Μπάρα

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Βίντεο: Εκπαίδευση σε οδήγηση διαφυγής από το στρατό των ΗΠΑ (1988)

Το βίντεο αυτό έχει διάρκεια μόλις 20 λεπτά και θεωρούμε ότι διδάσκει κάποιες σημαντικές αρχές αμυντικής οδήγησης που ισχύουν σε κάποιο βαθμό έως και σήμερα. Είναι ένα βίντεο από το 1988 που χρησιμοποιούνταν στο Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ για ενημέρωση ασφαλείας σε οδηγούς. Όπως τονίζει και το βίντεο, δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει την εκπαίδευση και εξάσκηση, απλά να περιγράψει κάποιες θεμελιώδεις αρχές.


Πηγή: YouTube.com/watch?v=8u-XIjXS98Q

Το βίντεο μπορείτε να το βρείτε παρακάτω.
Είναι στην Αγγλική γλώσσα και εν συντομία τα πιο σημαντικά, κατά τη προσωπική μας άποψη, αντικείμενα που αναφέρει είναι τα ακόλουθα.
Αυτά τα αντικείμενα ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και σήμερα άρα παρότι παλαιό βίντεο, παρέχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

  • Πριν από κάθε διαδρομή κάνετε ανάλυση της πορείας και εντοπισμό των σημείων υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, εκείνων των σημείων που είναι ιδανικά για επιθέσεις καθώς δε σας αφήνουν διόδους διαφυγής.
  • Μη κάνετε πράγματα που σας αποσπούν τη προσοχή απ’ότι συμβαίνει γύρω σας, και αξίζει να αργήσετε ένα λεπτό εάν αυτό σημαίνει ότι θα επιβεβαιώσετε ότι ένα σταθμευμένο όχημα ή ένα άτομο δεν είναι εκεί για να σας παρακολουθήσει.
  • Κάνετε δύσκολη τη παρακολούθηση σας αλλάζοντας καθημερινά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης σας. Έτσι εάν κάποιος θέλει να σας κάνει ενέδρα ή να σας παρακολουθήσει θα πρέπει να περιμένει σε διάφορα σημεία κάνοντας τον εντοπισμό του από εσάς πιο εύκολο.
  • Κρατήστε χαμηλό προφίλ ώστε να μη γίνεται εύκολη η αναγνώριση σας επιλέγοντας ένα όχημα που δε τραβάει τη προσοχή και φορώντας απλά πολιτικά ρούχα όταν αυτό είναι εφικτό.
  • Να είστε παρατηρητικοί. Είδατε κάποιο νέο όχημα στη περιοχή, κάποιο νέο πρόσωπο να περιμένει κοιτώντας το δρόμο, κτλ. και αλλάξτε τη πορεία σας εάν το θεωρείτε ύποπτο.
  • Είναι πάντα προτιμότερο να ακολουθήσετε την εναλλακτική πορεία σας παρά τη κανονική στην ένδειξη οποιασδήποτε ύποπτης δραστηριότητας.
  • Η ταχύτητα είναι ο καλύτερος φίλος σου για προστασία από πυροβόλα όπλα. Όχι μόνο σε θέμα επιτάχυνσης, αλλά και εναλλαγή ώστε να είναι πολύ δύσκολο σε ένα σκοπευτή να υπολογίσει τη ταχύτητα σου.
  • Μεγάλη προσοχή στις μοτοσυκλέτες σε περιοχές με κίνηση. Να αφήνετε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα σε εσάς και το μπροστινό όχημα και να στρέφετε τους τροχούς έτοιμους για διαφυγή από το πλάι όταν πλησιάζει μοτοσυκλέτα. Εάν κάνει κάποια απόπειρα επίθεσης απλά πατάτε γκάζι και απομακρύνεστε άμεσα από το σημείο.
  • Εκπαιδευτείτε και εξασκηθείτε σε τακτικές ταχείας αλλαγής πορείας καθώς και στις τεχνικές απομάκρυνσης οχημάτων με εμβολισμό για τη περίπτωση που δεν έχετε ευκαιρία διαφυγής είτε εμπρός είτε πίσω.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου