Μπάρα

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

Ο ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ


Στα πλαίσια της εκστρατείας μας για τις νησίδες του Αιγαίου ταξιδέψαμε στα Λέβιθα, που όπως και η Κίναρος χαρακτηρίστηκαν ακατοίκητα στην απογραφή το 2011 παρότι έχουν μόνιμους κατοίκους. 

Στο νησί απολαύσαμε τη θαυμάσια φιλοξενία της οικογένειας Καμπόσου, που κατοικεί εκεί από το 1820. 
Τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο νησί όλο το χρόνο και αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη μόνιμου επιδοτούμενου δρομολογίου για το νησί με καΐκι και από πολλές άλλες πηγές.

Παρόλα αυτά, όπως έγινε και στην Κίναρο, η οικογένεια το 2011 δεν απογράφτηκε για πρώτη φορά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και το νησί χαρακτηρίστηκε ως ακατοίκητο. 


Οι απογραφείς παρέλειψαν να μεταβούν στο νησί, και μετά από την διαμαρτυρία των κατοίκων για το πρωτοφανές αυτό γεγονός, δήλωσαν πως τους απέγραψαν τηλεφωνικά. 
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ωστόσο φανερώνουν το αντίθετο: 
Τα Λέβιθα έχουν δηλωμένο πληθυσμό ΜΗΔΕΝ και αυτό διασταυρώθηκε και από τηλεφώνημα που κάναμε στην αρμόδια υπηρεσία.

Περίπου δύο μήνες μετά την απογραφή του 2011 εκδόθηκε η άδεια παραγωγής για το αιολικό εργοστάσιο της εταιρείας EUNICE ENERGY σε 14 νησίδες του Αιγαίου, με βασικό νησί τα Λέβιθα, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν 30 ανεμογεννήτριες των 6MW. 


Η κατάληψη του νησιού από το έργο είναι ολοκληρωτική και σχεδιάζεται να μετατραπεί σε βιομηχανική εξέδρα όπως ο Άγιος Γεώργιος Ύδρας.

Πλέον το "αγκάθι" του έργου, η οικογένεια Καμπόσου, έπρεπε να απομακρυνθεί με κάθε τρόπο. Έτσι, το 2013 η εταιρεία αιτείται στο Δήμο Λέρου την διοικητική αποβολή των κατοίκων από το νησί και τη μετατροπή του σε ακατοίκητο. 

Το δημοτικό συμβούλιο της Λέρου επί δημαρχίας Μιχάλη Κόλια το υπερψηφίζει ομόφωνα επί των παρόντων. 
Η απόφαση μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί επειδή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη για το νησί μεταξύ του Δήμου Λέρου και της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, όπου αναμένεται να καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση.

Η αδειοδοτική διαδικασία για το έργο εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) συνεχίζεται μέχρι και τώρα, θεωρώντας δεδομένο ότι το νησί είναι ακατοίκητο. 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό, που η εταιρεία κατέθεσε το 2019, αναφέρεται στα νησιά Λέβιθα και Κίναρος ως ακατοίκητα. 
Το ίδιο αποδέχονται άκριτα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και το ΓΕΕΘΑ το 2019 σε ειδική γνωμοδότηση για το έργο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 το ΓΕΕΘΑ είχε παρέμβει απαιτώντας από το Δήμο Λέρου να μην αναφέρεται στα νησιά ως "ακατοίκητες νησίδες", διότι ο σωστός χαρακτηρισμός είναι "κατοικημένα νησιά". 
Παράλληλα, επίσημες τουρκικές πηγές θεωρούν τα νησιά ακατοίκητα και τα συμπεριλαμβάνουν στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. 
Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στην περιοχή είναι πολύ συχνές και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει μάλιστα δηλώσει πως το νησί αποτελεί ένα "ιδανικό αγκυροβόλιο".

Πόσο θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το αδιανόητο έγκλημα εις βάρος των κατοίκων των νησίδων και της χώρας μας; 

Θα περιμένουμε μέχρι η αστυνομία να πάει και να τους απομακρύνει σηκωτούς; 
Και όλα αυτά για χάρη μιας εταιρείας, που σκοπεύει να τα ισοπεδώσει για πάντα με άχρηστες ανεμογεννήτριες; 
Δύο νησιά που μάλιστα είναι ΑΥΣΤΗΡΑ προστατευόμενη περιοχή και περιοχή Natura 2000, καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, χλωρίδας και πανίδας;

Ζητάμε να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ η παράλειψη της απογραφής των κατοίκων των Λεβίθων και της Κινάρου, που έγινε το 2011, και να υπάρξουν συνέπειες για όλους τους υπεύθυνους!

facebook #apograpste_tous
#small_islands_matter
#soste_tis_nisides

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου