Το Πολεμικό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, την περασμένη Δευτέρα αλλά ο «πόλεμος» μεταξύ της Διοίκησης και του ΥΠΕΘΑ μαίνεται και κλιμακώνεται.
Εδώ και αρκετό καιρό έχουν στηθεί όπως φαίνεται δύο «στρατόπεδα» με αποτέλεσμα το ιδιαίτερα σημαντικό Πολεμικό Μουσείο που κανονικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση να βρίσκεται δυστυχώς μεταξύ …φθοράς και αφθαρσίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν με τροπολογία του ΥΠΕΘΑ, που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες, για πρώτη φορά στην ιστορία του Πολεμικού Μουσείου, δεν είναι υποχρεωτικό την προεδρία να την έχει ανώτατος απόστρατος αξιωματικός αλλά πρόσωπο με προσόντα manager, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του Μουσείου!
Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου μαζί με το όνομα του πολιτευτή της ΝΔ που έγινε γνωστό ότι είναι ήδη έτοιμο από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στην Προεδρία δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις.
Αυτό την ώρα που το Πολεμικό Μουσείο την τελευταία πενταετία με επικεφαλής τον Αντιναύαρχο ε.α. Αθανάσιο Παναγόπουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο έργο στο μουσείο, αλλάζοντας τη μορφή και τις δράσεις του, ενώ έχει δρομολογήσει δωρεές και χορηγίες για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ με βάσει τα στοιχεία η κίνηση και η επισκεψιμότητά του έχει τριπλασιαστεί.
Κάποια περίεργα «ρεπορτάζ» στη συνέχεια για το Πολεμικό Μουσείο αλλά και η αιφνίδια ανακοίνωση από το ΓΕΣ σε δύο ανακληθέντες στρατιωτικούς του ΔΣ με πολυετή υπηρεσία στις θέσεις τους ότι αποστρατεύονται, αρκούσε για να γίνει κατανοητό ότι είχε ήδη ξεκινήσει ένας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ του ΔΣ του οποίου η θητεία λήγει κανονικά το Νοέμβριο του 2021 με το ΥΠΕΘΑ.
Στο παραπάνω ήρθε να προστεθεί και πρόσφατη επιστολή του ΥΠΕΘΑ στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού που ζητούσε μέχρι 28 Μαΐου 2020 επιθυμίες Ανωτάτων Αξιωματικών από τις Ενώσεις Αποστράτων για πλήρωση θέσεων στο ΔΣ.
Από εκεί και πέρα όσοι βρίσκονται και στηρίζουν το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου πέρασαν στην αντεπίθεση βάζοντας στο κάδρο συγκεκριμένα τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, κατηγορώντας τον για αδιαλλαξία.
Ο στόχος όπως καταγγέλουν είναι να εξαναγκάσει το ΔΣ σε παραίτηση ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές και να τοποθετηθούν τα άτομα που έχουν επιλέξει.
Αυτό που του καταλογίζουν είναι ότι αρνείται να υπογράψει τον προϋπολογισμό, καθώς είναι κατά νόμο υπεύθυνος για τα ΝΠΔΔ του Υπουργείου Άμυνας με αποτέλεσμα να αδυνατεί το μουσείο να κάνει οποιαδήποτε πληρωμή από την αρχή του έτους.
Αντίθετα στέλνουν από το υπουργείο συνεχώς οικονομικούς ελέγχους παρά το γεγονός ότι δεν διαπιστώνεται καμία ατασθαλία.
Μάλιστα, όπως υποστήριξαν το Πολεμικό Μουσείο άνοιξε τη περασμένη Δευτέρα με τη βοήθεια χορηγιών και δωρεών και των φίλων που έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα λόγω της πανδημίας.
Τα προβλήματα όμως δεν λύθηκαν με το άνοιγμα του Πολεμικού Μουσείου, καθώς όπως καταγγέλουν από τις αρχές του χρόνου είναι τα πάντα απλήρωτα, εκτός από τη μισθοδοσία των 4 υπαλλήλων, γεγονός που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Πλέον επισείουν τον κίνδυνο το Πολεμικό Μουσείο από στιγμή σε στιγμή να μείνει χωρίς ρεύμα, φυσικό αέριο, ασανσέρ, κάμερες ασφαλείας, πυρασφάλεια, κλπ.
Προσωπικές διαφορές του ΔΣ με το Υπουργείο και συγκεκριμένα με τον ΥΦΕΘΑ, κεντρική κυβερνητική κατεύθυνση ή κάτι άλλο που δεν ξέρουμε;
Το ερωτήματα πλέον είναι αμείλικτα και πρέπει επιτέλους να δοθεί κάποια απάντηση για να σταματήσει αυτό το άσχημο «παιχνίδι» με το Πολεμικό Μουσείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου