Μπάρα

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ : 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1943 Πέρασε στο Πάνθεον των Ηρώων ο Κωνσταντίνος Δαβάκης

 Ευχαριστούμε τον Ναύαρχο Νικος Αρτεμάκης  που μας το θύμισε..
- ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ : 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1943

Πέρασε στο Πάνθεον των Ηρώων ο Κωνσταντίνος Δαβάκης!…

ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ, ΩΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ, ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
ΗΤΑΝ Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 1943, σαν σήμερα δηλαδή, όταν πριν από 77 ολόκληρα χρόνια, ο ήρωας του Ελληνοϊταλικού πολέμου, Συνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Δαβάκης, περνούσε στο Πάνθεον των Ηρώων της πατρίδος μας.

Λίγα λόγια για τον Ήρωα Κωνσταντίνο Δαβάκη

Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης γεννήθηκε το 1897 στα Κεχριάνικα Λακωνίας και την 1η Οκτωβρίου 1916, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού.
Πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου διακρίθηκε για την ανδρεία του.
Το 1918 προβιβάστηκε σε Λοχαγό επ΄ ανδραγαθία.
Το 1921 διακρίθηκε ιδιαίτερα στη Μάχη των υψωμάτων του Αλπανός και τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας.
Από το 1922 έως και το 1937, υπηρέτησε ως Επιτελάρχης της 2ης Μεραρχίας και του 1ου Σώματος Στρατού, όπου στο διάστημα αυτό έγραψε πληθώρα διατριβών κυρίως για την τακτική των τεθωρακισμένων.
Το 1931, προήχθη στον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1937, αποστρατεύτηκε για λόγους υγείας.
Τον Αύγουστο του 1940 ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία και ανέλαβε τη διοίκηση του 51ου Συντάγματος Πεζικού και ακολούθως, του Αποσπάσματος Πίνδου, όπου τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με δύναμη 2.000 ανδρών, αντιμετώπισε την Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια.

Την 1η Νοεμβρίου 1940, οι υπό τις διαταγές του Κωνσταντίνου Δαβάκη δυνάμεις του Αποσπάσματος Πίνδου, πέρασαν στην αντεπίθεση και κατά τη διάρκειά της, τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το μέτωπο.
Ο ήρωας Συνταγματάρχης Πεζικού, Κωνσταντίνος Δαβάκης.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 1942, ο Κωνσταντίνος Δαβάκης συνελήφθη από τις Ιταλικές Κατοχικές Δυνάμεις και κλείστηκε στις Φυλακές Καλλιθέας που τότε βρίσκονταν στον χώρο του πρώην Σκοπευτηρίου, εκεί όπου σήμερα υπάρχει το σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου.
Έπειτα από συνεχή αιτήματα προς τον Ιταλό Φρούραρχο Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Δαβάκης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων για περίθαλψη, αλλά στις 19 Δεκεμβρίου 1942, το Τμήμα Βασιλικών Καραμπινιέρων του Φρουραρχείου Αθηνών με το υπ’ αρ. 41/169 έγγραφό που υπέγραψε ο Συνταγματάρχης Καμήλος Μεόλι, ανακοίνωνε προς τον τότε Δήμαρχο Καλλιθέας, Γεώργιο Κατσιμαγκλή, ότι «ο Συνταγματάρχης Κ. Δαβάκης συνελήφθη δια λόγους, οίτινες δεν δύνανται εισέτι να καταστώσι γνωστοί».
Οι πολλές προσπάθειες απελευθέρωσης του συλληφθέντα ήρωα που έγιναν, απέβησαν άκαρπες και το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 1943, ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, μαζί με άλλους Έλληνες ομήρους, μεταφέρθηκε στην Πάτρα, όπου τον επιβίβασαν στο πλοίο “Citta di Genova” (πόλη της Γένοβας), με προορισμό το Μπάρι της Ιταλίας, φορτωμένο με 490 επιβαίνοντες (132 μέλη του πληρώματος, 200 Ιταλούς στρατιώτες και 158 αιχμαλώτους πολέμους).

Το πλοίο “Citta di Genova”, τον Σεπτέμβριο του 1942.


Στις 13:15 ώρα Ιταλίας, της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 1943, το “Citta di Genova” τορπιλίστηκε από το αγγλικό υποβρύχιο “Tigris” στα στενά του Οτράντο, 25 περίπου ναυτικά μίλια δυτικά από το νησί Σάσων, συμπαρασύροντας στον βυθό 173 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον ήρωα Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Το αγγλικό υποβρύχιο “Tigris”.

Αργότερα, η σωρός του Κωνσταντίνου Δαβάκη περισυνελέγη, αναγνωρίστηκε και τάφηκε στον Αυλώνα της Αλβανίας, ενώ μεταπολεμικά, τα οστά του διακομίστηκαν και ενταφιάστηκαν στην Αθήνα.
Όταν το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του γενναίου Κωνσταντίνου Δαβάκη έγινε γνωστό στην Καλλιθέα, η πόλη τέλεσε, το πρωί της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου 1943, πάνδημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, εκεί όπου ο διορισμένος Δήμαρχος της πόλης, Γεώργιος Κατσιμαγκλής, εκφώνησε τον παρακάτω επιμνημόσυνο λόγο:

{Σήμερα Γενναίε και ηρωϊκέ Συνταγματάρχα Δαβάκη, τελούμε, υπό σκληράς συνθήκας, το μνημόσυνό Σου, όχι όπως αξίζει σε Σένα, Σε ήρωα.
Πιστεύομεν ύμως ακράδαντα, ότι συντόμως θα ανατείλη η μεγάλη ημέρα της Ειρήνης, ότε η φιλτάτη και ένδοξος Πατρίς θα τελέση με μεγαλοπρέπεια το μεγάλο μνημόσυνό Σου, καθώς και όλων εκείνων που έχυσαν το αίμα των υπέρ της Πατρίδος και επότισοαν με την σειράν των το αμάραντον δέντρον της ελευθερίας. Απέθανες και Συ ηρωϊκόν τέκνον του Ταϋγέτου, από τον οποίον πήρες την αγέρωχον κορμοστασιά, όπως ο Επαμενώνδας άτεκνος, άλλ’ άφηκες όπως και εκείνος τρεις αθανάτους θυγατέρας, την Δοϊράνην, το Σκρα και την ένδοξον Πίνδον, μάχας και νίκας καθ’ ας και ετραυματίσθης.
Έδωκες υπέρ της πόλης ταύτης και της προσφιλούς μας Πατρίδος, ως όμηρος και την τελευταίαν Σου πνοήν.
Η Πόλις της Καλλιθέας θα διατηρήση αγήρω και ιεράν την μνήμην Σου, το δε παράδειγμά Σου, θα μας εμπνέη και τονώνη εις τον δρόμον του καθήκοντος που μας εχάραξες.
Η αγέρωχος Πατριωτική Σου ψυχή, ήτις τούτην την στιγμήν ίπταται εις το άγιον τούτον χώρον, ανερχομένη εις τους ουρανούς, θα δράση και εκεί δια την ελευθερίαν της Πατρίδος μας.
Όλοι θρηνούμε τον θάνατό Σου.
Ιδιαιτέρως οι γονείς Σου, η σύζυγός Σου και τα αγαπητά Σου αδέρφια.
Προς όλους όμως δίδεις την παρήγορον απάντησιν ότι ο Κώστας Δαβάκης δεν εγεννήθη για να ζήση, αλλά διά να εργασθή, να υπηρετήση και να αποθάνη υπέρ της Πατρίδος.
Ο Δήμος και ολόκληρος η Πόλις της Καλλιθέας, αποτείουσα τον ελάχιστον φόρον τιμής διά τον υπέρ ταύτης και της Πατρίδος θάνατόν Σου, κλίνει ευλαβικά προ της Αγίας Σου Ψυχής το γόνυ και αναφωνεί δια την αγήρω μνήμην σου δι’ εμού το «Ανδρών ηρώων προμάχων Πατρίδος, πεσόντων ευσεβώς και ανδρείως, αιωνία η μνήμη»}.

Ακολούθως, η Διοικούσα Επιτροπή του Δήμου, εισηγήθηκε ψήφισμα για μετονομασία της οδού Δήμητρος σε οδό Συνταγματάρχου Δαβάκη, αλλά ούτε το σχετικό ψήφισμα υπογράφηκε, ούτε πραγματοποιήθηκε η μετονομασία της οδού, καθώς την επομένη, ο Δήμαρχος συνελήφθη από τις Ιταλικές Αρχές με την κατηγορία ότι με την τέλεση του μνημόσυνου, προσέβαλε (!!!) τον ιταλικό στρατό.
Στις μέρες μας, βέβαια, έχουν αποδοθεί πολλές τιμές στον ήρωα Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, τόσο με την μετονομασία της οδού όπου υπάρχει ακόμη και σήμερα η οικία του, όσο και με την ομώνυμη κεντρική πλατεία της πόλης μας, στην δεξιά άκρη της οποίας και όπως εισερχόμαστε, δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμά του.



Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 μάλιστα, ο Δήμαρχος της πόλης μας, κ. Δημήτρης Κάρναβος, υπέγραψε τα συμβόλαια αγοράς της οικίας του ήρωα Συνταγματάρχη, η οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού.

Πηγή: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1943 | Reporter Καλλιθέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου