Μπάρα

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Μύθοι ταινιών: Οι σιγαστήρες

Σαφώς δε θα μπορούσαμε να μη γράψουμε για ίσως το μεγαλύτερο κακό που έχουν κάνει οι ταινίες στο κόσμο των όπλων, και αυτό δεν είναι άλλο από τη παραπληροφόρηση για τους σιγαστήρες, τη χρήση τους, και ουσιαστικά τη δαιμονοποίηση τους.
Εάν δε το έχετε κάνει ήδη, σας προτείνουμε προτού μελετήσετε αυτό το άρθρο μας να ρίξετε μια ματιά εις το άρθρο μας «Πως Λειτουργούν οι Σιγαστήρες».


Πηγή: Reddit.com

Ας αρχίσουμε από τα βασικά, οι σιγαστήρες δεν κάνουν κανένα όπλο αθόρυβο.
Απλώς συνήθως (όχι πάντα), με κατάλληλα πυρομαχικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα θορύβου σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μη προκαλούν μόνιμη βλάβη στην ακοή.
Δηλαδή, μιλάμε για επίπεδα της τάξης των άνω των 100dB.
Σε καμία περίπτωση αυτό το μύθο που παρουσιάζουν οι ταινίες.
Άρα γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς σιγαστήρα; Πολλοί λόγοι.
Πρώτον, μειώνει το ίχνος (λάμψη) κάνοντας το απαραίτητο στη νυχτερινή μάχη, δεύτερον αλλάζει τον ήχο του πυροβολισμού κάνοντας τον εντοπισμό ελ. σκοπευτών πιο δύσκολο.
Επίσης, μειώνει αισθητά την ανάκρουση του όπλου, και πολλά ακόμη.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του και ο λόγος που σε κάποιες χώρες είναι υποχρεωτική η χρήση του από κυνηγούς, είναι η υγεία (μείωση κινδύνου μόνιμης βλάβης στην ακοή), και η μείωση της ηχορύπανσης.


Πηγή: IMFDB.org

Και αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο μύθο των ταινιών αναφορικά με τους σιγαστήρες.
Οι σιγαστήρες δεν είναι κάποιο μυστικό αξεσουάρ δολοφόνων.
Σε πάρα πολλές χώρες (Φινλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, κ.ά) η αγορά και χρήση τους όχι απλώς είναι νόμιμη, αλλά προτείνεται καθώς προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στη προσωπική ασφάλεια και υγεία του σκοπευτή.


Πηγή: FilmGoblin.com

Προτού βιαστούν κάποιοι αναγνώστες να μας πουν ότι έχουν υπάρξει όπλα αθόρυβα σε επίπεδο ταινιών του Χόλυγουντ, πράγματι, και έχουμε γράψει και για το πιο γνωστό εξ’αυτών στο άρθρο μας «Πιστόλι Welrod Mk IIA».
Ωστόσο, μιλάμε για ένα πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό όπου ακόμα και εκεί το επίπεδο αυτό διατηρείται μόλις για τις πρώτες βολές (λιγότερες από 10) που θα εκτελέσει.
Έπειτα το όπλο έχει αντίστοιχα επίπεδα θορύβου με οποιοδήποτε άλλο.


Πηγή: IMDB.com

Προχωρώντας, έχουμε ακόμα ένα τεράστιο μύθο ταινιών όταν βλέπουμε άτομα με ελάχιστες γνώσεις να κατασκευάζουν αυτοσχέδιους σιγαστήρες που λειτουργούν με τη τυπική απόλυτα αθόρυβη μορφή που αναφέραμε νωρίτερα.
Παρότι η κατασκευή ενός εξαρτήματος που μειώνει τη θερμοκρασία και ταχύτητα των εξερχόμενων εκ της κάννης αερίων δεν είναι πυρηνική φυσική, δε μπορεί να περιμένει κανείς ούτε αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία, αλλά ούτε και κάποια αξιόλογη απόδοση από αυτοσχέδιους γεμιστήρες.
Για να αντιληφθείτε καλύτερα μερικές από τις επιπτώσεις στη λειτουργία ενός όπλου όπου θέλουμε να προσθέσουμε σιγαστήρα μπορείτε να δείτε για παράδειγμα τα άρθρα μας «Σύστημα ώθησης σιγαστήρων (booster)», «Τοποθέτηση σιγαστήρα», και «Επισκευή διαρροής αερίων από σιγαστήρα σε τυφέκια AR-15».
Σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο απλό όσο το κάνουν να φαίνονται οι ταινίες.
Κυριολεκτικά, υπάρχουν ειδικοί που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους αποκλειστικά και μόνο στην ανάπτυξη σιγαστήρων, και αυτή η υπερ-απλούστευση των ταινιών δυστυχώς κάνει μόνο κακό.


Πηγή: IMFDB.org

Μία ακόμη τεράστια ανακρίβεια των ταινιών σχετικά με τους σιγαστήρες, είναι ότι οι χειριστές τους βάλλουν με τις ίδιες ακριβώς τακτικές οπλοχρησίας όπως και όταν δεν έφεραν σιγαστήρα.
Εάν μιλάμε για σιγαστήρες σε τακτική χρήση, τους χρησιμοποιείς για να μειώνεις το ίχνος σου.
Το να φωνάζεις στους συμπολεμιστές σου, να ανάβεις φακούς, κτλ. είναι θεμελιωδώς αντίθετο με τη χρήση σιγαστήρα σε ένα όπλο.
Αντίστοιχα, οι σιγαστήρες οδηγούν πάρα πολύ γρήγορα (μιλάμε για μερικές δεκάδες γρήγορες βολές εδώ) σε υπερθέρμανση που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ολική καταστροφή του όπλου.
Άρα όσοι χρησιμοποιούν σιγαστήρες σπανίως ρίχνουν κατά ριπάς, και γενικότερα έχουν μεγάλη πειθαρχία ώστε να μην υπερθερμάνουν το όπλο τους που θα οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας.
Άρα, δεν είναι απλά ένα κομμάτι μέταλλο στην άκρη του όπλου μας που δια μαγείας κάνει αθόρυβες τις βολές μας όπως θέλουν να δείχνουν οι ταινίες.


Πηγή: N4Nation.blogspot.com

Ελπίζουμε με αυτό το άρθρο μας να σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε το πόσο κακό έχουν κάνει οι ταινίες στο χώρο μας, με τη δαιμονοποίηση των σιγαστήρων ως μυστικά αξεσουάρ πληρωμένων δολοφόνων που κάνουν οποιοδήποτε όπλο απόλυτα αθόρυβο.
Προσωπικά έχουμε τη τύχη να έχουμε εμπειρία ετών στη χρήση όπλων (αυτόματων και ημιαυτόματων) με σιγαστήρες, και έτσι κάθε φορά που βλέπουμε μία τέτοια σκηνή το λιγότερο που συμβαίνει είναι ένας ελαφρύς εκνευρισμός καθώς αρκετοί συνάνθρωποι μας πιστεύουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μάλιστα, έχουμε ακούσει μέχρι και πολιτικούς να αναφέρονται σε σιγαστήρες ως «όπλα εκτελεστών», «δεν έχει λόγο ένας πολίτης να κάνει το όπλο του αθόρυβο», και άλλες ανακρίβειες που δυστυχώς πηγάζουν από αυτή τη μακροχρόνια, πιθανότατα ακούσια, προπαγάνδα των ταινιών. Ελπίζουμε μελλοντικά να δούμε πιο ρεαλιστικές ταινίες, ειδικά στη χρήση σιγαστήρων.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου