Μπάρα

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τορπίλη αντιπερισπασμού Rafael Scutter

Η ισραηλινή εταιρία Rafael είναι γνωστή για τις πρωτότυπες ιδέες της σε οπλικά και αμυντικά συστήματα.
Μία εξ’αυτών είναι και η τορπίλη αντιπερισπασμού Scutter, σχεδιασμένη ώστε να ξεγελάει ανθυποβρυχιακά όπλα μέσω αντιπερισπασμού.
Είναι μία τορπίλη που έκανε την εμφάνιση του το 2006 και σήμερα εξοπλίζει υποβρύχια πολλών κρατών.


Πηγή: TopWar.ru

Τα υποβρύχια κινδυνεύουν από παθητικά (δηλαδή που μόνο «ακούνε») και ενεργά (που στέλνουν σήματα και εντοπίζουν τις αντανακλάσεις) μέσα εντοπισμού.
Όταν εντοπιστούν, μία από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές προσβολής είναι με ακουστικές τορπίλες. Εν συντομία, οι ακουστικές τορπίλες ακολουθούν το ίχνος που εντοπίσθηκε και στη πλειοψηφία τους διαθέτουν μαγνητικό πυροδοτικό μηχανισμό.
Άρα, όταν πλησιάσουν κοντά στο μεταλλικό κύτος του υποβρυχίου θα πυροδοτηθούν.
Η τορπίλη Scutter της εταιρίας Rafael λειτουργεί ως αντιπερισπασμός ξεγελώντας την ακουστική τορπίλη ώστε να εντοπίζει το ίχνος του υποβρυχίου εκεί όπου βρίσκεται η τορπίλη.


Πηγή: Rafael.co.il

Αρχικά, ας δούμε κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της ώστε να είναι καλύτερα κατανοητό το πως είναι και τι προσφέρει.
Διάμετρος 10.1 εκατοστά
Μήκος 1.02 μέτρα
Βάρος 7.8 κιλά
Εύρος συχνοτήτων 17-85 Hz
Επίπεδο πηγής >180dB re mPa στο 1 μέτρο
Ευαισθησία λήψεως 130dB re/mPa
Αυτονομία 10 λεπτά
Μέγιστο βάθος 300 μέτρα
Παραμετροποίηση Προγραμματιζόμενη
Πηγή: Rafael.co.il

Με απλά λόγια, ο χειριστής της μπορεί να τη προγραμματίσει ώστε να εκπέμπει το ίδιο ίχνος με το υποβρύχιο (εφόσον αυτό είναι εντός του εύρους συχνοτήτων 17-85 Hz), και όταν εντοπίσει ότι δέχεται επίθεση από ακουστικές τορπίλες να ακολουθήσει την εξής τακτική.
Αρχικά, κάνει ελιγμό για αποφυγή των εισερχόμενων τορπιλών και ταυτόχρονα εκτοξεύει τορπίλες Scutter μέσω του λογισμικού ελέγχου και διοίκησης Shade της εταιρίας Rafael.
Με αυτό το τρόπο η εισερχόμενες τορπίλες θα συνεχίσουν την αρχική πορεία τους ακολουθώντας το ίχνος που πλέον θα εκπέμπει το Scutter.
Το Scutter εντοπίζει από τη βάση δεδομένων του το τι τορπίλες έρχονται και εκπέμπει το ανάλογο σήμα εξαπάτησης.
Σχεδόν όλες οι ακουστικές τορπίλες εάν περάσουν δίπλα από το ίχνος που ακολουθούν δίχως πυροδότηση (δηλαδή χωρίς να εντοπίσουν μαγνητικό πεδίο), τότε κάνουν αναστροφή και ουσιαστικά ακολουθούν το ίχνος μέχρι να τους τελειώσουν τα καύσιμα.
Έτσι με χρήση δύο Scutter μπορεί κανείς να οδηγήσει τις εισερχόμενες ακουστικές τορπίλες στο να κάνουν κύκλους μέχρι να τους τελειώσουν τα καύσιμα.
Τέλος, προτού αδειάσει η μπαταρία του Scutter, αυτοκαταστρέφεται ώστε να μην αποκαλυφθεί στον εχθρό το τι αντίμετρο χρησιμοποιήθηκε.
 Βλέπετε στο παρακάτω βίντεο αναπαράστασης αυτή τη τακτική άμυνας υποβρυχίου.



Επίσημα, η τορπίλη Scutter κατηγοριοποιείται ως «αυτόνομη τρίτης γενιάς ενεργή τορπίλη αντίμετρων μίας χρήσης» και η αποστολή της είναι η προστασία υποβρυχίων.
Η εκτόξευση της τορπίλης γίνεται είτε από εξωτερικούς είτε εσωτερικούς εκτοξευτές SSE (Submerged Signal Ejector, Υποβρύχιος Εκτοξευτής Σήματος) διαμέτρου 4″, και η εταιρία Rafael προσφέρει και μία εκπαιδευτική έκδοση της τορπίλης η οποία είναι επαναφορτιζόμενη, δεν αυτοκαταστρέφεται, διαθέτει πομπό εντοπισμού, και έχει σύστημα καταγραφής δεδομένων όπως τι σήματα έλαβε/έστειλε, τη πορεία της, κτλ.


Πηγή: Rafael.co.il

Εάν είναι άγνωστο το τι τορπίλη κατευθύνεται προς το υποβρύχιο, τότε το Scutter θα ενεργοποιήσει ένα λογισμικό του για δοκιμή διαφόρων εκπομπών μέχρι να βρει εκείνη που λειτουργεί στην εισερχόμενη τορπίλη.
Μερικές από τις δυνατότητες της είναι εξομοίωση σήματος Ντόπλερ, σήματα βάσει κυκλώματος πύλης επιμήκυνση σήματος (elongation gate) ή πύλης εύρους σήματος (range gate), ενώ μπορεί και να προγραμματιστεί ώστε να αγνοεί συγκεκριμένα εισερχόμενα σήματα (για παράδειγμα, ίχνη από φίλιες δυνάμεις-όπλα).


Πηγή: Rafael.co.il

Ο χώρος των αντίμετρων υποβρυχίων, και γενικότερα του υποβρυχίου πολέμου, σπανίως αναλύονται εις βάθος παρότι αποτελούν από τα σημαντικότερα όπλα κάθε έθνους.
Ελπίζουμε αυτή η σύντομη εισαγωγή να σας έδωσε μία ιδέα του τι είναι η τορπίλη Scutter της εταιρίας Rafael, και πως χρησιμοποιείται.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου