του έπειτα από μερικές βολές, μη ρυθμιζόμενο κοντάκιο, και ασφαλώς τον ιδιαίτερο χειρισμό (αλλαγές γεμιστήρα, ασφάλιση-απασφάλιση, κτλ.) όπως όλα τα όπλα της ίδια οικογενείας. Βλέπετε ένα από τα WASR-10 με τα οποία έχουμε αρκετά μεγάλη εμπειρία στην ακόλουθη φωτογραφία από μία πρόσφατη επίσκεψη στο σκοπευτήριο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αξίζει να το αγοράσει κανείς; Θα απαντούσαμε με «γιατί όχι;». Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι τα πιο αγαπητά όπλα στις κυβερνήσεις άρα καλύτερα να το πάρεις και να μη το χρειαστείς, παρά να το χρειαστείς και να έχει απαγορευτεί. Επίσης, έρχεται σε μία λογική τιμή και ποιοτικά δεν είδαμε κάτι που να μας ενοχλεί. Σίγουρα δεν έχει το απόλυτο ταίριασμα χιλιοστού άλλων εταιριών, αλλά είναι ένα ανακατασκευασμένο στρατιωτικό όπλο σε μία πολύ λογική τιμή. Είναι ανθεκτικό, και δεν έχει κάποιο ουσιαστικό σοβαρό μειονέκτημα. Επίσης, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, τα όπλα τύπου AK είναι τα πιο διαδεδομένα όπλα στο κόσμο. Από αθλητισμό μέχρι πολέμους, αυτοάμυνα, κυνήγι, ψυχαγωγία και οτιδήποτε άλλο υπάρχει, έχουν αποδείξει έμπρακτα την αξία τους. Άρα θα λέγαμε ότι είναι μία πρόταση μεσαίας κατηγορίας που δε θα σας απογοητεύσει εάν σας ενδιαφέρει η λειτουργικότητα και όχι η εμφάνιση.


Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου