Τα ξημερώματα της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου του 2019, στις 01:00 τοπική ώρα, ο δυτικός κόσμος έγινε λίγο ασφαλέστερος με τη επιτυχή εξουδετέρωση ενός ανθρώπου που δεκάδες κράτη ήθελαν νεκρό εδώ και δεκαετίες καθότι υπεύθυνος για χιλιάδες νεκρούς τόσο εντός όσο και εκτός της Μέσης Ανατολής. Του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Του ανθρώπου που διοικούσε τη Δύναμη Κουντς. Μία επίλεκτη μονάδα μυστικών δράσεων που έχει αποστολή τη συνεχή εκτέλεση και οργάνωση ειδικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό (δηλαδή εκτός των συνόρων Ιράν). Σε αυτό το άρθρο μας θα κάνουμε μία σύντομη επισκόπηση του ανθρώπου αυτού που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους ειδικούς του χώρου και τελευταία είχε αποκτήσει μυθικό χαρακτήρα στις κοινότητες των Σιιτών Μουσουλμάνων ανά το κόσμο.
Σε όσους ασχολούνται με το χώρο των μυστικών δράσεων, ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν ψηλά στη λίστα των στόχων τους εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτικά, εκτός των ΗΠΑ που ήταν από τα κυρίως θύματα των δράσεων του, έχουμε και άλλα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό περιστατικά της δράσης του όπως τα εξής. Το 2019 οργάνωσε βομβιστικές επιθέσεις στην Ολλανδία, το 2018 εκτελούσε δολιοφθορές σε ισραηλινές κοινότητες της Γερμανίας, το 2018 οργάνωσε επίθεση με μη επανδρωμένο αερόχημα στο Ισραήλ, το 2012 δολοφόνησε Ισραηλινό διπλωμάτη στην Ινδία, το 2009 βοηθούσε ομάδες ένοπλων ανταρτών στη Βενεζουέλα, και ασφαλώς έχει αμέτρητα περιστατικά οργάνωσης και εκτέλεσης ανάλογων ειδικών επιχειρήσεων σε Ιράκ, Συρία, και Λίβανο εδώ και δεκαετίες. Ταυτόχρονα, βοηθούσε υλικοτεχνικά και οικονομικά ομάδες Ιρανών χάκερ για να διενεργούν κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ηλεκτροδότησης ξένων κρατών, ιδιωτικές εταιρίες πετρελαίου με υποδομές στη Μέση Ανατολή, και συνεχείς παρεμβάσεις με επιχειρήσεις επηρεασμού της κοινής γνώμης με χρήση ψεύτικων λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ακόμα και για την Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις (αλλά μη επιβεβαιωμένες από τις διαθέσιμες ανοικτές πηγές) όπως αυτό που είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο μας «Κυβερνοεπίθεση και υποκλοπές στο Υπουργείο Εξωτερικών και Αστυνομία».
Παρότι πολλοί θα ήθελαν να τον εξουδετερώσουν για τους παραπάνω λόγους, ο Κασέμ Σολεϊμανί ήτο το δεύτερο πιο δημοφιλές πρόσωπο στο Ιράν μετά τον θρησκευτικό ηγέτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού ήταν το Δεκέμβριο του 2017 όταν τότε διοικητής της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ, κύριος Μάικ Πομπέο, έστειλε ανοικτή επιστολή στον Κασέμ Σολεϊμανί που ξεκινούσε με την ακόλουθη φράση.
«Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε ότι σας θεωρούμε υπεύθυνους μαζί με το κράτος του Ιράν για επιθέσεις σε Αμερικανούς και Ιρακινούς από ομάδες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο σας»
Γνωρίζοντας τη δύναμη και ισχύ του στην ευρύτερη περιοχή, ο Κασέμ Σολεϊμανί απάντησε σε λιγότερο από μία ημέρα μέσω των κρατικών ΜΜΕ του Ιράν με μία λακωνική απάντηση που ήταν η εξής.
«Δεν αποδέχομαι την επιστολή σου, ούτε πρόκειται να τη διαβάσω, και δεν έχω τίποτα να μεταφέρω στους ανθρώπους μου στο Ιράκ»
Ας πάμε να γνωρίσουμε όμως τον «Χατζί Κασέμ» όπως τον έλεγαν οι υποστηρικτές του, ή «Ο Διοικητής Σκιών» όπως τον γνωρίζουμε εμείς στη Δύση. Ο άντρας αυτός γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1957 και μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια. Μάλιστα, ως νέος έπιασε δουλειά σε οικοδομή στην επαρχία Κερμάν για να βοηθήσει τον πατέρα του να πληρώσει τα χρέη του. Μετέπειτα έπιασε δουλειά στην Υπηρεσία Ύδρευσης του Κερμάν και το χόμπι του παρέμεινε η γυμναστική με βάρη, οι πολεμικές τέχνες, και η μελέτη του Κορανίου. Σύντομα, βρήκε έναν Σιίτη ιεροκήρυκα στη περιοχή του που έγινε ο μέντορας του. Ο ιεροκήρυκας αυτός ήταν ένας μαθητής του Αλί Χαμενεΐ (ο σημερινός ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν), ο Χοτζάτ Καμγιάμπ.
Μετά την επανάσταση του 1979 επικράτησε το Σιιτικό Ισλάμ στο Ιράν και ο εχθρός ήταν αυτομάτως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι της ευρύτερης περιοχής. Ο 22χρονος τότε Κασέμ κατατάσσεται εθελοντικά στο νεοσυγκροτηθέν Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), ένα τμήμα των ενόπλων δυνάμεων με αποστολή τη δράση αποκλειστικά εκτός των συνόρων του Ιράν για προστασία των εθνικών συμφερόντων του και διάδοση του Σιιτικού Ισλάμ. Εκεί διέπρεψε σύντομα στην οργάνωση και εκτέλεση μυστικών και ειδικών επιχειρήσεων. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η οργάνωση ομάδων Κούρδων ανταρτών στο Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1980 για τη διάσπαση του κράτους.
Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1980 ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ιράκ, επιχειρεί να εισβάλει στο Ιράν. Ο Κασέμ Σολεϊμανί με μία μικρή ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων αντρών από την επαρχία Κερμάν εκτέλεσε δεκάδες επιχειρήσεις και πήρε γρήγορα πίσω εδάφη που είχε κατακτήσει το Ιράκ. Ωστόσο, σε μία επιχείρηση τραυματίστηκε σοβαρά και έτσι αποσύρθηκε από τη μάχη για ένα σύντομο διάστημα. Εκείνο το διάστημα άρχισε να σχεδιάζει και να οργανώνει προηγμένες αποστολές μυστικών δράσεων στη καρδιά του Ιράκ για να αποδυναμώσει το κράτος. Για να το επιτύχει, δημιούργησε και εκπαίδευσε μικρές Σιιτικές ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες από Σιίτες Ιρακινούς αλλά και από τις κοινότητες Κούρδων της περιοχής του Ιράκ.
Εκείνη τη περίοδο, συγκεκριμένα το 1983-1985, πριν ακόμα ο Κασέμ Σολεϊμανί μπει στα βαθιά της Δύναμης Κουντς, η κυβέρνηση του Ιράν ξεκίνησε μία παραστρατιωτική οργάνωση στο Λίβανο με στόχο τη προώθηση του Σιιτικού Ισλάμ και βοήθεια στο Λίβανο στο πόλεμο κατά του Ισραήλ, ήταν η Χεζμπολάχ που τα μετέπειτα χρόνια θα γίνονταν ένα από τα εκτελεστικά όργανα του Κασέμ Σολεϊμανί στις μυστικές του δράσεις σε Λίβανο και Ισραήλ.
Εν τέλει, το 1985 έγινε στρατηγός στο IRGC και ειδικός στις μυστικές επιχειρήσεις. Τη δεκαετία του 1990 η δημοτικότητα του ανέβηκε όταν με την ομάδα του κατάφερε να εισχωρήσει και να διασπάσει μεγάλα δίκτυα διακίνησης ηρωίνης που ξεκινούσαν από το Αφγανιστάν, περνούσαν από Ιράν και Τουρκία και κατέληγαν στην Ευρώπη. Το 1999 κατά τη διάρκεια της μεγάλης φοιτητικής επανάστασης του Ιράν, ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν ένας από τους ανώτατους στρατιωτικούς πίσω από την απόφαση στρατιωτικής καταστολής των επαναστατών για σταθεροποίηση της κυβέρνησης, όπως και έγινε μέσω ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που ηλέγχετο από τον ίδιο με τη πιο γνωστή από αυτές να είναι η Ανσάρ ε-Χεζμπολάχ.
Όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Δύναμης Κουντς το 1997, μίας επίλεκτης μονάδας του IRGC με ειδικότητα στις μυστικές δράσεις στο εξωτερικό, τότε όλοι κατάλαβαν ότι οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν. Χαρακτηριστική είναι μία αναφορά της CIA από τότε που τον χαρακτηρίζει ως «ο πιο ισχυρός παίκτης του χώρου στη Μέση Ανατολή σήμερα». Το διάστημα 1997-2007 βοήθησε στην έρευνα του θανάτου του Ιμάμη Μουγκχνιγιάφ στο Λίβανο, έπειτα συμμετείχε σε μυστικές δράσεις στο πόλεμο του Αφγανιστάν, στο πόλεμο του 2006 ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ βοήθησε τη Χεζμπολάχ να ανακαταλάβει περιοχές και να τις προσαρτήσει στο Λίβανο, και ταυτόχρονα άρχισε να μπαίνει και στο χώρο των κυβερνοεπιθέσεων με στόχο κυρίως τη συλλογή πληροφοριών από δυτικές ιδιωτικές εταιρίες με συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τους πρώτους μήνες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου συνεργάστηκε και με τις ΗΠΑ καθώς είχαν ένα κοινό εχθρό. Τους Σουνίτες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Ωστόσο, σύντομα οι σχέσεις τους χάλασαν καθώς ο Κ. Σολεϊμανί χρησιμοποιούσε αυτή τη συνεργασία και για εξάπλωση των Σιιτών και προώθηση των εθνικών συμφερόντων του Ιράν.
Την επόμενη δεκαετία 2007-2017 έγινε ο ανώτατος στρατηγός και δεξί χέρι του Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, που τον ανέφερε συχνά ως το ζωντανό παράδειγμα ενός πραγματικού πιστού. Κατά τον εμφύλιο της Συρίας, ο Κασέμ Σολεϊμανί είδε άμεσα ότι οι σύμμαχοι τους, η κυβέρνηση της Συρίας υπό τον Άσαντ, δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει την απειλή. Έτσι, ανέλαβε να αναπτύξει ομάδες Σιιτών ανταρτών σε συνεργασία με ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ από το Λίβανο και Ιρακινών παραστρατιωτικών με έδρα τη Δαμασκό της Συρίας. Η δράση του στη Συρία συνεχίστηκε μέχρι και το θάνατο του το 2020.
Ένα βράδυ από τα τέλη του 2006 η CIA έλαβε πληροφορίες ότι ο Κ. Σολεϊμανί κινούνταν σε ένα κομβόι οχημάτων στο Βόρειο Ιράκ. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων για να τον εξουδετερώσουν. Λόγω της μέτριας αξιοπιστίας της πληροφορίας που είχαν λάβει, αποφάσισαν να εκτελέσουν μία ειδική επιχείρηση απαγωγής των ατόμων, και όχι εξουδετέρωσης τους. Τελικά, ήταν πέντε μέλη της Δύναμης Κουντς προσποιούμενα τους Ιρανούς διπλωμάτες αλλά ο Κ. Σολεϊμανί δεν ήταν ανάμεσα τους. Όπως έμαθαν μετά από χρόνια, ο Κ. Σολεϊμανί ήταν στο κομβόι αλλά έμαθε για την ειδική επιχείρηση απαγωγής και πρόλαβε να διαφύγει. Ως αντίποινα, τον Ιανουάριο του 2007 ο Κ. Σολεϊμανί διεξήγαγε μία ειδική επιχείρηση απαγωγής Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ μπαίνοντας σε μία βάση με ψεύτικα στοιχεία και ίδια οχήματα με αυτά που είχαν τα ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ. Γρήγορα άρπαξαν 4 Αμερικάνους ενώ σκότωσαν και ένα φρουρό, και διέφυγαν. Τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ εντόπισαν τα ψεύτικα οχήματα και μέσα τους 4 απαχθέντες νεκρούς.
Προχωρώντας, κατά το διάστημα 2014-2017 στο Ιράκ έγιναν τεράστιες πολεμικές επιχειρήσεις για απελευθέρωση από την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Και εκεί ο Κ. Σολεϊμανί ακολούθησε παρόμοιες τακτικές ώστε να εξασφαλίσει ότι το ΙΚ δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αποτελέσει απειλή για το Ιράν. Χαρακτηριστική είναι μία αναφορά από το 2014 κατά την Επιχείριση Ασούρα όπου στελέχη του Ιρακινού στρατού ανέφεραν στα ΜΜΕ ότι «ο Χατζί Κασέμ δε φοβάται τίποτα. Ήταν στη πρώτη γραμμή χωρίς ούτε καν να φοράει αλεξίσφαιρο». Οι ΗΠΑ εκείνη τη περίοδο αποφάσισαν να σταματήσουν τη βοήθεια τους στο Ιράκ, κάτι που αποδείχθηκε λάθος καθώς ο Σολεϊμανί εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία βοηθώντας το Ιράκ με όπλα και εκπαίδευση κατά των Σουνιτών τρομοκρατών του ΙΚ. Κάτι που έφερε τις δύο χωρές πιο κοντά μεταξύ τους και πιο μακριά από τη Δύση.
Λόγω του διεθνούς εμπάργκο στο Ιράν αλλά και της συνεχούς μάχης ισχύος Ιράν-ΗΠΑ, ο Κ. Σολεϊμανί σύντομα επεκτάθηκε και εκτός της Μέσης Ανατολής με αμέτρητες επιχειρήσεις δολιοφθορών και συλλογής πληροφοριών σε ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικά εξ’αυτών ήταν βομβιστικές επιθέσεις σε πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο το κόσμο ξεκινώντας το 2011 και συνεχίζοντας έως και λίγες ημέρες πριν το θάνατο του. Το σχέδιο δολοφονίας του Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, δημιουργία αναταραχών στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, κατασκευή και παροχή εκρηκτικών υλών σε ομάδες ανταρτών κατά της Δύσης σε όλο το κόσμο, αμέτρητες επιχειρήσεις δολιοφθορών σε Ισραήλ, πιο πρόσφατα, επιθέσεις σε κοινότητες Ισραηλινών σε Γερμανία και Ολλανδία, και πολλά ακόμη. Τελικά, στις 23 Οκτωβρίου του 2018 το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία καταχώρησαν τη Δύναμη Κουντς του Ιράν επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση λόγω του ότι υποστήριζε και εκπαίδευε δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη. Για άγνωστους δημοσίως λόγους, σύντομα το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση του Καναδά και της Αιγύπτου. Ενώ αργότερα, τον Απρίλιο του 2019 έκαναν το ίδιο και οι ΗΠΑ. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι πλέον τόσο ο Κασέμ Σολεϊμανί όσο και τα στελέχη της Δύναμης Κουντς θα αντιμετωπίζονται ως διεθνείς τρομοκράτες από τις προαναφερθήσες χώρες όπου και εάν βρεθούν.
Τη περίοδο 2017-2019 η δράση του Κασέμ Σολεϊμανί στο Ισραήλ έγινε ακόμα πιο έντονη εξοπλίζοντας τις δυνάμεις των Παλαιστινίων Μουσουλμάνων και χρησιμοποιώντας τις περιφερειακές ομάδες του σε Συρία και Λίβανο για να καταλάβουν περιοχές του Ισραήλ. Μάλιστα, σε μία ομιλία του είχε πει η Δύναμη Κουντς έχει μία αποστολή, να κατακτήσει και πάλι τη Κουντς (Ιερουσαλήμ σε Φαρσί). Το ίδιο συνεχίζονταν και στο κυβερνοχώρο με επιθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες αμύνης και κρίσιμες κρατικές και στρατιωτικές υποδομές του κράτους.
Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά ήταν το 2018 όταν o Κασέμ Σολεϊμανί οργάνωσε και εκτέλεσε μία επιχείρηση με ένα προηγμένο μη επανδρωμένο αερόχημα γεμάτο με εκρηκτικά αλλά η πολεμική αεροπορία του Ισράηλ πρόλαβε και το κατέρριψε όταν μπήκε στον ενάεριο χώρο του Ισραήλ από τη Συρία. Η ανάλυση του έδειξε ότι ήταν ιρανικής προελεύσεως και μετέπειτα ανακαλύφθηκε και το δίκτυο που είχε δημιουργήσει και εξοπλίσει ο Κασέμ Σολεϊμανί για τέτοιες επιθέσεις. Μάλιστα, το Ισραήλ εκτέλεσε εν συνεχεία ειδική επιχείρηση στη Συρία όπου κατέστρεψε τη μυστική βάση της Δύναμης Κουντς από την οποία απογειώθηκε αυτό το μη επανδρωμένο αερόχημα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κύριος Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε την ακόλουθη δήλωση και βλέπετε και τη σχετική φωτογραφία παρακάτω.
«Το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη. Το Ιράν αρνείται ότι έστειλε μη επανδρωμένο αερόχημα στον εναέριο χώρο μας απειλώντας τους πολίτες μας. Λοιπόν, όριστε ένα κομμάτι από το συγκεκριμένο Ιρανικό μη επανδρωμένο αερόχημα, ή καλύτερα απ’ότι απέμεινε μετά τη κατάρριψη του»
Λόγω όλων των παραπάνω, ο Κασέμ Σολεϊμανί είχε αποκτήσει μυθικό χαρακτήρα στο Ιράν. Υπάρχουν τραγούδια γραμμένα γι’αυτόν, βιντεοπαιχνίδια που τον προβάλουν ως τον ατρόμητο στρατηγό, οι στρατιώτες τον έβλεπαν ως τον απόλυτο ήρωα έχοντας εικόνες του στα στρατόπεδα και γράφοντας συνθήματα υπέρ του όπου πολεμούσαν, οι πολίτες ως τη μορφή του προστάτη του Ιράν, και οι Σιίτες Μουσουλμάνοι σε όλο το κόσμο ως έναν αξιόπιστο ηγέτη στον οποίο μπορούν να βασιστούν για ότι και εάν χρειαστούν.
Τελικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κύριος Ντόναλντ Τραμπ, πήρε τη τεράστια ευθύνη και έλαβε την απόφαση δράσης. Έτσι, έπειτα από συνεχή παρακολούθηση του Κασέμ Σολεϊμανί τη Παρασκευή 3 Ιανουαρίου του 2019 στις 01:00 τα ξημερώματα αυτή η τεράστια παγκόσμια απειλή εξουδετερώθηκε. Ο Κ. Σολεϊμανί προσγειώθηκε με αεροπλάνο από το Λίβανο στη Βαγδάτη, στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, η κυβέρνηση του Ιράκ δε γνώριζε κάτι για την επιχείρηση η οποία εκτελέσθηκε με χειρουργική ακρίβεια. Εδώ βλέπετε ένα βίντεο δευτερόλεπτα μετά την επίθεση.
Η επίθεση έγινε με πυραύλους από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροχήματα τη στιγμή που οι στόχοι απομακρύνονταν από το αεροδρόμιο σε δύο οχήματα. Στα οχήματα επέβαιναν ο Κ. Σολεϊμανί, ο διοικητής της ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης PMF (Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης) καθώς και 8 ακόμα άτομα που ήταν χαμηλόβαθμα στελέχη του PMF και η προσωπική φρουρά του Κ. Σολεϊμανί. Υπάρχουν στο διαδίκτυο μερικές φωτογραφίες από το διαμελισμένο σώμα του Κ. Σολεϊμανί αλλά πιστεύουμε δεν έχει κάτι να προσφέρει το να τις συμπεριλάβουμε σε αυτό το άρθρο μας. Μία λιγότερο αποκρουστική φωτογραφία που περνάει το ίδιο μήνυμα είναι από το ακρωτιριασμένο χέρι του με το δαχτυλίδι που φορούσε πάντα.
Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο γιατί η εξουδετέρωση του έγινε αυτή τη χρονική περίοδο, μία περίοδο κρίσεως στο Περσικό Κόλπο και της διαμάχης περί πυρηνικών όπλων στο Ιράν να βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δύο επίσημες εκδοχές είναι πρώτον ως απάντηση στην αύξηση των επιθέσεων του Κ. Σολεϊμανί σε αμερικανικές εγκαταστάσεις με αποκορύφωμα το θάνατο Αμερικανών από τις επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων υπό τη διοίκηση του στη πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ στις 27 και 31 Δεκεμβρίου του 2019. Δεύτερον, εκπρόσωπος της CIA δήλωσε ότι ήταν αναγκαστική ειδική επιχείρηση γιατί αλλιώς θα επέτρεπαν κάτι «πολύ μεγάλο» να συμβεί. Βέβαια, όπως είδαμε ιστορικά πολλοί τον ήθελαν νεκρό άρα δε πρέπει να αποκλείσουμε και το σενάριο ότι έπειτα από τόσα χρόνια στενής παρακολούθησης είχαν επιτέλους αξιόπιστες πληροφορίες για το που θα βρίσκεται και πότε με αρκετό χρόνο για την οργάνωση και εκτέλεση μίας τόσο ευαίσθητης ειδικής επιχείρησης.
Σχετικά με το τελευταίο, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει σημασία μονάχα το να γνωρίζεις που θα βρίσκεται ο στόχος σου αλλά να το γνωρίζεις και αρκετά νωρίς ώστε να έχεις χρόνο προετοιμασίας και εκτέλεσης μίας ανάλογης ειδικής επιχείρησης. Αυτό το αναφέρουμε διότι κάτι που πέρασε επίσης απαρατήρητο ήταν ότι μερικές ώρες πριν το περιστατικό, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, κύριος Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε κάνει μία ομιλία για την αξία των υπερηχητικών πυραύλων που καλύφθηκε και από την εφημερίδα New York Times υπό το τίτλο «Οι υπερηχτικοί πύραυλοι αλλάζουν το παιχνίδι: Καμία υπάρχουσα άμυνα δε σταματάει τέτοια όπλα, και γι’αυτό τα θέλουν όλοι» σε ελληνική απόδοση. Αφορμή για την ομιλία ήταν η ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Avangard αλλά εκεί διαβάσαμε και το ακόλουθο απόσπασμα. Δε γνωρίζουμε εάν ήταν σύμπτωση, προειδοποίηση προς το Ιράν, ή αποκάλυψη ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των ΗΠΑ είναι γνωστά, αλλά το θεωρούμε άξιο αναφοράς.
«Υπάρχει κάποιος που δε μπορεί να συλληφθεί; Τι θα γίνονταν εάν για παράδειγμα ο διοικητής του IRGC, ο Κασέμ Σολεϊμανί, επισκέπτονταν τη Βαγδάτη και γνώριζες τη διεύθυνση του; Οι πειρασμοί για χρήση υπερηχητικών πυραύλων είναι πολλοί.»
Στις 14 Μαρτίου του 2019 το BBC δημοσίευσε μία τεράστια έρευνα για αυτό τον άνθρωπο με τίτλο «Shadow Commander: Iran’s Military Mastermind» (Διοικητής Σκιών: Το μυαλό των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν) με πολλές συνεντεύξεις, άγνωστες προηγουμένως αναφορές και οπτικοακουστικό υλικό. Εάν γνωρίζετε την Αγγλική γλώσσα και θέλετε να μάθετε περισσότερα, σας προτείνουμε να το παρακολουθήσετε. Παρακάτω είναι κάποιες φράσεις από αυτή την εκπομπή που δείχνουν τις απόψεις για αυτό τον άντρα πέντε μήνες πριν από την ειδική επιχείρηση εξουδετέρωσης του από τις ΗΠΑ.
«Ο Κασέμ Σολεϊμανί είναι πραγματικός και πολύ βαθιά πιστός στα ιδανικά του IRGC, είναι αυστηρά αφοσιωμένος στο έργο του IRGC και η πίστη του στον Θρησκευτικό Ανώτατο Ηγέτη είναι αξεπέραστη. Η Δύναμη Κουντς είναι κάτι που αποκαλούμε χαμηλής έντασης πόλεμος το οποίο βασικά είναι διεισδύσεις, δημιουργία δικτύων ανθρώπων στο εξωτερικό και χρήση τους προς όφελος σου, και γενικά διεισδύσεις σε κοινωνίες. Είναι ένας χαρακτηριστικός ιρανικός τρόπος διεξαγωγής πολέμου»
– Καθηγητής Αλί Ανσάρι, Ινστιτούτο Ιρανικών Μελετών, Πανεπιστήμιο St. Andrews
«Τον ξέρω καλά εδώ και πολλά χρόνια. Είναι πολύ θαρραλέος στο πεδίο της μάχης. Μια φορά είχε τραυματιστεί σοβαρά και το έσκασε από το νοσοκομείο όχι για να πάει στη πατρίδα, αλλά για να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης. Αυτές οι πράξεις του προσέφεραν αξιοσημείωτη φήμη. Οι στρατιώτες δε τον βλέπουν σαν ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν, αλλά σαν ένα ιερό πολεμιστή που μάχεται όπως και οι ίδιοι»
– Σεΐχης Τζαλάλ αλ-Σαγκχίρ, Ιμάμης
«Όποτε μιλάς για κρυφή επέμβαση του Ιράν κάπου, ο άντρας που κρύβεται από πίσω και ηγείται είναι ο Κασέμ Σολεϊμανί. Προσπαθεί να κατασκευάσει ένα διάυλο που να συνδέει τη Τεχεράνη με τα παράλια της Συρίας προς τη Μεσόγειο μέσω του Ιράκ. Έτσι μπορείς να μεταφέρεις πολύ περισσότερα όπλα απ’ότι με αερομεταφορές και επιπρόσθετα θα περικυκλώσουν το Ισραήλ. Πολλές φορές τα ανώτατα στελέχη του Ιράν λένε «πρέπει να σβήσουμε το Ισραήλ από το χάρτη» αλλά δε θα το επιτρέψουμε αυτό. Κάτι που έκανε πρόσφατα είναι αναβάθμιση των ρουκετών της Χεζμπολάχ για μεγαλύτερη ευστοχία. Πρέπει να προσέχουμε πολύ αυτό το μέτωπο γιατί σήμερα η Χεζμπολάχ έχει 120-150 χιλιάδες ρουκέτες. Είναι ένας τρομοκράτης, και κάθε τρομοκράτης πρέπει να θυμάται πολύ καθαρά ότι ίσως να στοχοποιηθεί και δεν υπάρχει ασυλία για τους τρομοκράτες»
– Ντάνι Γιατόμ, Σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ
«Η βασική αιτία θανάτου και ομηρίας Αμερικανών στο εξωτερικό σχετίζονταν πάντα με μέλη της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ και ανθρώπων του Ιράν. Απήγαγαν ανθρώπους μας σε όλο το κόσμο συνεχώς. Μία φορά γνώρισα τον Κασέμ Σολεϊμανί σε μία συνάντηση και δεν ήταν με τίποτα αυτό που περιμένεις από έναν ηγέτη δυνάμεων ανταρτοπόλεμου. Ήταν ένας ευγενής καθαρός άντρας, πολύ ικανός και με έντονη παρουσία εξουσίας. Ένας επαγγελματίας. Όπως το βλέπω εγώ, είναι ένας εχθρός που επιχειρεί με τεράστια άνεση και επιρροή στη περιοχή. Ένα τέτοιος εχθρός πρέπει να εξουδετερωθεί»
– Τζον Μαγκουάιερ, εν αποστρατεία αξιωματικός της CIA
«Επιβίωσα από τη τρομοκρατική επίθεση στη πρεσβεία μας τον Απρίλιο του 1983. Ήμουν εκεί για τη προηγούμενη επίθεση στη βάση των πεζοναυτών μας με απολογισμό 224 νεκρούς πεζοναύτες, και αυτός ήταν ο τρόπος του Ιράν να κάνει επίδειξη ισχύος πέραν των συνόρων του, για να μας δείξει ότι είναι η μοναδική τοπική υπερδύναμη και να προσέχουμε. Και σταδιακά είδαμε τον Κασέμ Σολεϊμανί να εγείρετε ως το πρόσωπο επίδειξης αυτής της ισχύος πέραν των συνόρων του Ιράν. Ο Κασέμ Σολεϊμανί θέλει το Ιράκ σε μόνιμη κατάσταση έλλειψης σταθερότητας, έτσι ώστε όποιος και αν κυβερνάει τη Βαγδάτη να μη μπορέσει να κάνει ότι έκανε ο Σαντάμ Χουσεΐν. Δηλαδή να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του Ιράν»
– Πρέσβης Ράιαν Κρόκερ, Διπλωμάτης των ΗΠΑ 1972-2012
«Δε θυμάμαι πότε άκουσα το όνομα Κασέμ Σολεϊμανί για πρώτη φορά. Ήταν ξεκάθαρο η Δύναμη Κουντς έπαιρνε Σιίτες Ιρακινούς και του πήγαινε στο Ιράν, τους εκπαίδευαν, τους έστελνε πίσω στο Ιράκ και κατά καιρούς τους εξόπλιζε με πολύ προηγμένα όπλα. Όταν έγινα ο Διοικητής της CIA τότε είδα όλη τη δράση του στη περιοχή καθώς είναι ο ανώτατος αρχιτέκτονας των δράσεων που αποσκοπούν να παγιώσουν το αποκαλούμενο Σιιτικό Μισοφέγγαρο. Είναι εκείνος που προσπάθησε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα επήγιο δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει το Ιράν με τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ χωρίς να χρειάζεται να περνάει τα πάντα δια αέρος. Δε μπορώ να σχολιάσω εάν ο Κασέμ Σολεϊμανί βρίσκεται σε κάποια λίστα στόχων, αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν έχει πατήσει το πόδι του ούτε έχει βγάλει φωτογραφίες στο Ιράκ όσο ήμουν υπεύθυνος εγώ. Θα ήταν υπέροχο να εμφανιστεί κάποια στιγμη»
– Ντέιβιντ Πετρέους, Στρατηγός των ΗΠΑ (2008-2010), Διοικητής της CIA (2011-2012)
«Με κάλεσε και μου είπε να αφήσω τους Σιίτες παραστρατιωτικούς να περάσουν στο Ιράν και του είπα «πάρε τους, εμείς δεν τους θέλουμε εδώ» και έτσι πήγαν στο Ιράν. Τότε συνάντησα τον Κασέμ Σολεϊμανί. Από τότε συναντιόμασταν όποτε πήγαινα στο Ιράν ή έρχονταν αυτός στο Ιράκ. Αυτή ήταν η αρχή της σχέσης μας»
– Νούρι αλ-Μαλίκι, Πρωθυπουργός του Ιράκ (2006-2014)
«Γράψαμε ότι υλικά θέλαμε σε ένα χαρτί και τα δώσαμε σε τρεις Ιρανούς άντρες, μετά τρία ιρανικά αεροπλάνα έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ και ήταν γεμάτα με όπλα. Και σε λίγες ώρες οι Πεσμέργκα με τους Ιρανούς είχαμε πάρει πίσω τον έλεγχο της περιοχής. Όλα τα όπλα που μας έδινε το Ιράν έπρεπε να εγκρίνονται από τον Κασέμ Σολεϊμανί»
– Μοχάμεντ Μαχμούντ, Διοικητής Κούρδων Πεσμέργκα
Σε κάθε περίπτωση, μία τεράστια απειλή κατά της Δύσης βγήκε από το παιχνίδι. Σίγουρα οι υπηρεσίες πληροφοριών ανά το κόσμο θα έχουν ενημερώσει τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες για το τι σημαίνει αυτό για τη κάθε χώρα, και σίγουρα το Ιράν θα αντιδράσει βίαια έπειτα από τις 3 ημέρες πένθους σε αυτή την ενέργεια. Ωστόσο, αυτά είναι πέραν του στόχου του άρθρου μας και ίσως να τα δούμε εις βάθος σε ανεξάρτητα μελλοντικά άρθρα. Εδώ ο σκοπός μας ήταν να δούμε ποιος ήταν αυτός ο άντρας καθώς φαίνεται ότι δεν είναι κάτι ευρέως γνωστό εκτός του χώρου των ειδικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών πληροφοριών. Εάν θεωρείτε ότι μας διέφυγε κάποιο σπουδαίο κομμάτι της ζωής του γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου