Μπάρα

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Το UAV που υπέγραψε ο Ερντογάν

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους D C και kosmas για την έρευνα τους.

Πρόσφατα είχαν βγει στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες που έδειχναν ότι ένα τουρκικό UAV (Unmanned Aerial Vehicle, Μη Επανδρωμένο Αερόχημα) κατερρίφθη εις τη Συρία.
Και πολλά μέσα ανέφεραν ότι ήταν κάτι το σπάνιο διότι το συγκεκριμένο τουρκικό UAV είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τι ακριβώς έγινε όμως; Αυτό θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας.


Πηγή: AhvalNews.com

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Η παραπάνω φωτογραφία είχε ληφθεί στις 3 Φεβρουαρίου του 2018 στη 14η Διοίκηση Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων της Τουρκίας που βρίσκεται στη πόλη Μπατμάν της Τουρκίας.
Το γεγονός αυτό είχε κάνει το γύρω όλων των μέσων ειδικού τύπου όχι τόσο για την υπογραφή του Ερντογάν, όσο για το ότι φαίνονταν ξεκάθαρα το νέο επιθετικό UAV της εταιρείας Bayraktar, το TB2. Βλέπετε ακόμα μία φωτογραφία από αυτό το γεγονός παρακάτω.


Πηγή: Sendika63.org

Μόλις 4 μήνες αργότερα, το Σαββάτο 30 Ιουνίου του 2018 βγαίνει η είδηση ότι ένα τουρκικό TB2 της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας κατερρίφθη ενώ πετούσε επάνω από τη περιοχή αλ-Ναϊράμπ στη Συρία που ηλέγχετο από αντάρτες εκείνο το διάστημα.
Μάλιστα, φωτογραφίες και βίντεο δημοσιεύτηκαν τότε τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών του καθεστώτος  Άσαντ στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου με τη δήλωση «η αεράμυνα της Συρίας κατέρριψε τουρκικό UAV» όσο και από ομάδες ανταρτών.
Ωστόσο, μόνο στο βίντεο που είχαν αναρτήσει οι αντάρτες φαίνονταν η υπογραφή του Ερντογάν. Την ίδια ημέρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδες Cumhuriyet και Aksam ανέφεραν ότι ένα TB2 έπεσε στο Χατάι της Τουρκίας.


Πηγή: Cumhuriyet.com.tr

Παρότι ήτο αδύνατο να διασταυρώσουμε ποιο από τα σενάρια ίσχυε (κατάρριψη από φίλιες δυνάμεις, κατάρριψη από αντάρτες, ή κατάρριψη από το καθεστώς Άσαντ) μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πράγματι ήταν το ίδιο αερόχημα που είχε υπογράψει ο ίδιος ο Ερντογάν το Φεβρουάριο του 2018. Συγκεκριμένα, κάνοντας ανάλυση των επίσημων φωτογραφιών από τη 14η Διοίκηση Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων στο Μπατμάν της Τουρκίας και του ακόλουθου βίντεο, εντοπίσαμε κάποια σημαντικά στοιχεία.



Εάν αναλύσουμε το βίντεο θα δούμε ότι η υπογραφή του Ερντογάν καθ’όλη τη διάρκεια παραμένει σταθερή σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχειά του (ακμές, σκιές, κτλ.)
Από ειδικούς του χώρου που βοηθούν στην ομάδα απαιτεί πολύ κόπο για να πετύχει κανείς αυτό το αποτέλεσμα μέσω ηλεκτρονικής επεξεργασίας, και κανένας λογικός άνθρωπος δε θα το έκανε εφόσον θα μπορούσε με πολύ απλούστερα μέσα να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Θα αρκούσε ένας μαύρος μαρκαδόρος και κάποιος με μια σχετική ευχέρεια στο σχέδιο.
Γίνεται μία αντιγραφή της υπογραφής και μαγνητοσκόπηση του βίντεο.
Εν κατακλείδι, το βίντεο καθ’αυτό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν έχει υποστεί κάποια ηλεκτρονική επεξεργασία.


Πηγή: AhvalNews.com & Twitter.com (επεξεργασμένη)

Στην εικόνα 1 βλέπουμε ένα πιο γενικό πλάνο από το βίντεο από το οποίο έχει εξαχθεί η φωτογραφία. Εάν παρατηρήσετε το σχήμα Α είναι το αντίστοιχο σημείο Α και στις φωτογραφίες 2 και 3. Το κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 1 αντιστοιχεί στο σημείο όπου βρίσκεται η υπογραφή, η οποία στο συγκεκριμένο καρέ δε φαίνεται καθαρά εξαιτίας της κακής ποιότητας του βίντεο και της κίνησης της κάμερας.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι το κομμάτι του καταρριφθέντος αεροχήματος αντιστοιχούν στο Bayraktar TB2 και μάλιστα στο ακριβές σημείο που είχε υπογράψει ο Ερντογάν.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αφορούν γεγονότα από τον Ιούνιο του 2018.


Πηγή: HandOfMoscow.com

Παραπάνω βλέπετε μία από τις χιλιάδες αντιγραφές της ίδιας είδησης από το Μάρτιο του 2020 όπου το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT ανέφερε (η είδηση δεν υπάρχει πια στη σελίδα του RT) ότι το συγκεκριμένο TB2 κατερρίφθη από δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ εις το Ιντλίμπ της Συρίας, χρησιμοποιώντας ως απόδειξη το βίντεο και φωτογραφίες του 2018 που αναλύσαμε παραπάνω.
Μία επιχείρηση παραπληροφόρησης που φαίνεται ότι πέτυχε εάν κρίνουμε από το πόσο πολύ αναμεταδόθηκε.
Μάλιστα, το ίδιο ακριβώς οπτικοακουστικό υλικό είδαμε προσφάτως να χρησιμοποιείται από ειδησεογραφικά πρακτορεία του Ιράν και της Λιβάνου με παρόμοιες ειδήσεις παραπληροφόρησης.


Πηγή: Lebanon24.com

Παρότι είναι πάντοτε θετικό να βλέπουμε εξοπλισμό, όπως UAV, ενός εχθρικού έθνους να καταστρέφονται, δε θα πρέπει να γινόμαστε θύματα των ψυχολογικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων πληροφοριών που διενεργούνται από πολλά κράτη αυτή τη περίοδο.
Όπως είδαμε, το πιθανότερο είναι ότι πράγματι το συγκεκριμένο επιθετικό TB2 κατερρίφθη και καταστράφηκε είτε στη Συρία, είτε στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
Όμως αυτό έγινε 2 χρόνια πριν, όχι το 2020, αν και το ίδιο οπτικοακουστικό υλικό επανεμφανίζεται σε πολλά μέσα για διαφόρους λόγους παραπληροφόρησης, ή πιο σωστά για λόγους ψυχολογικών και πληροφοριακών επιχειρήσεων.

Πηγή : defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου