Μπάρα

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Τουρκική βάση Νταλαμάν

Δίπλα από το πολιτικό αεροδρόμιο Νταλαμάν εις τη Τουρκία, εις τας συντεταγμένας 36°42’56.8″N 28°47’21.9″E, συναντά κανείς τη βάση Νταλαμάν. Μία βάση που έχει τόσο αεροπορικές όσο και ναυτικές δυνάμεις και όπως βλέπετε και εις την ακόλουθη δορυφορική λήψη βρίσκεται πολύ κοντά εις την Ελλάδα. Αυτή τη βάση θα μελετήσουμε στο παρόν άρθρο.
Πηγή: Google.com

Παρότι ο διεθνής αερολιμένας Νταλαμάν (LTBS) λειτουργεί από το 1989 με αρκετές διεθνείς πτήσεις να το έχουν ως προορισμό, το νότιο τμήμα του αποτελεί στρατιωτική εγκατάσταση, με τη βάση «Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı» (Διοίκηση Αεροπορικής Βάσης Ναυτικού Νταλαμάν) να έχει έδρα εκεί. Συγκεκριμένα, βλέπετε παρακάτω το πως διαχωρίζεται η υποδομή στο πολιτικό αεροδρόμιο και τη βάση η οποία ασφαλώς κάνει χρήση των ίδιων αεροδιαδρόμων.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Παλαιότερα, η βάση χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τη πολεμική αεροπορία της Τουρκίας. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, πλέον εκεί εδρεύει και η «Διοίκηση Αεροπορικής Βάσης Ναυτικού Νταλαμάν» με τις ακόλουθες μονάδες και εναέρια μέσα.

  • 302 Filo
    • Αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας CASA/IPTN μοντέλο CN235M-100MPA
  • 312 Filo
    • Μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar TB2
    • Μη επανδρωμένα αεροχήματα Anka-B UAV
    • Μη επανδρωμένα αεροχήματα Anka-S UAV
  • 352 Filo
    • Ελικόπτερα Sikorsky μοντέλο S-70B «Seahawk»
Πηγή: MuglaGazetesi.com.tr

Παραπάνω βλέπετε το κτήριο της «Dalaman Hava Meydan Komutanlığı» (Διοίκηση Αεροδρομίου Νταλαμάν) η οποία, όπως υποδηλώνει και το όνομα της, έχει επίσης έδρα εις την ίδια βάση που μελετάμε εδώ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη κεντρική πύλη της βάσης η οποία είναι προσβάσιμη από το χώρο στάθμευσης οχημάτων του πολιτικού αεροδρομίου Νταλαμάν. Βλέπετε μία καλύτερη απεικόνιση του παρακάτω.

Πηγή: Google.com & Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Με το που περάσει κανείς τη κεντρική πύλη, εάν στρίψει προς τα αριστερά τότε θα βρεθεί μπροστά σε ένα κτήριο το οποίο έχει ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης. Δε γνωρίζουμε τον ακριβή στόχο αυτού του κτηρίου αλλά το πιθανότερο είναι να είναι κάποιο είδος γραφείων και χώρου υποδοχής με προσωρινό χώρο στάθμευσης.

Πηγή: Google.com & Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Εάν κανείς δε σταματήσει εκεί αλλά συνεχίσει στον αριστερό δρόμο, τότε θα καταλήξει εις ένα αδιέξοδο με ένα κτήριο στη γωνία του στρατοπέδου που πρέπει να είναι κάποιου είδους φυλάκιο ή αντίστοιχη υποδομή. Αυτό το βλέπετε καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com & Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Ωστόσο, αν όταν μπει κανείς από τη κεντρική πύλη δε στρίψει αριστερά αλλά στρίψει δεξιά, τότε θα βρεθεί σε ένα χώρο με ένα μεγάλο κτήριο, καθώς και εννέα αποθήκες. Βάσει της θέσεως τους μακριά από τη βάση, και του γεγονότος ότι μόνο με όχημα μπορεί κανείς να μεταβεί εκεί, εικάζουμε ότι πρόκειται για αποθήκες οπλισμού που βρίσκονται εκεί για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: Google.com & Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Λίγο πιο κάτω, και πάλι μακριά από τον κυρίως χώρο του στρατοπέδου υπάρχει ένας χώρος που φαίνεται να είναι ένα είδος υπαίθριας αποθήκευσης παλαιών υλικών με κάποιες μισο-γκρεμισμένες εγκαταστάσεις εκεί. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να κάνουμε περαιτέρω ανάλυση σε αυτό.

Πηγή: Google.com & Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Πιο κάτω εις τον ίδιο δρόμο συναντάμε το πεδίο βολής του στρατοπέδου για τα στελέχη που υπηρετούν εκεί. Είναι ένα ανοικτό σκοπευτήριο 100 μέτρων με ένα μικρό υπόστεγο στην αρχή του όπως βλέπετε καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Συνεχίζοντας εις την ίδια ευθεία συναντούμε πλέον το βασικό χώρο του στρατοπέδου όπου υπάρχουν όλα τα σχετικά κτήρια όπως γραφεία, θάλαμοι, χώροι συντήρησης υλικών, αίθουσες παρουσιάσεων, κέντρα επιχειρήσεων των εναέριων αποστολών, διοικήσεις μονάδων, κτλ. Μπορείτε να δείτε μία γενική επισκόπηση εδώ.

Πηγή: Google.com & Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Ο χώρος του διοικητηρίου βρίσκεται ανάμεσα στο στρατόπεδο και τη κεντρική πύλη, βλέπει προς το χώρο των αεροδιαδρόμων και εξωτερικά έχει και ένα παροπλισμένο αεροσκάφος. Όλα αυτά είναι καλύτερα ορατά εδώ.

Πηγή: Google.com & Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Στη συνέχεια έχουμε δύο χώρους που θεωρούμε άξιους αναφοράς. Το χώρο των εναέριων μέσων της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού. Προτού όμως τα μελετήσουμε αυτά, παρακάτω βλέπετε ότι ο χώρος του στρατοπέδου χωρίζεται από το χώρο των εναέριων μέσων με μία τάφρο. Έτσι υπάρχουν μόνο πολύ συγκεκριμένοι τρόποι μετάβασης κάποιου από το χώρο της βάσεως προς το χώρο των εναέριων μέσων. Ασφαλώς αυτό έγινε για ασφάλεια. Παρακάτω έχουμε τονίσει με κόκκινο χρώμα τη τάφρο.

Πηγή: Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Το επάνω μέρος της βάσης είναι εκεί όπου έχει έδρα τη πολεμική αεροπορία και συχνά έχουν καταγραφεί αεροσκάφη F-16 στα υπόστεγα που υπάρχουν εκεί. Για την ακρίβεια, υπάρχουν 13 κλειστά υπόστεγα (κόκκινο χρώμα), και 7 ανοικτοί χώροι στάθμευσης αεροσκαφών (κίτρινο χρώμα). Δηλαδή, 20 χώροι στάθμευσης αεροσκαφών συνολικά.

Πηγή: Zoom.earth & Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Τώρα στο νότιο μέρος της βάσης συναντάμε τις μονάδες του πολεμικού ναυτικού που είχαμε αναφέρει στην αρχή του άρθρου μας. Εκεί φιλοξενούνται και τα μη επανδρωμένα αεροχήματα της «312 Filo», αλλά γι’αυτό θα δούμε σε λίγο κάποια στοιχεία. Παρακάτω βλέπετε τις υποδομές που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί για τα εναέρια μέσα του πολεμικού ναυτικού.

Πηγή: Google.com, Zoom.earth & FourSquare.com (επεξεργασμένη)

Εάν παρατηρήσετε παραπάνω θα δείτε ότι πέραν των υπόστεγων για τα ελικόπτερα δεν υπάρχει κάποιος στεγασμένος χώρος. Ωστόσο, το 2019 αυτό άλλαξε καθώς η «312 Filo» μετέφερε εκεί μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροχήματα της. Γι’αυτό κατασκευάστηκαν δύο υπόστεγα τα οποία τα βλέπετε καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Satellites.pro, Haber.aero & NTV.com.tr (επεξεργασμένη)

Η βάση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές σε επιχειρήσεις κατά της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένων τόσο θαλάσσιων όσο και αεροπορικών παραβιάσεων. Επιπρόσθετα, παρότι αρκετά εμφανής και γνωστή εδώ και δεκαετίες, δεν εντοπίσαμε κάποια μελέτη της εις το ελληνόφωνο διαδίκτυο. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον φιλοξενεί και μη επανδρωμένα αεροχήματα μας έκανε να γράψουμε αυτό το άρθρο. Εάν γνωρίζετε περισσότερα, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου